Ηλεία: Ο 12ος φτωχότερος νομός

Αρνητικές πρωτιές και απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον της Ηλείας αποτυπώνει η διαΝΕΟσις.

Ηλεία Ο Διονύσης Νικολάου παραχώρησε αυνέντευξη Τύπου.

Αρνητικές πρωτιές και απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον της Ηλείας αποτυπώνει η διαΝΕΟσις.

Ο γενικός διευθυντής, Διονύσης Νικολάου, και στελέχη του Οργανισμού παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου της 20ής Ιουλίου, στην Αρχαία Ολυμπία.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, που παρουσίασε, η Ηλεία είναι ο 12ος φτωχότερος από τους 52 νομούς της χώρας σε κατά κεφαλήν εισόδημα (€11.400 το 2019) διαχρονικά δε στο 65% του αντίστοιχου του συνόλου της χώρας.

Το μερίδιο ΑΕΠ του νομού σε σχέση με το συνολικό ΑΕΠ της χώρας έχει πτωτική τάση από το 2003 και ύστερα, ενώ η τοπική οικονομία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο εμπόριο εντός του νομού και δευτερευόντως στον αγροτικό τομέα.

Δραματική είναι και η μείωση του πληθυσμού της Ηλείας, αφού τα τελευταία 30 έτη έχει συρρικνωθεί κατά 12% περίπου ενώ έχει μπει σε αρνητική πορεία πριν αυτό συμβεί στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

Οι προοπτικές είναι εξίσου δυσοίωνες. «Το βασικό σενάριο για το 2050 προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 12% και το χειρότερο μέχρι και 25%», σημείωσε ο κ. Νικολάου.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η γήρανση του πληθυσμού της Ηλείας, όπου ο ρυθμός είναι μεγαλύτερος από αυτόν της χώρας. Τα άτομα άνω των 64 ετών ενώ το 1991 αντιστοιχούσαν στο 14% του συνόλου, σήμερα είναι 25%.

Σε ό,τι αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης του πληθυσμού, το 59% έχει φοιτήσει μέχρι το Δημοτικό και αυτό αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα.