Πυροσβέστες στην Αχαΐα: Λείπουν 150 και στρατός! – Η καταστροφή στην Αττική κάνει την περιοχή μας να τρέμει ανάλογες φωτιές

Οι ανάγκες για προσωπικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τεράστιες, γεγονός που επισημάνθηκε για ακόμη μια φορά και από την Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδας.

Πυροσβέστες

Μπορεί η αναπροσαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη φετινή αντιπυρική περίοδο να λειτούργησε καταλυτικά, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος στις δυο μεγάλες φωτιές που κατεγράφησαν το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου στις Πόρτες Αχαΐας και στην Καλλιθέα Πατρών, όμως οι διαχρονικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα εξακολουθούν να υφίστανται και μάλιστα σε ένα νομό που έχει χαρτογραφηθεί ως «κόκκινος».

Των ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ και ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

«Σε επίπεδο Αχαΐας θα έπρεπε να υπάρχουν επιπλέον 150, τουλάχιστον, πυροσβέστες με τα αντίστοιχα υδροφόρα οχήματα για να μπορούν να καλυφθούν επιχειρησιακά πλήρως οι ανάγκες του νομού με βάσει την επικινδυνότητα του» δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτ. Ελλάδας (ΕΥΠΣΔΕΙΝ), Βασίλης Φερτάκης. Οπως επισήμανε, τα κενά σε συνδυασμό με τη διαρκή επέμβαση πυροσβεστών σε δύσκολες πυρκαγιές εντός και εκτός νομού σε συνδυασμό με την επιφυλακή διαρκείας λόγω καιρικών συνθηκών, έχουν ήδη επιφέρει τα πρώτα σημάδια «κόπωσης».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, το γεγονός πως αν και η Αχαΐα με δείκτη επικινδυνότητας 4 και δυνάμεις ακόμα να επιτηρούν την «ανοικτή» φωτιά της Καλλιθέας για τυχόν αναζωπυρώσεις, την Τρίτη εστάλησαν 6 πυροσβέστες με 3 οχήματα προς ενίσχυση στη φωτιά της Μεγαλόπολης, ενώ χθες μετά από σχετικό αίτημα βρίσκονταν εν αναμονή 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα, για αποστολή στην Πεντέλη.

«Δεν είναι δυνατόν, επειδή μας λείπουν οχήματα, να έρχονται από την Ηπειρο για κάλυψη της Δυτικής Ελλάδας και να σταθμεύουν μόνιμα στην Πάτρα και όταν προκύπτει ανάγκη να επανδρώνονται από εμάς μέχρι να έρθει το προσωπικό που θα αναλάβει και όταν ελεγχθεί μια κατάσταση οι συνάδελφοι να επιστρέφουν ξανά στη βάση τους», ανέφερε ο κ. Φερτάκης με την επισήμανση πως πλέον ήρθε η ώρα η πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα στην επαρκή στελέχωση των τοπικών υπηρεσιών με μόνιμους.

«Καλή η αναπροσαρμογή σχεδιασμού και η ευελιξία κινήσεων, όμως εάν δεν υπάρχουν μόνιμες δυνάμεις αυτό που πετυχαίνουμε είναι να εξαντλούμε το προσωπικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται και επιχειρησιακά όταν συμβαίνουν ταυτόχρονα συμβάντα, ανά την Ελλάδα, δυστυχώς αναδεικνύονται με τραγικό τρόπο οι ελλείψεις» τόνισε.

Ο ΡΩΜΑΝΟΣ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΡΟΜΑΞΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ 

Η φωτιά στην Αθήνα στο βουνό της Πεντέλης και τις γύρω περιοχές ξύπνησε μνήμες στα ορεινά της Πάτρας από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά. Στα τέλη Ιουλίου του 2021, Ρωμανός, Σούλι, Ελεκίστρα και οι γύρω οικισμοί είδαν τη φωτιά που είχε ξεσπάσει να απειλεί ανθρώπινες ζωές και περιουσίες στην περιοχή.

Με τις μνήμες να είναι νωπές και τις εικόνες από την Αθήνα να υπενθυμίζουν άσχημες εμπειρίες στους Πατρινούς, κάτοικοι του Ρωμανού ήρθαν σε επικοινωνία με την «Π» τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη για να μιλήσουν για το τοπικό αλσύλλιο που το θεωρούν «πυριτιδαποθήκη».

Πυροσβέστες

Δίπλα στο δάσος βρίσκονται και σπίτια που δεδομένα θα απειληθούν σε ενδεχόμενη πυρκαγιά

«Πέρυσι τη γλυτώσαμε στο τσακ να καούμε, φέτος τρέμουμε όλοι. Το δάσος στο Ρωμανό εντός του στρατοπέδου της ΜΟΜΑ είναι ανεξέλεγκτο. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο περιαστικό δάσος της πόλης και δεν το φυλάει κανένας. Είμαστε σε πανικό από πέρυσι, καθώς ξέρουμε ότι αν ξεσπάσει φωτιά και περάσει από εκείνο το σημείο θα φτάσει μέχρι το Γηροκομειό» τόνισε στην «Π» τοπικός παράγοντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» τοπικοί παράγοντες του Ρωμανού «έχουν ενοχλήσει» από νωρίς την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο αλλά και τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, για να τοποθετηθεί κάποιου είδους φύλαξη στην περιοχή, ωστόσο όπως τόνισαν «δεν βλέπουν να γίνεται τίποτα τελικά».
Παράλληλα σημείωσαν ότι η έκταση ιδιοκτησιακά ανήκει στο στρατό, ο οποίος δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ οι κάτοικοι «μεταφράζουν» τη στάση των υπόλοιπων φορέων ως μη διάθεση να αναλάβουν ευθύνες άλλων.

Πυροσβέστες

Ξερόχορτα και πυκνή βλάστηση δημιουργούν εύφλεκτη σύνθεση

Το δάσος του Ρωμανού, μετά το Γηροκομειό και το Δασσύλιο, πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο περιαστικό της Πάτρας και όπως μας γνωστοποίησε κάτοικος «δεν έχει ασχοληθεί ποτέ κανείς. Το δάσος είναι γεμάτο σκουπίδια, χωρίς φωτισμό και με χωματόδρομους. Η χαμηλή βλάστηση δεν έχει καθαριστεί ποτέ, ενώ σε σημεία του δάσους πολλά βράδια μπαίνουν ζευγαράκια με αυτοκίνητα. Υπάρχει κίνδυνος να ανάψει φωτιά από τσιγάρο. Εχουν ενημερωθεί οι πάντες. Αν δεν μπορεί να καθαρίσει ο στρατός το δάσος, ας το παραδώσει στο Δήμο να το καθαρίσει και να το φωτίσει».

Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες η «Π» διαπίστωσε ότι στο παρελθόν στην περιοχή έχουν εκτελεστεί καθαρισμοί μόνο από εθελοντές όπως το Project ΚαΠα ή τον τοπικό Σύλλογο.