Μεγάλη δύναμη το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Αν προσθέσουμε στον λογαριασμό και τους φιλάθλους που έχει το κάθε σωματείο και παρακολουθούν τους αγώνες, τότε ο αριθμός είναι εντυπωσιακός

το

Η ΕΠΣ Αχαΐας θα έχει πιθανότατα πάνω από 60 ομάδες ενεργές φέτος στα πρωταθλήματά της, αριθμός σαφώς μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν.
Αν λάβουμε υπόψη ότι σε κάθε ομάδα δραστηριοποιούνται περίπου 20-25 ποδοσφαιριστές, τότε φοράνε αθλητικό σορτσάκι και κατεβαίνουν στα γήπεδα 1500 με 1800 περίπου ποδοσφαιριστές.
Αν προσθέσουμε τα διοικητικά συμβούλια των ομάδων, τους προπονητές, φροντιστές, γιατρούς αγώνων, τότε σε κάθε σωματείο υπολογίζεται ότι έχουν ενεργό δράση 35 με 40 άτομα, τότε έχουμε περίπου 2200 με 2500 ανθρώπους που να ασχολούνται ενεργά με τις ομάδες και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Αν προσθέσουμε στον λογαριασμό και τους φιλάθλους που έχει το κάθε σωματείο και παρακολουθούν τους αγώνες, τότε ο αριθμός είναι εντυπωσιακός. Είναι μεγάλη δύναμη το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Η αδυναμία του είναι ότι δεν έχει τον τρόπο να πιέσει καταστάσεις, να διεκδικήσει ότι δικαιούται και να δείξει το μέγεθος του κόσμου που εκπροσωπεί, όπως και τη δύναμή του.
Είναι ένας χώρος απαξιωμένος, αφού όλα γίνονται για τις επαγγελματικές κατηγορίες. Είδατε ποτέ σε κανένα τηλεοπτικό κανάλι στιγμιότυπα από ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ή να φιλοξενηθεί κάποιος παίκτης ή προπονητής να πει τα παράπονά του; Οποιος είδε, ας το πει και σε μας. Και δεν αφορά την τοπική αγορά, που γίνεται μια προσπάθεια από τοπικό μέσο.
Τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια δεν καταδέχτηκαν ποτέ έστω να παρουσιάσουν και ένα ερασιτεχνικό σωματείο, ή να δείξουν έναν τελικό κυπέλλου.
Να σημειώσουμε ότι πέρσι ίσχυε και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ο περιορισμός εισόδου πλήρως εμβολιασμένων φιλάθλων σε ποσοστό 10% επί της χωρητικότητας των γηπέδων και όχι παραπάνω από χίλιους φιλάθλους.
Ως προς τον αριθμό των φιλάθλων δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, δεν πηγαίνει στα ερασιτεχνικά γήπεδα τόσος κόσμος όπως παλαιότερα. Αυτό οφείλεται και στις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων. Αρκετοί έγιναν φίλαθλοι του καναπέ και προτιμούν να βλέπουν αγώνες του εξωτερικού. Το θέμα είναι πως θα καταφέρει το ερασιτεχνικό ως προϊόν να γίνει καλύτερο και να προσελκύσει νέα γενιά φιλάθλων.