Νινέττα Σερέτη: «Με γοητεύει ο ανθρωπισμός πίσω από τον νόμο»

Μεγάλωσε με αγάπη και ασφάλεια, πολύτιμα εφόδια διά βίου. Επέλεξε τις νομικές σπουδές, καθότι τη γοήτευε το ανθρωπιστικό υπόβαθρό τους. Μετρώντας 17 χρόνια ως δικηγόρος, η Νινέττα Σερέτη στοχεύει στη διαρκή απόκτηση γνώσεων, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει να διαθέτει άπλετο χρόνο στον γιο της. Συνδυασμός δύσκολος, αλλά ποιος είπε ότι της αρέσουν τα εύκολα!

Εντονότερες μνήμες από τα παιδικά σας χρόνια;

Παιδί παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας, μεγαλώσαμε μαζί με τον αδερφό μου με το προνόμιο να υπάρχει το καταφύγιο της γιαγιάς και του παππού στο σπίτι. Με ακολουθούν παιδικές αναμνήσεις με πολλή αγάπη, ελεύθερο παιχνίδι στις γειτονιές, ατελείωτες ώρες ανέμελων συζητήσεων και μια μόνιμα αισιόδοξη ανυπομονησία για την ενήλικη ζωή. Οι οικογενειακές εξορμήσεις μας στη φύση είναι ένα στοιχείο που ενεργοποίησε τις ανησυχίες μου για το περιβάλλον και παραμένει μια συνήθεια που ακολουθώ μέχρι και σήμερα. Δεν ξεχνώ με τίποτα τα κόκκινα γεράνια της γιαγιάς, τις ροζ ορτανσίες στα πήλινα πιθάρια της και την καλοκαιρινή μυρωδιά από τα μοσχομυριστά γιασεμιά της μαμάς. Κάθε φορά που επιστρέφω και ανακαλώ τα παιδικά μου χρόνια νιώθω τυχερή, γιατί κυρίαρχο παιδικό μου βίωμα, ήταν το «μεγάλωμα» σε ένα ασφαλές και σταθερά δομημένο περιβάλλον, που συνέβαλε πιστεύω καθοριστικά, στο να μπορώ να έχω ετοιμότητα στις δυσκολίες και στις ματαιώσεις που ακολούθησαν στο μέλλον.

Είπατε το «ναι» στη Νομική επειδή;…

Πρωτίστως με γοήτευε το ανθρωπιστικό υπόβαθρο των νομικών σπουδών, καθότι εστιάζει στις ανάγκες των ανθρώπων. Ανήκω μεταξύ άλλων στην κατηγορία αυτών που σκέφτονται την κοινωνία βασισμένη στη δικαιοσύνη, οπότε αναμφίβολα η νομική επιστήμη αποτελεί το όχημα υλοποίησης των αρχών του δικαίου, είναι μέσο προσφοράς και ταυτόχρονα σημαντικό εργαλείο στην καθημερινότητά μας, καθώς διδάσκει έναν ιδιαίτερα χρήσιμο τρόπο σκέψης. Η αστείρευτη πηγή γνώσεων της νομικής επιστήμης, μας τοποθετεί σε μια διαρκή διαδικασία μόρφωσης που όσο και αν πολλές φορές είναι κοπιαστική, το σίγουρο είναι ότι δεν δημιουργεί ποτέ πλήξη.

Πώς θα περιγράφατε την έως τώρα πορεία σας σε έναν χώρο που απαιτεί γερά κότσια;

Ξεκίνησα την επαγγελματική μου διαδρομή στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στη Νομική σχολή Αθηνών. Εκεί ήταν η πρώτη μου επαφή με τον νομικό κόσμο από την πλευρά του ελεύθερου επαγγέλματος και την άμεση εμπλοκή με επίδικες υποθέσεις. Ακολούθησε σημαντική εργασιακή εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, όπου κυρίως απασχολήθηκα με ζητήματα κοινωνικών υποθέσεων, ισότητας και περιβάλλοντος. Μετά από 17 χρόνια πρακτικής εμπειρίας και ουσιαστικής δικηγορικής δράσης, σκέφτομαι πως έχω υποστηρίξει με συνέπεια και υπευθυνότητα ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμά. Προχωρώ έχοντας εντοπίσει τις κλίσεις μου και πάντα προσπαθώ να ανταποκριθώ όσο πιο αποτελεσματικά μπορώ στις ανάγκες του επαγγέλματος, με διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων μου αλλά και εκμάθηση νέων.

