«Κυριαρχικός ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός θα παίξει καλύτερα, ο κόσμος απογειώνει τον Απόλλωνα»

Απολαυστικός και αποκαλυπτικός ο Ντούσαν Βούκσεβιτς μίλησε για Σπανούλη, Βετούλα «αιώνιους», τον γιο του Τριστάν και τον Προμηθέα

«Θυμήθηκα πολλά. Ήταν ωραία η αίσθηση. Ένιωσα και το λέω από καρδιάς σαν να γύρισα στο σπίτι μου. Έτσι νοιώθω όταν έρχομαι σε αυτό το γήπεδο. Στην Πάτρα γενικότερα έχω κάνει πολύ δυνατές φιλίες, τον Νίκο (Βετούλα), τον Γιάννη (Μολφέτα) οι οποίες με δένουν με την πόλη, τον Απόλλωνα, τον κόσμο, τους πάντες». Αυτά τόνισε ο συνεργάτης στο Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη, Ντούσαν Βούκσεβιτς, που έγραψε μεγάλη ιστορία και πρόσφερε πολλά στον Απόλλωνα, στην κουβέντα που είχαμε αμέσως μετά το προχθεσινό παιχνίδι.

-Πρώτη φορά ήρθες σαν αντίπαλος του Απόλλωνα στο γήπεδο που γνωρίζεις καλά, τί είπες στους παίκτες του Περιστερίου;

«Καταρχήν ισχύει αυτό ακριβώς που είπες. Ηρθα απλώς ως αντίπαλος και όχι ως εχθρός, ποτέ δεν θα νιώσω εχθρός του Απόλλωνα έζησα πολλά μαζί του και έχω έντονα συναισθήματα και ας έχουν περάσει από τότε 20 χρόνια. Για να απαντήσω στην ερώτησή σου θα πω ότι εξήγησα στους νέους παίκτες μας πώς ήταν τα πράγματα όταν εγώ αγωνιζόμουν στην Πάτρα. Πώς νικούσαμε, πως παλεύαμε, πως χάναμε, πόσο δεμένοι ήμασταν. Το γεμάτο γήπεδο, όλη την ιστορία εκείνης της πολύ όμορφης εποχής».

-Όταν το παιχνίδι έγινε ντέρμπι και ο κόσμος ξεσηκώθηκε και προσπάθησε να δώσει ώθηση στην ομάδα ταξίδεψε λίγο η σκέψη σου στο παρελθόν, όταν εσύ αγωνιζόσουν στον Απόλλωνα;

«Ναι, αλλά πρέπει το γήπεδο να γεμίζει κάθε φορά σε κάθε παιχνίδι με 3.000-4.000 φιλάθλους. Ξέρω πολύ καλά ότι ο κόσμος της Πάτρας αγαπά παθολογικά τον Απόλλωνα και γνωρίζω ότι μπορεί να τον απογειώσει όπως συνέβαινε παλιά στα δικά μου χρόνια. Τότε μας έδινε φτερά. Ηταν το κλειδί για εμάς εκείνη την εποχή και αυτό είναι και τώρα το κλειδί για να κάνει ο Απόλλων το επόμενο βήμα. Με γεμάτο το γήπεδο δεν θα φοβάται κανέναν»!

-Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την προπονητική;

«Έχω σταματήσει την ενεργό συμμετοχή μου με το μπάσκετ σχεδόν 10 χρόνια. Συμμετείχαμε πρόσφατα με τον Βασίλη (Σπανούλη) στο Next Generation για να δούμε εάν ταιριάζουμε και εάν είχαμε την κατάλληλη χημεία. Στο τέλος αποφασίσαμε ότι μαζί θα προχωρήσουμε και αποδεχτήκαμε την πρόταση του Περιστερίου».

-Πώς είναι η συμβίωση με μία τεράστια προσωπικότητα όπως ο Βασίλης Σπανούλης;

«Γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια και η φιλία μας δεν έχει να κάνει μόνο με το μπάσκετ. Γνωρίζω καλά τον χαρακτήρα του και τι ζητάει. Είναι μεγάλος δουλευταράς και απαιτεί πάντα το 100% από τον καθένα και τίποτα λιγότερο».

