Αίγιο – Εισόδια: Με υπουργική υπογραφή… προχωρούν οι τσιμεντενέσεις

Θέμα ημερών θεωρείται πλέον η επανέναρξη των εργασιών αναστήλωσης του ιστορικού ναού των Εισοδίων Αιγίου, που έμελλε να μπλεχτεί σε υπηρεσιακή «διαμάχη» για κενό του νόμου σχετικά με την ευθύνη του έργου και χρειάστηκε να περάσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να καταλήξει υπέρ της επίβλεψης από την υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού στην Πάτρα και όχι κεντρικά από την Αθήνα.   

Με έγγραφο που ήδη έχει υπογράψει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (23/4) η Εφορεία Αρχαιοτήτων καλείται -Τεντός των ημερών- να ενημερώσει την Ιερά Μητρόπολη ότι το έργο μπορεί ν’ αρχίσει.

Αφού οριστεί επιβλέπων μηχανικός τα συνεργεία θ’ αρχίσουν αμέσως με τσιμεντενέσεις και μετά θα επιδιορθωθεί μία από τις επικίνδυνες σκεπές του ναού. Αυτά θα εκτελεστούν μέχρι τις 9 Ιουλίου, οπότε μετά θα δοθεί παράταση των εργασιών στο κομψοτέχνημα του Ερνέστου Τσίλλερ που λαβώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό του 1995. Στο εσωτερικό της εκκλησίας (γυναικωνίτης κ.ά.) οι παρεμβάσεις θ’ ακολουθήσουν, με πολλά άλλα θέματα να είναι σε εκκρεμότητα.

Πάντως η εργολαβία έχει μείνει πίσω 1 περίπου χρόνο κι αυτό είναι που έχει στεναχωρήσει τον μητροπολίτη Ιερώνυμο, το εκκλησιαστικό συμβούλιο και τους ενορίτες, υπό τον φόβο να χαθεί το έργο – δωρεά του εφοπλιστή και διοικητή του Αγίου Ορους Αθανάσιου Μαρτίνου.