Πάτρα: Μια «γροθιά» οι 14 Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι – Τι διεκδικούν

Οι Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι του Νοτίου Τομέα σύστησαν ενιαίο φορέα και εξηγούν στην «Π» τους λόγους. Οι διεκδικητικοί στόχοι της Ένωσης και οι παρεμβάσεις που είναι έτοιμοι να κάνουν.

Πάτρα Γεωργία Βαρβαρέσου, Αντώνης Γκόλφης και Γιώργος Ασημακόπουλος, ανέλυσαν στην «Π» τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της νεοσύστατης Ένωσης Εκπολιτιστικών Συλλόγων Νοτίου Τομέα Δήμου Πατρέων

Ως κίνηση συσπείρωσης και κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων της περιοχής τους, εκλαμβάνεται η απόφαση των Δ.Σ. 14 Εκπολιτιστικών Συλλόγων του Νότιου Τομέα του Δήμου Πατρέων, να συγκροτήσουν έναν Κοινωνικό Φορέα με την επωνυμία «Ένωση Εκπολιτιστικών Συλλόγων Νοτίου Τομέα Δήμου Πατρέων».

Όπως αποφασίστηκε, η Ένωση αυτή θα έχει την έδρα της, στην έδρα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου που φιλοξενείται και η οποία αλλάζει περιοδικά με απόφαση της ολομέλειας των αντιπροσώπων του Οργάνου.

Η «Π» συνάντησε τους επικεφαλής της Ένωσης: Την πρόεδρο Γεωργία Βαρβαρέσου, τον αντιπρόεδρο Αντώνη Γκόλφη και τον γεν. γραμμ. Γιώργο Ασημακόπουλο, οι οποίοι όπως εξηγούν, το κίνητρο της κίνησης αυτής δεν είναι «ούτε να υποκαταστήσουμε το έργο των Εκπολιτιστικών Συλλόγων σε ότι αφορά την δράση τους σε προβλήματα εντός των στενών γεωγραφικών τους ορίων. Ήρθαμε να αναδείξουμε, να προβάλλουμε και να αγωνιστούμε από κοινού για την λύση των υπερτοπικού ενδιαφέροντος  προβλημάτων της περιοχής Νότιου τομέα Πάτρας. Ο ρόλος μας θα είναι υποβοηθητικός και θα λειτουργήσουμε επικουρικά, σ’ ότι αφορά την σχέση μας με  Δήμο και την Περιφέρεια»

Πάτρα

Στόχος της Ένωσης, σύμφωνα με τον Γιώργο Ασημακόπουλο, είναι ανάμεσα στα άλλα, η διάνοιξη εγάλων οδικών αξόνων, όπως: Παπανδρέου – Μεγάλου Αλεξάνδρου – Γοργοποτάμου – Παπαναστασίου – Θουκυδίδη

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Αναλυτικά, εξηγούν στην «Π» τους διεκδικητικούς στόχους που έχουν θέσει, για τον νότιο τομέα του Δήμου Πατρέων:

1.      ΤΟΜΥ: Η αναβάθμιση υπηρεσιών Υγείας μέσα από την εξασφάλιση στέγης και την συμπλήρωση σε ειδικότητες ιατρών και εργαστηρίων

2.      ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΖΩΝΗ Νέου Λιμένα: Οι υποστηρικτικές δράσεις στην λιμενική  ζώνη Νέου Λιμένα και οι επιπτώσεις στους κατοίκους των Νοτίων Συνοικιών.

3.      ΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ: Επέκταση προς νότο από τη θέση που βρίσκεται επί 39 χρόνια και Κυκλική Δρομολόγηση ενός Mini Bus (Βλ.Νοτιο Δ/μα -Ανασχεδιασμός και Μονιμοποίηση  mini bus)

4.      ΤΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ: Να λειτουργήσει σύμφωνα με τους όρους χρηματοδότησής του από το Πρόγραμμα URBAN

5.      ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΣΗ 750 στρ. Νότιας Πάτρας (έμειναν εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού το 2012, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Πειραϊκής Πατραϊκής και ΑΠΟΔΟΣΗ από τον ΟΛΠΑ των 100 στρεμμάτων-συμβατική υποχρέωση-) για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων των όμορων συνοικιών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των.

6.      ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ: Τρεις βασικοί οδικοί άξονες (Ευβοίας, Ακρωτηρίου και Αγίου Ιωάννου Πράτσικα, καλούνται να δώσουν διέξοδο στο κυκλοφοριακό αδιέξοδο  35.000  μόνιμων κατοίκων – εκτός των διερχομένων – του Νοτίου Δ. Δ.

7.      ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ, όπως, Παπανδρέου – Μεγάλου Αλεξάνδρου – Γοργοποτάμου – Παπαναστασίου – Θουκυδίδη

8.      ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ: Αποσυμφόρηση κέντρου Ψαροφαίου το οποίο ασφυκτιά από την παρουσία κόσμου και οχημάτων αφού το τμήμα του δρόμου από την Σούδας έως και Μιμόζα αποτελεί την Κεντρική αγορά της περιοχής και ταυτόχρονα είναι δρόμος είσοδος για την Πάτρα την οποία συνδέει με τα οδικά δίκτυα Καλαβρύτων, Τριπόλεως και Πύργου.

