Θεοχαρίδης στην “Π”: “Ναι στο εμβόλιο, αλλά δεν σωθήκαμε”

“Μετά από ένα χρόνο πανδημίας, κάποια εμβόλια θα πρέπει να εξεταστούν για κανονική έγκριση”  δήλωσε ο κ. Θεοχαρίδης

θεοχαρίδης

Με τον καθηγητή Θεοχάρη Θεοχαρίδη μίλησα πρώτη φορά τέλη Μαρτίου. Τότε που ήταν ακόμα στο φόρτε του ο ιός… Δυο σελίδες «έπιασε» η συνέντευξη εκείνη.

Πέρασαν σχεδόν 3,5 μήνες και σκέφτηκα να τον ενοχλήσω ξανά, επειδή γεγονότα και δεδομένα καλπάζουν συνεχώς.

Ο Ελληνας καθηγητής, που θεωρείται αυθεντία στις ΗΠΑ, απαντά σε όλα. Κάποιες απαντήσεις του δεν θ’ αρέσουν και πολύ… Κάποιες άλλες θα προκαλέσουν ανησυχία.

Η ουσία, μετά απ’ όσα λέει αποκλειστικά στην «Π», είναι πως ο δρόμος έχει ακόμα πολλή ανηφόρα.

Ο Δρ. Θεοχάρης Κ. Θεοχαρίδης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας και Ανακάλυψης Φαρμάκων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts-Tufts Medical Center στη Βοστόνη.

Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του οργανισμού AutismFreeBrain με στόχο τη διάγνωση και θεραπεία του αυτισμού.

Στην Ελλάδα έχουμε σκηνικό «εμφυλίου» πολέμου: εμβολιασμένοι εναντίον ανεμβολίαστων. Καταρχάς, μου λέτε, σας παρακαλώ: κινδυνεύουν περισσότερο οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους ή μήπως το αντίστροφο;

«Όχι. Κινδυνεύουν όλοι όσοι δεν το παίρνουν σοβαρά»

Συμφωνείτε ότι πρέπει να θεσπιστούν μέτρα, σε εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, θέατρα, γήπεδα, που θα διαχωρίζουν τους πελάτες ανάλογα με το αν έχουν κάνει ή όχι εμβόλιο;

«Όχι, γιατί όπως θα διαβάσετε παρακάτω, οι εμβολιασμένοι δεν είναι απρόσβλητοι. Επίσης υπάρχουν ηθικά, νομικά και οικονομικά προβλήματα που δεν έχουν συζητηθεί. Π.χ. Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων, ασφαλιστική κάλυψη παρενεργειών και χρόνιων συμπτωμάτων, εξαίρεση εταιριών και συναφών παραγόντων από μηνύσεις κλπ».

Δικαιολογείτε όσους παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι και ανήσυχοι για τα εμβόλια, φοβούμενοι σοβαρές παρενέργειες; Μήπως παίζει ρόλο στη δυσπιστία τους ότι τα εμβόλια έχουν Emergency Authorization (εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης) και όχι επίσημη έγκριση ακόμα;

«Η δυσπιστία μπορεί να είναι για πολλούς λόγους και καλλιεργείται από διαφορετικές πηγές. Μετά από ένα χρόνο πανδημίας, κάποια εμβόλια θα πρέπει να εξεταστούν για κανονική έγκριση. Αν κρίνω όμως από την πρόσφατη έγκριση του FDA ενός ενέσιμου της εταιρίας Biogen για Alzheimer’s, ενώ η επιτροπή ήταν ομόφωνα κατά της έγκρισης και δύο μέλη παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου».

Τελικά, πόσο προστατευμένος είναι ο εμβολιασμένος; Είναι βέβαιο ότι αν προσβληθεί από τον ιό ένας εμβολιασμένος θα τον περάσει πολύ ήπια και χωρίς κανένα κίνδυνο;

«Πρόσφατες δημοσιεύσεις ανακοίνωσαν ότι υπάρχει 20% πιθανότητα να επανανοσήσουν, και όσοι νόσησαν ήδη και όσοι εμβολιάστηκαν, και σε ορισμένα άτομα τα αντισώματα κάνουν τον ιό πιο επιθετικό, αδιάφορα των μεταλλάξεων».

Υπάρχουν επιστήμονες που επιμένουν ότι πρέπει να εμβολιαστεί όλος ανεξαιρέτως ο πληθυσμός (πλην κάποιων πολύ ελαχίστων εξαιρέσεων για ιατρικούς λόγους) και άλλοι που λένε ότι πρέπει να εμβολιαστούν κυρίως μόνο όσοι κινδυνεύουν αν νοσήσουν (δηλαδή, ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες, έχοντες υποκείμενα νοσήματα). Η δική σας άποψη;

«Όσοι περισσότεροι εμβολιαστούν γρήγορα, τόσο το καλύτερο, πάντα ζυγιάζοντας το ιστορικό του ατόμου. Π.χ. Πολλά άτομα είναι ευαίσθητα στην ουσία Polyethelene glycol (PEG), η οποία υπάρχει στο εμβόλιο της Pfizer και Moderna».

