Νεοφιλελεύθερες συμπεριφορές, ανάλγητες εισφορές

Του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, Ιατρός – διευθυντής ΕΣΥ – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με έναν καταιγισµό παροχολογίας και με ένα συνεχές bullying στους πολίτες ότι όλα θα γίνουν την επόμενη μέρα μόνο αν ψηφίσετε ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσπαθεί να αποκρύψει τις σκληρές και μακρόχρονου χαρακτήρα νεοφιλελεύθερες «απορρυθμίσεις» που γονατίζουν τη ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Δεν έφταναν, λοιπόν, όλα τα δεινά που βιώνουν με τις διαδοχικές κρίσεις και τις κυβερνητικές πολιτικές οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι όπως οι αγρότες, ήρθε και η από 1ης Ιανουαρίου αναδρομική αύξηση 9,6%(!) στις ασφαλιστικές εισφορές τους, όπως προβλέπει ο νόμος 4670/2020 που η παρούσα κυβέρνηση του θέσπισε.

Και µπορεί ο αρμόδιος υπουργός κ. Τσακλόγλου να προσπαθεί να μιλήσει την «ουδέτερη» γλώσσα των αριθμών, ωστόσο, η αναλγησία της κυβέρνησης στην οποία υπηρετεί, άλλα μαρτυρούν. Από το 2019 έως σήμερα μια ενδεικτική του μέτρου αύξηση είναι λ.χ. ότι κάποιος που πλήρωνε 185 ευρώ τον μήνα θα φτάσει να πληρώνει 240 ευρώ. Δηλαδή 55 ευρώ αύξηση τον μήνα!

Το ποσό αυτό μπορεί να μην φαίνεται μεγάλο σε κάποιους που έχουν λύσει τα προβλήματά τους, αλλά για ρωτήστε κύριοι της κυβέρνησης τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες μας, που οριακά τα βγάζουν πέρα ή είναι «μέσα», αν μπορούν να αντέξουν αυτό το νέο βάρος που έρχεται να επικαθήσει στις ήδη βεβαρημένες πλάτες τους.

Ενας λόγος παραπάνω, τη στιγμή που η αγορά και τα νοικοκυριά βιώνουν συνθήκες πρωτόγνωρης ακρίβειας, Επιμελητήρια, Σύλλογοι και Ενώσεις έχουν εκφράσει όχι μόνο την αντίθεσή τους αλλά και την αγωνία τους, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τη ρύθμιση που θα καθηλώσει εκ νέου τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες μας.

Ο κυνισμός της κυβέρνησης και του κ. Τσακλόγλου φτάνουν έως το σημείο που αποδίδουν αυτή την ανάλγητη αύξηση στον «διανεμητικό κορμό του συστήματος», εκφοβίζοντας ουσιαστικά με το θέμα της σύνταξης και τη δημοσιονομική ισορροπία, αποσιωπώντας «ηχηρά» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έως το 2019, και διατήρησε σε ανεκτό επίπεδο τις εισφορές και άφησε «μαξιλάρι» 37 δις, που παρά τις όποιες αθέλητες αδικίες κράτησε τη χώρα όρθια στις κρίσεις.