Πάτρα: Έφυγε από την ζωή ο αρχιτέκτονας και εικαστικός Στάθης Χρυσικόπουλος

Έφυγε από τη ζωή ο Στάθης Χρυσικόπουλος, αρχιτέκτοντας, εικαστικός, θρυλικός «Αθάνατος», καλλιτεχνικός διευθυντής του Πατρινού Καρναβαλιού.

Στάθης Χρυσικόπουλος

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία της Πάτρας και όχι μόνο η είδηση του θανάτου του αρχιτέκτονα και εικαστικού Στάθη Χρυσικόπουλου, ο οποίος συνέδεσε στενά το όνομά του και με το Πατρινό Καρναβάλι, τόσο μέσα από τους θρυλικούς “Αθάνατους” όσο και ως καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού. Παράλληλα, ο Στάθης Χρυσικόπουλος υπήρξε υπεύθυνος κατασκευών στην Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006, ενώ είχε και την αρχιτεκτονική επιμέλεια του χώρου στο «Γκάζι», για να φιλοξενηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας.

Ο Στάθης Χρυσικόπουλος έφυγε από τη ζωή το απόγευμα σήμερα, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, μετά από πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο.

Η βράβευση του στα Πρόσωπα της Χρονιάς 2022

Αξίζει να αναφερθεί πως μόλις πριν από περίπου ένα μήνα ο εκλιπών είχε βραβευθεί «Τιμής Ένεκεν» από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Μελά, το οποίο παρέλαβε ο γιος του, Μαρκέλλος, στο πλαίσιο  της διοργάνωσης της εφημερίδας «Πελοπόννησο» στην εκδήλωση «Τα Πρόσωπα της Χρονιάς 2022».

Στάθης Χρυσικόπουλος

Εφη Στρούζα και Στάθης Χρυσικόπουλος από τα εγκαίνια της γκαλερί Επίκεντρο στην Αθήνα το 1996

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο ζωγράφος, ο αρχιτέκτονας, ο δάσκαλος, που με την καταλυτική του ανάμιξη στο Πατρινό Καρναβάλι, ως συνυπεύθυνος αρχικά και ως καλλιτεχνικός διευθυντής στη συνέχεια, συνέβαλε αποφασιστικά στην ποιοτική του αναβάθμιση.

Παράλληλα, ως ζωγράφος, ανοιχτός σε επιρροές, επινοητικός και καινοτόμος, γνώρισε διεθνείς διακρίσεις και άφησε έντονη τη σφραγίδα του στον τομέα της οπτικής ποίησης, ισορροπώντας αρμονικά και δημιουργικά ανάμεσα στη ζωγραφική και τη γραφιστική.

Στάθης Χρυσικόπουλος

Από την Αλέα των Ηθοποιών, που είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Πατρινού Καρναβαλιού, του οποίου ο Στάθης Χρυσικόπουλος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής. Την φωτογραφία είχε αναρτήσει ο Βασίλης Τριάντης στην ομάδα Patras Memories – Αναμνήσεις από την παλιά Πάτρα.

Ποιος ήταν ο Στάθης Χρυσικόπουλος

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1945. Αρχικά μαθήτευσε κοντά στο ζωγράφο Σ. Σώκαρη. Στη συνέχεια μετέβη στη Φλωρεντία, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική και ιστορία της τέχνης. Στην Ιταλία όπου έζησε και εργάστηκε από το 1966 έως το 1975 ήρθε σε επαφή με το κίνημα της Οπτικής Ποίησης κι έκτοτε συνεργάστηκε με διάφορες ομάδες του κινήματος.

Το έργο του

Ανέπτυξε ένα πολυδιάστατο έργο στο οποίο αντανακλώνται τόσο οι ιδιότητες του εικαστικού καλλιτέχνη όσο και του αρχιτέκτονα: ζωγραφική, οπτική ποίηση, κατασκευές, οπτικοακουστικά περιβάλλοντα δημιουργούν συνθέσεις εμπνευσμένες από ελληνικούς και ρωμαϊκούς μύθους, οι οποίες εμπερικλείουν αφενός βαθιά γνώση και σεβασμό στον αρχαίο πολιτισμό κι αφετέρου μια κριτική σκέψη απέναντι στο σύγχρονο κόσμο (Μύθος, Galerie Artio 1986).

Στάθης Χρυσικόπουλος

Από τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Στάθη Χρυσικόπουλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών 10 Μαρτίου 2016

Το 2006 στην έκθεση Μητέρα Φύση-Νεκρή Φύση (Αγγλικανική Εκκλησία, Πάτρα) παρουσίασε μία οπτικοακουστική εγκατάσταση σε συνεργασία με τον μουσικοτεχνολόγο Φίλωνα Λάμπρου, με πολλαπλούς συμβολισμούς και κύριο θέμα τη φύση και τη σχέση του ανθρώπου με αυτήν, καλώντας τον επισκέπτη να επικοινωνήσει και πάλι με την φύση, από την οποία έχει ουσιαστικά απομακρυνθεί.

Στάθης Χρυσικόπουλος

Αφίσα της πρώτης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, το 1986, σε σύνθεση του Στάθη Χρυσικόπουλου

To 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας διοργανώθηκε αναδρομική του έκθεση με θέμα Οπτική Ποίηση. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει δεκάδες συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε διεθνείς εκθέσεις με το κίνημα της Οπτικής Ποίησης: Vision: Mostra Internazionale di Poesia Visiva, (Ferrara 1982), Post-art: international exhibition of visual/experimental poetry (San Diego-Calexico 1988), V International Biennial Poesia Visual (Mexico, 1996), Αυτό είναι ένα ποίημα. Ομάδα Οπτικής Ποίησης 1981-2011 (ΕΜΣΤ, 2012). Έργα του βρίσκονται στο αρχείο Sackner (Miami, Florida), στο Μουσείο Οπτικής Ποίησης (Senigallia), στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη διαδραστική γκαλερί Bongiani Ophen Art Museum (Salerno), στο Μουσείο Benetton (Triviso) και σε ιδιωτικές συλλογές.