9.      ΕΥΒΟΙΑΣ: Έλλειψη πεζοδρομίου από Ετεοκλέους έως Άγιο Νικόλαο Λεύκας

10.      ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: εκτός δικτύου βρίσκεται το τμήμα δυτικά της προέκτασης της οδού Ναβαρίνου από Τριών Ναυάρχων έως κάθοδο Γλαύκου.

11.      ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Αξιοποίηση του πρώην εργοστασιακού συγκροτήματος, με σκοπό να γίνουν: Μουσικό σχολείο, studio για την νεολαία, παράρτημα δημοτικού ωδείου, γραφεία διοίκησης για κάλυψη αναγκών του δήμου, βρεφονηπιακός σταθμός, μουσείο βιομηχανίας, εκθεσιακό κέντρο, χώρος μουσικής παιδείας, κ.λ.π.

Πάτρα

Στόχος της Ένωσης, είναι ανάμεσα στα άλλα και η αξιοποίηση του πρώην εργοστασιακού συγκροτήματος Λαδόπουλου, με σκοπό να δημιουργηθούν: Μουσικό σχολείο, studio για την νεολαία, παράρτημα δημοτικού ωδείου, γραφεία διοίκησης για κάλυψη αναγκών του δήμου, βρεφονηπιακός σταθμός κ.ά.

12.      ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ: Η αξιοποίηση τριών κτηρίων της ΠΠ, έργο προϋπολογισμού δαπάνης 2,5 εκατ. €, έχει ενταχθεί από τον ΟΛΠΑ στο καθεστώς ενίσχυσης JESSICAτου Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος.

13.      ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Εγκατάσταση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νέο λιμένα της Πάτρας

14.      ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: Επέκταση προς Αχαγιά. Περίφραξη καθ όλο το μήκος εντός του αστικού ιστού. Ασφάλεια γραμμής και οδικών κόμβων (Μαρκιανού, Δημοκλέους κ.λ.π.)

15.      ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ: Αλλαγή μεταλλικών σωλήνων τοποθετημένων από 50ετίας στο δίκτυο

16.      ΝΟΤΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, λειτουργία επιτροπών.

Πάτρα

Επιδίωξη του νέου φορέα, είναι η αξιοποίηση τριών κτηρίων της ΠΠ, έργο προϋπολογισμού δαπάνης 2,5 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ

Το προεδρείο της νέας Ένωσης, ξεδιπλώνει στην «Π», τον σκοπό ύπαρξης και τις παρεμβάσεις της, που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα ενεργειών:

– Η από κοινού εμφάνιση και κοινή εκπροσώπηση όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Νότιου Τομέα του Δήμου Πατρέων, καθώς και ο συντονισμός και η ενιαία ανάπτυξη της δράσης αυτών για την επιτυχία των σκοπών τους και των σκοπών της Ένωσης.

–      Ο συντονισμός και η ενιαία ανάπτυξη της δράσης των μελών της Ένωσης για την προστασία και προώθηση των ηθικών, κοινωνικών και άλλων συμφερόντων.

–       Η αρωγή μεταξύ των ΕΣ μελών της Ένωσης σε εκδηλώσεις Πολιτιστικού, Πνευματικού, Επιμορφωτικού, Ψυχαγωγικού περιεχομένου και πάσης φύσεως δραστηριότητες, καθώς και η αλληλεγγύη σε φυσικά πρόσωπα.

–       Η παροχή κάθε είδους βοήθειας προς τους ΕΣ και η ανάπτυξη συλλογικών (μαζικών) δραστηριοτήτων για την βελτίωση των συνθηκών ζωής, περιβάλλοντος, υγείας, ψυχαγωγίας, παιδείας και εργασίας.

–      Η συνεχής επαφή και γνωριμία καθώς και η συνεργασία μεταξύ των ΕΣ για την διατήρηση και της μεταξύ των κοινωνικής, υλικής και ηθικής αλληλεγγύης.

–      Η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων του Νότιου Τομέα του Δήμου Πατρέων.

–      Η κατάθεση προτάσεων που θα απαντούν στα προβλήματα του Νότιου Τομέα βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

–      Να συντονίζει, να προβάλλει, να προωθεί και να βοηθά καθοριστικά, την ανάπτυξη της ευρύτερης περιφέρειας του Νότιου Τομέα του Δήμου μας, σε όλους τους τομείς.

–      Η υποβολή προτάσεων και γνωμών καθώς και η διατύπωση παρατηρήσεων και κρίσεων επί των παρεμβάσεων Αρχών και Φορέων στην περιοχής μας.

–      Η διεκδίκηση του Οργάνου για συμμετοχή σε Forum ανάπτυξης, συνέδρια και ημερίδες που οργανώνονται στην πόλη μας και στα οποία προσκαλούνται άλλοι φορείς, για να καταθέσουν προτάσεις και να συνομιλήσουν για το μέλλον της περιοχής μας, όπως Πανεπιστήμια Πατρών, Πελοποννήσου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), Περιφέρεια, Επιμελητήρια, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο ΟΕΒΕΣΝΑ, ο ΣΚΕΑΝΑ, ο Ιατρικός και Δικηγορικός Σύλλογος.