Φωτιά – Πεντέλη: Εφιαλτική νύχτα στην Αττική – Γιγαντιαία επιχείρηση της Πυροσβεστικής, Στρατός και δασοκομάντο στη μάχη ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Σε συναγερμό όλες οι δυνάμεις στης Πυροσβεστικής στην Αττική. Στρατός και δασοκομάντος στη μάχη. Σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία αλλά και τα εναέρια μέσα ώστε να επιχειρήσουν και πάλι με το πρώτο φως της ημέρας.

Πεντέλη

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη φωτιά στην Πεντέλη και στο Ντράφι. Στη μάχη έχουν πέσει 420 πυροσβέστες με 85 οχήματα, σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία αλλά και τα εναέρια μέσα ώστε να επιχειρήσουν και πάλι με το πρώτο φως της ημέρας.

Πεντέλη

Το πύρινο μέτωπο στο Ντράφι (φωτό Eurokinisi)

Σε νέα έκτακτη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί στα μέτωπα της φωτιάς.

Παράλληλα στην περιοχή της Πεντέλης έχουν αναπτυχθεί και σχεδόν 300 αστυνομικοί ώστε να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των κατοίκων. Σε επιφυλακή παραμένουν τα νοσοκομεία της Αττικής, αν και μέχρι στιγμής – σύμφωνα με τον εκπρόσωπο – δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία κλήση στο ΕΚΑΒ για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα.

«Για την πυρκαγιά στην Πεντέλη, ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις. Έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες με 85 οχήματα. Στο πεδίο συνδράμουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Η περιφέρεια έχουν διαθέσει υδροφόρες, συνδράμουν και εθελοντές. Η Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις, 292 αστυνομικούς με στόχο την ασφαλή διέλευση των κατοίκων. Καμία κλήση στο ΕΚΑΒ για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα.

Τα εφημερεύοντα της περιοχής έχουν τεθεί σε μέγιστη ετοιμότητα. Από το Παίδων Πεντέλης μεταφέρθηκαν παιδιά σε Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία. Είναι διαρκής η ενημέρωση από στελέχη της Πυροσβεστικής που βρίσκονται στο σημείο.

Όλες οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω. Τα εναέρια μέσα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ξεκινήσουν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας».

 

Εφιαλτική νύχτα στην Πεντέλη – Μπαίνει και ο στρατός στη μάχη – Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Εφιαλτική αναμένεται να είναι η νύχτα στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης (Νταού, Ντράφι και Ανθούσα) που έχει παραδοθεί στις φλόγες από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης. Μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής του στρατού και της αστυνομίας επί ποδός.

Το έργο της Πυροσβεστικής είναι ιδιαίτερα δύσκολο από την πρώτη στιγμή που ξέσαπσε η φωτιά, καθώς οι σφοδροί άνεμοι -οι ριπές κυμαίνονται ανάμεσα στα 7 με 8 μποφόρ- στροβιλίζουν τις φλόγες οι οποίες «πηδούν» εύκολα από το ένα σημείο στο άλλο, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τον χρόνο, ενώ η φωτιά έχει πλήξει εδώ και ώρα τα πρώτα σπίτια.

Πεντέλη

Νταού Πεντέλης (φωτό ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση και του ΠΙΚΠΑ Πεντέλης καθώς η μεγάλη πυρκαγιά εξαπλώνεται.
Προειδοποίηση Κολυδά για τη φωτιά στην Πεντέλη: Επιδείνωση των ανέμων τα ξημερώματα

Πολύ δύσκολη αναμένεται να είναι η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην ευρύτερη περιοχή Νταού Πεντέλης και ολόκληρη τη νύχτα.

Σύμφωνα με το πυρομετεωρολογικό δελτίο της υπηρεσίας Meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου, αν και θα υπάρξει μια ελαφριά εξασθένηση των ανέμων, αναμένεται επιδείνωση των συνθηκών περίπου στις 4 με 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Πεντέλη

Φωτιά στην Πεντέλη: Εκκενώνεται προληπτικά το νοσοκομείο Παίδων

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά στην Πεντέλη με τις αρχές να εκκενώνουν για προληπτικούς λόγους νοσοκομείο Παίδων, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται τις φλόγες.

Συνολικά έχουν απομακρυνθεί από το κτίριο 19 εργαζόμενοι και 36 παιδιά, όπου είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρονται στο νοσοκομείο Αγία Σοφία.

Φωτιά στην Πεντέλη: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής – Επιχειρούν τα εναέρια μέσα παρά τους ανέμους – ΒΙΝΤΕΟ

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέναντι στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα», ανέφερε πριν απο λίγο στην έκτακτη ενημέρωση για την μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη που είναι σε εξέλιξη ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός

Στην περιοχή επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 ρουμάνων πυροσβεστών

 

 

Φωτιά Πεντέλη: Εντολή εκκένωσης για Διώνη και Δασαμάρι

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση Διώνη και Δασαμάρι προς Παλλήνη.

 

Εκκενώθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Για λόγους ασφαλείας ζητήθηκε από τους εργαζόμενους του Αστεροσκοπείου να απομακρυνθούν προληπτικά από τις εγκαταστάσεις και να αποχωρήσουν από το κτίριο.

 

Φωτιά Πεντέλη: Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ανθούσας

Νέο μήνυμα από το 112: Αν βρίσκεστε στην Ανθούσα εκκενώστε τώρα προς Γέρακα

Φωτιά στην Πεντέλη: Στις φλόγες τα πρώτα σπίτια

Η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια στην Πεντέλη καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη λόγω και των ισχυρότατων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Πεντέλη

 

Φωτιά στην Πεντέλη: Εκκενώνεται το Ντράφι, έφτασε στα πρώτα σπίτια η φωτιά – Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Νέο μήνυμα από το 112 για να εκκενωθεί το Ντράφι εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στο Νταού Πεντέλης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου στο OPEN, η φωτιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια της περιοχής, ενώ πριν από λίγα λεπτά υπήρχαν οι πρώτες αναφορές για σπίτι που καίγεται.

Αρχική ενημέρωση: Φωτιά ξέσπασε κοντά στο Νταού Πεντέλης, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην περιοχή.

Η εστία είναι μεγάλη και καίει στα σύνορα της Πεντέλης με το Πικέρμι. Στο σημείο έσπευσαν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, καθώς επίσης 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Ωστόσο πολύ σύντομα ενισχύθηκαν. Πλέον επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός: “Πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να την ελέγξουμε. Καίει αρκετά έξω από το Ντράφι και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι τις 9 το βράδυ”.

Πεντέλη

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά άρχισε βόρεια της Ανθούσας και κινήθηκε προς ορεινό όγκο Πεντέλης. Είναι ακόμη ψηλά, σε δασική έκταση (πουρνάρι και πεύκα) πάνω από το Ντράφι (βόρεια πλευρά Ντράφι – περιοχή Βαγιάτι).

Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 απεστάλη στους κατοίκους των γύρω περιοχών για να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Πολλοί είναι οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Ανθούσας.

Η φωτιά είναι ορατή από πολλές περιοχές των Βορείων Προαστίων, όπως το Μαρούσι, ο Γέρακας και τα Μελίσσια.

Μέχρι τις 18:00 σήμερα εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής.