Μονοπάτια των Γεύσεων: Συνταγή για Κεφτεδάκια γαλοπούλας
Η Γαλοπούλα
Οι μύθοι αναφέρουν ότι τη γαλοπούλα συνάντησαν για πρώτη φορά, ανάμεσα σε τεράστιες φυτείες καλαμποκιού, οι Ισπανοί κατακτητές που έφτασαν στο Μεξικό τον 17ο αιώνα.
Πιστεύοντας μάλιστα ότι είχαν ανακαλύψει τις Ινδίες, ονόμασαν αυτό το εντυπωσιακά μεγάλο πουλερικό, «ινδική όρνιθα», ονομασία που αποτελεί μέχρι σήμερα τον επιστημονικό της όρο.
Όταν αποφάσισαν, εκεί γύρω στα 1824 να μεταφέρουν τη γαλοπούλα από το Νέο Κόσμο στη Γηραιά Ήπειρο, δεν μπορούσαν να φανταστούν την εξέλιξη και την πορεία του παράξενου αυτού πουλιού, που σύντομα θα κατακτούσε τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια της Ευρώπης. Ευρωπαίοι σεφ πειραματίστηκαν με τα πολύχρωμα πτηνά. Στην πιο φανταχτερή κουζίνα η γαλοπούλα ήταν γεμισμένη με στρείδια, δαμάσκηνα, συκώτι, τρούφες και κάστανα.
Πριν φθάσει στην Ελλάδα το έθιμο της γεμιστής γαλοπούλας, συνήθιζαν να ετοιμάζουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι χοιρινό ή και κοτόσουπα. Οι σεφ υποστηρίζουν ότι αν ξέρεις να την μαγειρέψεις, μπορείς να γευτείς στο κρέας της επτά διαφορετικά πτηνά και ζώα.
Ο Κεφτές
Ο κεφτές ήταν μια λύση ανάγκης καθώς σε πρώτη φάση φτιαχνόταν με υπολείμματα μαγειρεμένου κρέατος το οποίο, ψιλοκομμένο με το χέρι, μπορούσε να γίνει ένας μικρός βώλος. Ιστορικές αναφορές θέλουν τους αρχαίους Ρωμαίους, να τρώνε βώλους φτιαγμένους με κρέας αλλά και σάρκα ψαριών, σουπιάς ή γαρίδας.
Νεώτεροι ιστορικοί θεωρούν ότι αυτοί οι κρεάτινοι βώλοι προέρχονταν από την Ελλάδα όπου κατέφθασε μέσω εμπόρων από την Ανατολή.
Η τελευταία φαίνεται πως είναι πράγματι η μυθική γενέτειρα του κεφτέ, ο οποίος στον αραβικό κόσμο ήταν ένα μίγμα κιμά (ως ψιλοκομμένο κρέας ακόμα), ρυζιού, λιωμένης μελιτζάνας, με διάφορα μυρωδικά.
Συχνά απαντιέται ως βώλος πασπαλισμένος με κρόκο αυγού.
Υλικά:
500 gr. κιμά γαλοπούλας
3 κόκκινες πιπεριές
2 καρότα
λίγο μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο
ελαιόλαδο
2 μανιτάρια
τριμμένη γραβιέρα
2 αυγά
τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι – πιπέρι στην γεύση
Παρασκευή:
Αλατοπιπερώνουμε τον κιμά και τον κρατάμε στην άκρη.
Πλένουμε πολύ καλά τις πιπεριές και τα καρότα και τα καθαρίζουμε.
Ρίχνουμε στο μίξερ τις πιπεριές, τα καρότα, το μαϊντανό, το σκόρδο και τα μανιτάρια και τα πολτοποιούμε. Ρίχνουμε στον κιμά το πολτοποιημένο μίγμα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη γραβιέρα, τα αυγά, λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι.
Πλάθουμε το μίγμα για και φροντίζουμε να δημιουργηθεί μια ομογενοποιημένη μάζα.
Τέλος, προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά και πλάθουμε.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα ψήνουμε.
Σερβίρονται ζεστά. Προσθέστε παρθένο ελαιόλαδο από πάνω.
Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News