-Υπήρξες για χρόνια παίκτης αγωνιζόμενος σε πολύ υψηλό επίπεδο, τώρα επέλεξες να συνεχίσεις στους πάγκους. Τί είναι πιο εύκολο, προπονητής ή παίκτης;

«Σαφώς παίκτης. Αν είσαι παίκτης έχεις να διαχειριστείς μόνο τα δικά σου συναισθήματα. Σαν προπονητής είσαι υποχρεωμένος να διαχειριστείς 12-15 παίκτες με διαφορετικά θέλω, συναισθήματα και προσωπικότητες. Πρέπει να είσαι ταυτόχρονα παιδαγωγός, ψυχολόγος, μάνατζερ, τα πάντα».

-Τί άλλαξε στο β’ μέρος και το Περιστέρι έφτασε στη νίκη στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα;

«Ήμασταν πιο συνεπείς στο πλάνο μας, δείξαμε μεγαλύτερη υπομονή. Είχαμε μία διαφορά, την χάσαμε και επιστρέψαμε».

-Τον Απόλλωνα πώς τον είδες;

«Πολύ καλή ομάδα, ειδικά αν υπολογίσουμε το μπάτζετ που έχει. Πολύ δύσκολα θα περάσουν άλλες ομάδες από την έδρα του. Αλλωστε και εμείς θα μπορούσαμε να είχαμε ηττηθεί. Ομως ευστοχήσαμε σε μεγάλα σουτ, βγάλαμε σημαντικές άμυνες και πήραμε τελικά τη νίκη στις λεπτομέρειες. Στο Ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι τίποτα σίγουρο. Ο Απόλλων για παράδειγμα μπορεί να έρθει στο Περιστέρι και να μας νικήσει».

-Θα κινδυνεύσει;

«Πιστεύω ότι δεν θα έχει πρόβλημα για να πετύχει τον στόχο της παραμονής. Ομως από την άλλη είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις. Είναι 12 ομάδες μόνο στη Basket League και κάθε νίκη, κάθε βήμα μπροστά είναι σημαντικό».

-Στον Νίκο Βετούλα δημοσίως τι θα του έλεγες;

«Ότι είναι σπουδαίος και να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Γιατί γνωρίζει το μπάσκετ όσο λίγοι».

-Η Πάτρα είναι μπασκετούπολη, όταν εσύ αγωνιζόσουν υπήρχε στη μεγάλη Κατηγορία μόνο ο Απόλλων, τώρα είναι και ο Προμηθέας που βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Το σχόλιο σου;

«Ο Προμηθέας έχει μεγαλύτερο μπάτζετ. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να αποκτά καλύτερους και πιο ακριβούς παίκτες και να χτίζει ομάδα υψηλού επιπέδου. Αυτό είναι και το φυσιολογικό. Γίνεται καλή δουλειά στον Προμηθέα, αγωνίζεται σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δίκαια συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας».

-Η άποψή σου για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό;

«Ο Ολυμπιακός τώρα είναι κυριαρχικός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, παρά την ήττα του από τη Μονακό. Είναι από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ο Παναθηναϊκός με την επιστροφή του Γουόλτερς και την απόκτηση του Μπέικον θα βρει τον ρυθμό του και θα παίξει καλύτερα στην Ελλάδα, αλλά και στη Εuroleague».

-Ο γιος σου, είναι πλέον μέλος της Παρτίζαν και θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης. Τι μπορεί λοιπόν να καταφέρει ο Τριστάν, θα τον δούμε κάποια στιγμή στο ΝΒΑ;

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Εγώ του εύχομαι να είναι καλά και υγιής. Να είναι ευχαριστημένος και να δουλεύει σκληρά γιατί μόνο όποιος καθημερινά δουλεύει σκληρά μπορεί να φτάνει σε υψηλούς στόχους».