Αίγιο: Άνοιξη του 2023 έτοιμος ο ΙΝ Εισοδίων της Θεοτόκου

Αρχική επιδίωξη ήταν να λειτουργούσε ο ναός στις 21 Νοεμβρίου, φέτος,, αλλά τελικά προέκυψαν κάποια «θεματάκια» και θα πάει μερικούς μήνες αργότερα.

Αίγιο

Μέχρι την άνοιξη του 2023 το αργότερο, και εάν δεν έχει προκύψει το επόμενο διάστημα κάποιο απρόοπτο, ο ναός-στολίδι του Αιγίου, ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου, θα είναι ξανά έτοιμος να λειτουργήσει μετά από το 1995!

Η «ΠτΔ» μίλησε με τον πολιτικό μηχανικό που, μέσω της εταιρείας του, έχει αναλάβει, με απόφαση του δωρητή, το έργο, τον Κώστα Χριστόπουλο.

Ο εφοπλιστής και πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, Αθανάσιος Μαρτίνος, έχει αναλάβει την πλήρη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη ο ιερός ναός.

Και ο κ. Χριστόπουλος, που ανέλαβε το τεχνικό κομμάτι, αποκάλυψε ιδιαίτερες πτυχές του έργου, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η αρχική επιδίωξη ήταν να λειτουργούσε ο ναός στις 21 Νοεμβρίου, σε λίγες μέρες δηλαδή, αλλά τελικά προέκυψαν κάποια «θεματάκια» και θα πάει μερικούς μήνες αργότερα.

Αίγιο

Κώστας Χριστόπουλος

Οι επισημάνσεις του κ. Χριστόπουλου:

-«Στο κομμάτι του δικού μου τεχνικού έργου, είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Τα βασικά, δηλαδή, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Απομένουν κάποια μικρά έργα, παρεμβάσεις, τα οποία θα τρέξουν μόλις πάρω τις κατάλληλες οδηγίες από τους μελετητές.

Απλώς, εμπλέκονται αρκετοί στο συγκεκριμένο έργο, οπότε λογικό είναι να υπάρχει σε επιμέρους τομείς μια καθυστέρηση, μέχρι να γίνει ο γενικός συντονισμός.

-«Για παράδειγμα, έκανε κάποιες παρεμβάσεις το υπουργείο Πολιτισμού, τις οποίες ολοκληρώσαμε πριν μερικές μέρες.

Από τα βασικά, απομένει σε εμάς η ολοκλήρωση ξυλουργικών και ηλεκτρολογικών εργασιών εντός του Ναού. Σε γενικές γραμμές, υπολείπεται ένα 10-15% εργασιών.

-«Εκκρεμεί το σχέδιο του περιβάλλοντος χώρου, το οποίο δεν το έχουμε πάρει από τους μελετητές του δωρητή στην τελική του μορφή. Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις και οι μελετητές επεξεργάζονται το τελικό σχέδιο. Μέχρι το τέλος του μήνα Νοεμβρίου, πιστεύω ότι, εκτός απροόπτου, από τη δική μου πλευρά θα είναι έτοιμο το έργο, σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του ναού.

-«Θα απομένει μετά ο περιβάλλων χώρος, έργο που έχουμε αναλάβει εμείς, αλλά όπως σας είπα, εκκρεμεί να πάρουμε στα χέρια μας το οριστικό σχέδιο για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Από τη στιγμή, πάντως, που θα πάρω στα χέρια μου, νομίζω ότι σε 1 με 1,5 μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει το έργο και εκτός Ναού.

-«Εμείς προσπαθήσαμε εξ αρχής να ήταν έτοιμο το έργο μέσα στο 2022 και μάλιστα η πρόβλεψή μας ήταν να λειτουργούσε ο ναός στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Θεοτόκου. Ομως, δεν κατέστη δυνατό, γιατί σας εξήγησα ότι εμπλέκονται αρκετοί στο έργο, συνολικά, και δεν είναι εύκολο, αντικειμενικά, να γίνει ο απόλυτος συγχρονισμός.

Οπως για παράδειγμα τώρα, που προέκυψε το θέμα με το σχέδιο του περιβάλλοντος χώρου.

Πάντως μέσα στο 2023, πιθανόν και στις αρχές του νέου έτους, πιστεύω πως ο ναός θα είναι έτοιμος».