Εκεί που το κράτος πείθει τους πολίτες – Ελληνες του εξωτερικού απαντούν στην «Π»

Τι έγινε στις χώρες που ζείτε και πείστηκε, εάν πείστηκε σε μεγάλο βαθμό, ο κόσμος να εμβολιαστεί; Τρεις Ελληνες που μένουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστρία απαντούν.

Ελληνες

Τηλεφώνησα σε τρεις Ελληνες του εξωτερικού. Σ’ έναν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σ’ έναν στη Βρετανία και σ’ έναν στην Αυστρία. Και στις τρεις αυτές χώρες δεν είναι υποχρεωτικός, για την ώρα, ο γενικός εμβολιασμός (παρά μόνο για πολύ συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες), αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και δεσμεύσεις. Και σημειωτέον: το μοριακό τεστ, που αποτελεί βάση για ελεύθερη κυκλοφορία, είναι προσιτό για οποιονδήποτε και με μεγάλη συχνότητα…
Το ερώτημα απλοϊκό: τι έγινε εκεί και πείστηκε, εάν πείστηκε σε μεγάλο βαθμό, ο κόσμος να εμβολιαστεί; Το συνέστησαν οι επιστήμονες-γιατροί και αποδείχθηκε πως αρκούσε; Χρειάστηκε να επιστρατευτούν ινφλουένσερς (ηθοποιοί-κοσμικοί), πολιτικοί, δήμαρχοι, κυβερνήτες, παππάδες, πανεπιστημιακοί; Εδειξε από μόνος του ο κόσμος διάθεση;

Μάριος Αναγνώστου: Εδώ υπάρχει εμπιστοσύνη στο Κράτος

Το 75% στα ΗΑΕ έχουν κάνει τη μία δόση και το 66% και τις δύο δόσεις. Τα κρούσματα βεβαίως παραμένουν. Περίπου 1500 με 2000 ημερησίως. Ομως, το πολύ ενθαρρυντικό είναι ο εξαιρετικά χαμηλός αριθμός θανάτων.
Αυτό, σε έναν βαθμό, οφείλεται στον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων, αλλά και στα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και ακολουθούνται.
Τώρα, στα πιο ουσιώδη: στα Εμιράτα γίνονται καθημερινά πάνω από 250.000 τεστ. Αρα, υπάρχει πλήρης εικόνα της κατάστασης και κατ’ επέκταση έλεγχος. Σε αντίθεση με όσα μαθαίνω ότι συνέβαιναν και συμβαίνουν στην Ελλάδα…
Υπάρχει ένα κεντρικό δίκτυο, μια πλατφόρμα πληροφοριών, όπου όλα τα στοιχεία μπαίνουν σε λάιβ χρόνο. Δεν υπάρχει εδώ να περιμένεις ποιο Κέντρο θα δώσει πόσα κρούσματα ή πόσα θα δώσει ο αντίστοιχος ΕΟΔΥ. Κάνεις το τεστ και αμέσως το αποτέλεσμα μπαίνει στην κρατική πλατφόρμα, έρχεται και στο κινητό σου, σε λάιβ χρόνο. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει θέμα μαγειρέματος.
Τα τεστ για τους γηγενείς είναι δωρεάν, στις δημόσιες δομές υγείας. Για τους ξένους, όπως εγώ, το μοριακό τεστ, που στην Ελλάδα απ’ ό,τι γνωρίζω στοιχίζει 70 ευρώ, εδώ στοιχίζει μόνο 15 ευρώ. Και σημειωτέον: οι μισθοί στα Εμιράτα είναι τετραπλάσιοι και πενταπλάσιοι. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πώς βλέπει τον πολίτη στα Εμιράτα το κράτος και πώς τον βλέπει στην Ελλάδα.
Θέλω να πω ότι στα Εμιράτα υπάρχει πίστη και εμπιστοσύνη στο κράτος από τον πολίτη. Εδώ όταν θα πει κάτι το Κράτος, θα το κάνουν όλοι. Οχι από φόβο, αλλά γιατί υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Δεν είναι όπως στην Ελλάδα, που ο καθένας προσπαθεί να βρει τρόπο να ξεφύγει από την οδηγία του Κράτους…
Ο εμβολιασμός εδώ είναι προαιρετικός, δεν είναι υποχρεωτικός για κανέναν. Εκτός από τον Στρατό. Ομως έχουν βρει τον τρόπο να υπάρχει έλεγχος παντού και σε όλους. Θέλεις να πας στο Mall; Βεβαίως. Θα πρέπει να έχεις κάνει το μοριακό τεστ, οπότε για 3-4 μέρες θα μπορείς να κυκλοφορείς παντού, δείχνοντας τη συγκεκριμένη εφαρμογή, ότι είσαι πράσινος.
Μπορεί, λοιπόν, να δημιουργούνται στα Εμιράτα περιοριστικά προβλήματα σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ωστόσο κάνοντας το μοριακό τεστ, έχεις πρόσβαση παντού. Ανά 4 μέρες όποιος κάνει το τεστ, έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα αγαθά, τις υπηρεσίες, την αγορά.
Για να πας από το Αμπου Ντάμπι στο Ντουμπάι, έπρεπε να κάνεις τεστ. Αρα, ποτέ δεν περιόρισαν στο εσωτερικό την ελεύθερη μετακίνηση, αλλά και ποτέ δεν την άφησαν τελείως ανεξέλεγκτη. Για να πας από το ένα Εμιράτο στο άλλο χρειαζόσουν απλώς ένα τεστ, που εμένα, όμως, μου στοίχιζε το ακριβό, μόλις 15 ευρώ…
Ακόμα κι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται τεστ. Ανά περίσταση: Στον Στρατό, π.χ., που είναι όλοι εμβολιασμένοι, ανά εβδομάδα κάνουν κι ένα τεστ, όπως και στο Δημόσιο. Δεν αρκεί ο εμβολιασμός. Για πρόσβαση στην αγορά ανά μήνα το τεστ. Παρά τον εμβολιασμό, δηλαδή, τα τεστ είναι υποχρεωτικά.

