Αντιφρονών ράπερ αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή στο Ιράν – Kαταγγελίες για βασανιστήρια κρατουμένων

Ο ράπερ κατηγορέιται για κήρυξη πολέμου κατά του Θεού ύστερα από τις αναρτήσεις του, με τις οποίες στήριζε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.

ράπερ

Τρεις εβδομάδες μετά τη βίαιη σύλληψή του στο σπίτι του από τις Ιρανικές Δυνάμεις Ασφαλείας, ο Σαμάν Γιασίν, ένας νεαρός Κούρδος ράπερ, είναι αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή.

Κατηγορείται για κήρυξη πολέμου κατά του Θεού ύστερα από τις αναρτήσεις του, με τις οποίες στήριζε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Νέες διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια και στο Κουρδιστάν
Η μοίρα του απομένει να σφραγιστεί τις επόμενες μέρες από ιρανικό δικαστήριο, όπως και αυτή χιλιάδων άλλων νεαρών διαδηλωτών που κρατούνται, την ώρα που οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποιούν πως το καθεστώς του Ιράν μπορεί να εξαπολύσει μία καμπάνια αίματος για να εκδικηθεί.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 14.000 άτομα, μεταξύ αυτών και παιδιά, έχουν συλληφθεί από την αρχή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί.

«Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κατά ορισμένες πηγές 14.000 άτομα, έχουν συλληφθεί. Μεταξύ αυτών υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοιτητές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές» επεσήμανε την Τετάρτη ο Χαβάιντ Ρεχμάν, ειδικός εισηγητής για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Λαϊκά δικαστήρια
«Σε μία άλλη ανησυχητική εξέλιξη, οι ιρανικές Αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως θα στήσουν λαϊκά δικαστήρια για περισσότερα από 1.000 άτομα στην Τεχεράνη και για αντίστοιχο αριθμό έξω από την πρωτεύουσα. Οι κατηγορίες κατά αυτών των ατόμων επισύρουν και τη θανατική ποινή. Ελλείψει εγχώριων διαύλων λογοδοσίας, υπογραμμίζω τη σημασία του ρόλου και της ευθύνης της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση της ατιμωρησίας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν».

Στις 6 Νοέμβριου, 227 Ιρανοί νομοθέτες κάλεσαν τη Δικαιοσύνη να «αντιμετωπίσει, αποφασιστικά, τους δράστες αυτών των εγκλημάτων και όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί τους στα εγκλήματα και προκάλεσαν τις διαδηλώσεις». Οι διεθνείς οργανώσεις φοβούνται πως το μήνυμα αυτό είναι προάγγελος εκτελέσεων και ισοβίων ποινών φυλάκισης τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Hengaw σημείωσε πως κρατούμενοι υψηλού προφίλ, όπως ο Γιασίν, μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το καθεστώς ως φόβητρο για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο ράπερ δεν έκρυβε την αντίθεσή του στην κυβέρνηση και μέσω των social media έστελνε μηνύματα στήριξης σε όσους βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας την πτώση της, ενώ έχει γράψει και αρκετά σχετικά τραγούδια.

«Γνωρίζουμε πως η κυβέρνηση σκοτώνει εύκολα ανθρώπους και καταδικάζει τους κρατουμένους σε θάνατο» είπε η Soma Rostami της Hengaw. «Ο Σασμάν Γιασίν είναι σε σοβαρό κίνδυνο και πρέπει εμείς να γίνουμε η φωνή του».

Η θανατική ποινή
Άλλες οργανώσεις αναφέρουν πως οι Αρχές της χώρας έχουν επιχειρήσει να φιμώσουν την οικογένεια του καλλιτέχνη, για τον οποίο δεν υπάρχει κανένα νέο από την ημέρα της σύλληψής του. Η θανατική ποινή, που κρέμεται πάνω από το κεφάλι του σαν δαμόκλειος σπάθη, έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της αγριότητας, καθώς υπάρχουν καταγγελίες πως τόσο αυτός όσο και άλλοι κρατούμενοι υφίστανται βασανιστήρια.

Η οικογένεια του Τομάζ Σαλέχι, ενός 32χρονου μουσικού, ο οποίος κρατείται από τις 30 Σεπτεμβρίου κατήγγειλε πως υπόκειται σε «σοβαρά βασανιστήρια» γιατί κυκλοφόρησε τραγούδια στήριξης των διαδηλωτών και ανήρτησε φωτογραφίες του ιδίου να φωνάζει συνθήματα κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

«Όταν μάθαμε για τη σύλληψή του, λυπηθήκαμε βαθύτατα αλλά δεν αποθαρρυνθήκαμε. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε αυτό που πρέσβευε και να παροτρύνουμε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να καταστήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία υπεύθυνη για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας, να απελευθερώσουν τον Τομάζ και όλους τους Ιρανούς που φυλακίζονται και βασανίζονται καθημερινά, επειδή αναζητούν την ελευθερία» είπε φίλη του, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας.

«Γνωρίζουμε πως θέλουν να μας τραυματίσουν ακόμα περισσότερο και να μας φοβίσουν. Αυτό που έχει σημασία είναι πως το βάρβαρο καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας συλλαμβάνει επικριτές και αθώους πολίτες και παραβιάζει τους ίδιους του τους νόμους» είπε και συμπλήρωσε πως ακόμα και οι δικηγόροι που προσλαμβάνουν οι οικογένειες των κρατουμένων κινδυνεύουν να συλληφθούν. «Δεν έχουμε καμία πληροφορία για την υγεία του, για τι κατηγορείται, ανησυχούμε σοβαρά για τη ζωή του».

Την περασμένη εβδομάδα δύο γυναίκες δημοσιογράφοι, που είχαν βοηθήσει στη γνωστοποίηση της ιστορίας της Αμινί, καταγγέλθηκαν ως κατάσκοποι της CIA από τις ιρανικές Αρχές, κατηγορία που επισύρει τη θανατική ποινή.