Αιγιάλεια: Κανονικά τα «Οινοξένεια»… αλλά χωρίς οινοποιούς

Η Μαρία Τσουκαλά μίλησε στην «ΠτΔ» για τα φετινά «Οινοξένεια» για τη στάση οινοποιών και εστίασης

Οινοξένεια

Δεν θα λάβει μέρος στα φετινά «Οινοξένεια» το Δίκτυο Ποιότητας που περιλαμβάνει το σύνολο των οινοποιών και επαγγελματίες εστίασης (9 οινοποιεία – 25 επιχειρήσεις) από Αιγιάλεια και Καλάβρυτα, που οραματίστηκε και συνδιοργανώνει όλα αυτά τα χρόνια με την ΔΗΚΕΠΑ, τον θεσμό.

Σε ανακοίνωση, που αναμενόταν όπως είχε γράψει η «ΠτΔ», υπενθυμίζει πως από την πρώτη χρονιά (2013) που αποτέλεσε εθνική αναφορά στα «Tοπικά προϊόντα ποιότητας – Γαστρονομία – Πολιτισμός – Τουρισμός» είχε αναφερθεί στην αναγκαιότητα μιας σταθερής οργανωτικής δομής διαχείρισης και ανάπτυξης.

«Πολλαπλές προτάσεις μας που κατατίθενται ανελλιπώς από το 2015 και αφορούν τη λειτουργία όλο τον χρόνο Επιτροπής Οινοξένεια με ανάλογη χρηματοδότηση, δεν γίνονται δεκτές από τη ΔΗΚΕΠΑ και μας καλεί σε έναρξη προετοιμασιών και προγραμματισμού εκδηλώσεων πολύ αργά, Μάιο-Ιούνιο, από θέση ισχύος καθώς μόνον αυτή χρηματοδοτείται από τον δημοτικό προϋπολογισμό, ενώ εμείς καλύπτουμε τα έξοδά σε καιρούς οικονομικής κρίσης» αναφέρει το Δίκτυο.

Φέτος, απευθύνθηκε εγκαίρως στον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο (23 Φεβρουαρίου) με πλήρη στρατηγική μελέτη και ολοκληρωμένη πρόταση για άρτια οργάνωση, ανάδειξη του θεσμού και πολλά οφέλη για την περιοχή, την οποία σύντομα θα παρουσιάσουν και δημόσια, περιμένοντας απαντήσεις και πρωτοβουλίες και παραμένοντας σταθεροί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά, με δηλώσεις της στην «ΠτΔ», απέδωσε στα «δύσκολα» της περιόδου τη μη συζήτηση και διαλεύκανση του θέματος, λόγω πανδημίας και καθυστέρησης του προϋπολογισμού, σημείωσε πως θα γίνουν κανονικά φέτος τα «Οινοξένεια» χωρίς οινογνωσίες στα οινοποιεία και γευσιγνωσίες σε εστιατόρια και προανήγγειλε διάλογο επί της πρότασης του Δικτύου προσεχώς.

«Ελπίζω να βρεθεί μια λύση. Θα προτιμούσα, όπως πάντα, να συνδιοργανώναμε και φέτος τον θεσμό. Πρέπει να πάμε μαζί, μ’ ένα λόγο. Πρωταγωνιστές φέτος θα είναι τα τοπία, οι γεύσεις και τα κρασιά της Αιγιάλειας. Ολα θα επανέλθουν στην κανονικότητα κάποια στιγμή» τόνισε η κ. Τσουκαλά.