Εσείς συνιστάτε να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι; Δηλαδή κι ένας 16χρονος ή 20χρονος υγιέστατος νέος; Ή δεν το κρίνετε απαραίτητο;

«Προς το παρόν μόνο ενήλικες, γιατί και η νόσος είναι πιο ήπια στα παιδιά και δεν υπάρχουν μακρόχρονες μελέτες ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη και την συμπεριφορά».

Σας ανησυχεί ιδιαίτερα η μετάλλαξη Δ ή όχι; Είναι τόσο πολύ μεταδοτική και αν ναι, τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

«Ναι, είναι μεταδοτική. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι και δεν πρέπει να καταργήσουμε τις μάσκες».

Τα εμβόλια που έχει κάνει ήδη μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, προστατεύουν από τη μετάλλαξη και αν ναι, ξέρουμε για πόσο διάστημα; Πιθανολογείτε πως πάμε και για 3η δόση; 

«Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι μόνο 60% αποτελεσματικά και θα χρειαστεί και 3η δόση και διαφορετικό είδος εμβολίου».

Είναι τα εμβόλια απόλυτα ασφαλή;

«Δεν υπάρχει τίποτα «απόλυτα» ασφαλές».

Μου είχατε πει στην προηγούμενη συνέντευξή μας: «Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο ο ιός αυτός να εξελιχθεί όπως η γρίπη και να επανέρχεται κάθε χρόνο. Είναι μια ακραία μεν περίπτωση, αλλά όχι απίθανη. Και εάν συμβεί, με φοβίζει το εξής: Στις ΗΠΑ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον ιό της γρίπης την περασμένη χρονιά ήταν περίπου 40%. Αν, λοιπόν, για κακή μας τύχη, καταλήξουν τα εμβόλια του κορονοϊού, λόγω μεταλλάξεων, να πέσουν σε αποτελεσματικότητα στο 40 με 50%, τότε σημαίνει ότι δίνεται εντελώς λάθος ενημέρωση στον κόσμο ότι αν κάνει το εμβόλιο, είναι σίγουρος. Όχι, δεν θα είναι σίγουρος. Συμφωνώ ότι είναι σημαντικό το εμβόλιο και ότι πρέπει ο κόσμος να το κάνει, αλλά δεν συμφωνώ ότι αν κάνουμε το εμβόλιο σωθήκαμε. Γιατί αν μετά αρχίσουμε να μη φοράμε μάσκα, να μην κρατάμε αποστάσεις, να μην καθαρίζουμε τα χέρια μας, τότε δεν νομίζω ότι το εμβόλιο από μόνο του θα μας βοηθήσει στο βαθμό που θα ‘πρεπε».
Ισχύουν και τώρα όλα όσα είχατε πει;

«Δυστυχώς, ισχύουν. Και ισχύουν περισσότερο από τότε που σας τα ανέφερα την πρώτη φορά».

Πόσο καιρό θα ζούμε ακόμα με τον κορονοϊό μέσα στα πόδια μας;

«Δεν νομίζω ότι θα επανέλθουμε σύντομα, γιατί δεν προσέχουμε πια και ο ιός μεταλλάσσεται γρήγορα».

Θα βρεθεί, κύριε καθηγητά, φάρμακο για τον κορονοϊό ή βλέπετε πως θα πορευτούμε μόνο με τα εμβόλια;

«Θα βρεθεί, αλλά και πάλι ο κορονοϊός θα μπορει να μεταλλαχθεί και να το ξεπεράσει. Π.χ. γίνονται προσπάθειες αναστολής του ενζύμου που είναι αναγκαίο για να εισέλθει ο ιός στα κύτταρα αφού συνδεθεί μέσω του υποδοχέα του. Θέλω να τονίσω ξανά ότι η μόνη ελπίδα ουσιαστικής αντιμετώπισης είναι «να βουλώσουμε την κλειδαριά-τον υποδοχέα» της ακίδας (spike protein) του κορονοϊού, σε συνδυασμό με τα εμβόλια. Για αυτό τον λόγο, ετοιμάσαμε ένα νέο συμπλήρωμα διατροφής (ViralProtek ™) το οποίο περιέχει τέσσερα φυτικά συστατικά με διαφορετικές, αλλά αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις έτσι ώστε να μη μπορεί να ξεφύγει ο κορονοϊός. Αυτά τα φυσικά συστατικά δρουν αναστέλλοντας (α) την πρόσδεση της ακίδας του κορωνοϊού στον υποδοχέα, (β) το ένζυμο που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισχωρήσει στα κύτταρα, (γ) το ένζυμο του πολλαπλασιασμού του γενετικού υλικού του κορονοϊού, και (δ) την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτταροκινών που καταστρέφουν τους ιστούς. Το σκεύασμα αυτό, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ το φθινόπωρο, δεν έχει καμία παρενέργεια, μπορεί να χορηγηθεί μαζί με τα εμβόλια και θα παρέχει προστασία και σε υγιείς, αλλά και όσους μπορεί να επανανοσήσουν».