Το παρασκήνιο των Κρίσεων στην τοπική Ελληνική Αστυνομία

Ποιοι είναι φαβορί να αναλάβουν τα ηνία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, μετά την αποστρατεία του Αχαιού, Αστυνομικού Διευθυντή, ταξίαρχου Μιχάλη Οικονομόπουλου.

Ελληνική

Με δύο κριτήρια εξελίχθηκαν -σε υψηλόβαθμο επίπεδο- οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Το πρώτο είναι η «εκκαθάριση», που σχετίζεται με το μείζον πολιτικό ζήτημα των παράνομων υποκλοπών και το δεύτερο οι εμπλοκές – ηθελημένες και μη – με το κύκλωμα της «Greek Mafia». Στην πρώτη περίπτωση, μάλιστα, δεν είχαν λόγο και επιρροή όσοι έχουν χρεωθεί με διαρροές για τις παρακολουθήσεις προσώπων.

Γενική αίσθηση είναι ότι έγιναν ποιοτικές επιλογές όσον αφορά τις προαγωγές και χωρίς κομματικό χρώμα. Στις παρακάτω βαθμίδες, ωστόσο, παρατηρείται μια «δεξιόστροφη» τάση στις επιλογές αξιωματικών, που μάλλον υπαγορεύθηκε από την πολιτική συγκυρία, καθώς βρισκόμαστε σε τροχιά εκλογών και έπρεπε να ικανοποιηθεί το ένστολο ακροατήριο της κεντροδεξιάς!

Η στήλη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» έγκαιρα είχε προϊδεάσει για το «ύφος» των φετινών κρίσεων στην ΕΛΑΣ, αλλά και τους ίδιους ή νέους ρόλους ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών της χώρας και ειδικότερα της Δυτικής Ελλάδας.

Ο αρχηγός – αντιστράτηγος Κώστας Σκούμας παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση του, καθώς κρίθηκε πετυχημένος και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με το ίδιο κριτήριο διατηρήθηκε στη θέση του και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας – υποστράτηγος, Απόστολος Μαρτζάκλης. Η ανανέωση της θητείας του στην ίδια υψηλόβαθμη θέση, σημαίνει ότι θα συνεργασθεί με την ίδια σχεδόν «ομάδα» αξιωματικών των οποίων προΐσταται στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Αχαΐας και της υπόλοιπης Δυτικής Ελλάδας.

Θα παραστεί ανάγκη, μόνο, να τοποθετηθεί νέος αστυνομικός διευθυντής Ηλείας, αφού ο αγιαλέας – ταξίαρχος, Μιχάλης Οικονομόπουλος αποστρατεύτηκε… οικειοθελώς. Για τη θέση του προαλείφεται -έχοντας περισσότερες πιθανότητες να την καταλάβει- ο αστυνομικός διευθυντής Ιωάννης Κανδρέβας, που υπηρετεί στην ίδια περιοχή. Αν προκύψει, ωστόσο «καραμπόλα», ενδέχεται ν’ αναλάβει καθήκοντα εκεί ο πατρινός – ταξίαρχος Ανδρέας Τσαπικούνης που ηγείται της τοπικής ΕΛΑΣ στη Ζάκυνθο.

Τέλος, ενδέχεται να μετακινηθεί στο Επιτελείο Δυτικής Ελλάδος (Μέγαρο Ερμού στην Πάτρα) ο αστυνομικός διευθυντής Αιτωλίας, Κώστας Κακούσης, που θ’ αναπληρωθεί από πρόσωπο που δεν έχει ακόμη επιλεγεί.

Να σημειωθεί πως ευδοκίμως τερμάτισε τη θητεία του ο αντιστράτηγος Γιώργος Κανέλλος, που υπηρετούσε ως γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος και έλκει την καταγωγή του από την Γραμμένη Οξυά της ορεινής Ναυπακτίας.