Πάτρα: Σήμα κινδύνου από τους εργολήπτες

Σε αδιέξοδο ο κλάδος μπροστά στο πρόβλημα της ανατίμησης των πρώτων υλών και του άνισου ανταγωνισμού από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πάτρα

Την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις από τις συνεχόμενες κρίσεις, τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών και από τους όρους άνισου ανταγωνισμού που επικρατούν στην αγορά, περιέγραψαν στη γενική γραμματέα Υποδομών Μαρία Ελλη Γεράρδη, οι εκπρόσωποι του κλάδου, σε εκδήλωση που έγινε χθες το βράδυ στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον τοπικό Σύλλογο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Εργων, για την παρουσίαση της αναμνηστικής έκδοσης των 90 χρόνων ιστορίας του, που συνέγραψε ο δημοσιογράφος Τάσος Σταθόπουλος, αποτέλεσε αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση για την κατάσταση και το μέλλον του κλάδου.

«Τροφή» για σκέψη και προβληματισμό, έδωσε ο πρόεδρος του παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Παππάς, που παρουσίασε τα μεγέθη του κλάδου των κατασκευών, ο οποίος το 2020 αριθμούσε 61.500 επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 8% ή 4.830 επιχειρήσεις, ασχολούνται με έργα πολιτικού μηχανικού, δηλ. αναλαμβάνουν αυτό που λέμε, δημόσια έργα. Μεταξύ 2009 και 2020, ο κλάδος των κατασκευών συρρικνώθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης κατά 51.400 επιχειρήσεις ή 46% και σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευών σε ποσοστό 96.8% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΠΕΣΕΔΕ) Μαρία Τσιομπάνου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο, επισημαίνοντας ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι η μη έγκαιρη εξόφληση των έργων που αναλαμβάνουν.

Επίσης, οι δυσκολίες που προκύπτουν από τις μεγάλες ανατιμήσεις των πρώτων υλών, δεν είναι ίδιες για όλες τις επιχειρήσεις. Οι μικρότερες επιχειρήσεις έχουν αναλάβει συμβάσεις με τιμές πριν την κρίση του πληθωρισμού, έχοντας δώσει εκπτώσεις άνω του 30%, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πλήρως εκτεθειμένες.

Η κυρία Τσιομπάνου τόνισε την ανάγκη χάραξης μιας συντονισμένης εθνικής πολιτικής για τον κλάδο των κατασκευών, που να θέτει όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας για όλες τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Η γεν. γραμματέας Υποδομών Μαρία Ελλη Γεράρδη, τόνισε από την πλευρά της, ότι το υπουργείο κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να ωριμάσει τα έργα. Υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές και η κρίση δημιούργησε μεγάλες ανάγκες, και τώρα το πρόβλημα είναι να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, είπε. Ωστόσο, το κυβερνητικό στέλεχος έστειλε και ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς τον κλάδο να στραφεί σε πιο πράσινες, βιώσιμες υποδομές και φιλικές προς το περιβάλλον, γιατί η ΕΕ παύει να χρηματοδοτεί δρόμους.

Η κυρία Γεράρδη παραδέχθηκε ότι η κρίση του κορονοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία έφεραν τα πάνω-κάτω στον κλάδο των κατασκευών, τη στιγμή που άρχιζε να ανακάμπτει. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υποδομών κάνει έναν αγώνα για να αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο των κατασκευών και των τιμών των δημοσίων έργων.

ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ 

Ο πρόεδρος του συλλόγου των εργοληπτών Πέτρος Μαντάς μίλησε για την ανάγκη έκδοσης αυτού του βιβλίου και το ισχυρό αποτύπωμα του κλάδου στην υλοποίηση των δημοσίων έργων.

Αναφορά στο βιβλίο έκανε ο ιστορικός συγγραφέας Ξενοφών Παπαευθυμίου, τονίζοντας ότι αποτελεί σημαντική συνεισφορά στη συλλογική γνώση και μνήμη της κοινωνίας μας και αφορμή για μια εις βάθος έρευνα και αναγνώριση ενός κλάδου που άφησε τη σφραγίδα του στην Πάτρα. Τέλος, μίλησε ο συγγραφέας της έκδοσης των «90 χρόνων ιστορίας του Συλλόγου Εργοληπτών ΔΕ Πάτρας», Τάσος Σταθόπουλος, που αποκάλυψε άγνωστες πτυχές γνωστών δημοσίων έργων της Πάτρας, εξαίροντας τη συνεισφορά ενός κλάδου που με την εργασία του άλλαξε την εικόνα της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες.

Στην εκδήλωση παρευέθηκαν σημαντικοί πολιτικοί και άλλοι παράγοντες, όπως ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπος Μπονάνος και Φωκίων Ζαΐμης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Σιδηρόπουλος και του ΠΑΣΟΚ Μαρίνος Σκανδάμης, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Πέτρος Ψωμάς και Χρήστος Πατούχας, ο περιφερειακός συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης Γιώργος Τελώνης, οι πρώην πρόεδροι του ΤΕΕ Γιώργος Ζεππάτος και Νίκος Κοντοές και πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου των δημοσίων έργων.