Αιτωλοακαρνανία: Προτάσεις για τρία νέα αρδευτικά έργα

Από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας.

αιτωλοακαρνανία

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ομόφωνα αποφάσισε την έγκριση υποβολής πρότασης για την ένταξη στη ΣΑΕΠ 001 του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΔΕ, τριών νέων αρδευτικών έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για τη «βελτίωση αρδευτικού δικτύου Χαλκιόπουλου», με προϋπολογισμό 500 χιλιάδων ευρώ, τη «βελτίωση αρδευτικού έργου Βόνιτσας – Μοναστηρακίου ΤΟΕΒ Ανακτορίου», με προϋπολογισμό 2.2 εκατ. ευρώ και τη «βελτίωση δικτύου αρδευτικών ζωνών 1 έως 6 περιοχής Αχελώου με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ.

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟ

Σύμφωνα με το έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων, το πρώτο έργο θα εκτελεσθεί στην κτηματική περιοχή του ΤΟΕΒ Χαλκιόπουλου του δήμου Αμφιλοχίας και με την εκτέλεση των εργασιών θα προκύψει εξοικονόμηση νερού άρδευσης, μείωση της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων με αντίστοιχη μείωση των λειτουργικών εξόδων του ΤΟΕΒ καθώς και του κόστους των παραγόμενων προϊόντων.

Οι εργασίες, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, κρίνονται απαραίτητες για τον περιορισμό των ζημιών στα παρακείμενα αγροτεμάχια και τους αγροτικούς δρόμους λόγω εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.

ΑΝΑΚΤΟΡΙΟ

Για την βελτίωση του αρδευτικού Βόνιτσας – Μοναστηρακίου θα γίνει η αντικατάσταση του υπάρχοντος καταθλιπτικού αγωγού λόγω φθοράς του, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο το οποίο θα συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης των υφισταμένων αλλά και των εν δυνάμει καλλιεργειών. Αναμένεται να προκύψει με την εκτέλεση των ενεργειών μεταξύ άλλων και η μείωση των εξόδων συντήρησης του αγωγού και της παρακείμενης αγροτικής οδοποιίας, όπως και μείωση των εξόδων του ΤΟΕΒ.

ΠΕΔΙΑΔΑ

Το τρίτο έργο θα εκτελεστεί στην περιοχή της πεδιάδας του Αγρινίου, καθώς λόγω φθοράς πολλών εκ των διωρύγων του δικτύου προκαλούνται σημαντικές απώλειες νερού άρδευσης, αύξηση δαπανών ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.. Στην μελέτη για την βελτίωση δικτύου αρδευτικών προτείνεται η επένδυση πρωτευουσών και δευτερευουσών διωρύγων με σκυρόδεμα με συνολικό μήκος 35χλμ.

Η απόφαση διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνοδευόμενη από τα τεχνικά δελτία των έργων, στα οποία περιγράφονται αναλυτικά το φυσικό αντικείμενο και η σκοπιμότητά τους.