Επίσης, διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σήμερα. Τι σας γοητεύει στο αντικείμενο της ενασχόλησής σας;

Η Διαμεσολάβηση είναι ένας νέος δρόμος επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, που διακρίνεται για την ευελιξία, την εμπιστευτικότητα και την αμεροληψία της. Προσωπικά βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστικό το γεγονός ότι η διαδικασία της διαμεσολάβησης επικεντρώνεται στην εδραίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μερών, βοηθά στη σύγκλιση των αντικρουόμενών συμφερόντων και τελικά επανατοποθετεί την αντιδικία και τη σύγκρουση σε ένα κλίμα «συνδιαμόρφωσης», όπου τα μέρη έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα ίδια τους όρους επίλυσης της διαφοράς τους.

Διαφορές αντιμετώπισης γυναικών έναντι ανδρών συναδέλφων σας, διαπιστώσατε ποτέ;

Η ενεργή συμμετοχή και παρουσία της γυναίκας στον δικηγορικό κλάδο διεκδίκησε την άρση κάθε ανισότητας που αφορά την άσκηση των καθηκόντων της στον επαγγελματικό στίβο. Προσωπικά, για να είμαι ειλικρινής, δεν βίωσα μέχρι σήμερα δυσμενείς συμπεριφορές διάκρισης, αντιθέτως έχω εισπράξει εμπιστοσύνη από τους πελάτες που έχω εκπροσωπήσει αλλά και αμέριστο σεβασμό και εκτίμηση από τους συναδέλφους μου.

Από τη μια οι επαγγελματικές από την άλλη οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Πώς τα πάτε με τις ισορροπίες και πώς είστε ως μαμά;

Η φύση της εργασίας της δικηγόρου-μητέρας είναι ιδιαίτερα σκληρή και άκρως ανταγωνιστική. Θα έλεγα με λίγη εγκράτεια πως η δικηγορία δεν συμβιβάζεται εύκολα με τη μητρότητα, επειδή δεν μπορεί να διευθετηθεί με χρονικούς περιορισμούς καθώς και τα δύο απαιτούν πλήρη αφοσίωση. Η βασική μου προτεραιότητα είναι η οικογένεια και πάντα διαθέτω άπλετο χρόνο για να χαρίσω στον γιο μου, ζεστές αγκαλιές, μικρές εξερευνήσεις στη φύση, στιγμές «εγγύτητας» που λυτρώνουν και τους δυο μας από τη σκοτεινιά της καθημερινότητας.

Μπροστά στις όποιες δυσκολίες, τι όπλα διαθέτει η φαρέτρα σας; Προσπαθώ να διατηρώ την ψυχραιμία μου, να επανέρχομαι γρήγορα στη συνθήκη που απαιτεί λύσεις, να ανασυγκροτώ την υπομονή μου και να επικεντρώνομαι στη βεβαιότητα της απλοϊκής ρήσης «τα πάντα περνούν». Δεν μπορούμε να ανακόψουμε τη ροή των προβλημάτων, μπορούμε όμως να διοχετεύουμε την προσωπική μας δεξαμενή με αισιοδοξία, πίστη και επιμονή.

Το Καρναβαλικό Κομιτάτο είναι για εσάς…

ένας ισχυρός πυρήνας αξιόλογης πολιτιστικής καρναβαλικής δράσης που υπερασπίζεται με όρους συλλογικότητας την ταυτότητα του Πατρινού Καρναβαλιού. Σε προσωπικό επίπεδο, μου έχει χαρίσει δυνατούς δεσμούς φιλίας και πολύ έντονες συναισθηματικές στιγμές.

Στόχοι/όνειρα;

Προσωπικός μου στόχος είναι να συνδυάσω τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα με το επάγγελμα και να ολοκληρώσω με επιτυχία το ερευνητικό ταξίδι της διδακτορικής μου διατριβής στη Νομική Αθηνών στον τομέα του δικαίου της ενέργειας. Τρέφω τεράστιο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα, η ερευνητική διαδικασία με τροφοδοτεί με τεράστια έμπνευση αλλά και μεράκι για τη διερεύνηση των βαθυτέρων πτυχών του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου όπως διαμορφώνεται και εξελίσσεται σε εθνικό και διεθνές πλαίσιο.

Σε ευρύτερο επίπεδο, ονειρεύομαι μια ανθρωπότητα συμφιλιωμένη, περισσότερο δίκαιη και πιο γενναιόδωρη. Να θέλουμε και να χαιρόμαστε που ανήκουμε σε αυτή.