* Ο Μάριος Αναγνώστου είναι αρχιτέκτων-πολιτικός μηχανικός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Γιώργος Σακελλίων: Καμία ένσταση δεν υπήρξε

Τον Νοέμβριο, όταν η Pfizer ανακοίνωσε ότι έχει έτοιμο το εμβόλιό της, η είδηση έγινε γνωστή με ενθουσιασμό από όλα τα Μέσα στο ΗΒ, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε γρήγορη επαρκή προμήθεια εμβολίων. Σε δυο μέρες άρχισε ο εμβολιασμός σε 40 κέντρα σε όλη τη χώρα. Δεν χρειάστηκε κάποια ιδιαίτερη επικοινωνία. Τα Μέσα κάλυψαν το γεγονός ως τη σωτηρία όλων από τον ιό. Καμία ένσταση δεν υπήρξε για τον εμβολιασμό από την αντιπολίτευση ή από άλλες κοινωνικές ή θρησκευτικές ομάδες. Καμία οργανωμένη φωνή αμφισβήτησης δεν υπήρξε ή κι αν υπήρξε μεμονωμένα, δεν της δόθηκε βήμα.
Το 87% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.
Θυμίζω απλά ότι το Μάιο του 1940, 400.000 Βρετανοί στρατιώτες στήθηκαν με προκαθορισμένη σειρά στις παραλίες της Δουνκέρκης για να επιβιβαστούν σε πλοιάρια, την ώρα που τους χτυπούσαν ανελέητα τα γερμανικά αεροπλάνα. Ομως, αυτή ήταν η σωτηρία τους και το πρόγραμμα που είχε αποφασιστεί. Και αυτό ακολούθησαν!
Προς το παρόν, δεν υπάρχει διαχωρισμός πελατών εδώ σε μαγαζιά, ούτε ζητείται πουθενά επίδειξη πιστοποιητικού, αν και είναι ήδη διαθέσιμο σε εφαρμογή.

* Ο Γιώργος Σακελλίων είναι αναισθησιολόγος/εντατικολόγος σε Νοσοκομείο του Κόλτσεστερ της Βρετανίας.

Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος: Παντού δωρεάν το PCR

Η απόφαση που θα πάρουν οι πολίτες για να εμβολιαστούν καλό είναι να βασίζεται σε διαδικασίες που οδηγούν στην πειθώ, μετά από μια προσεκτική ανάλυση κινδύνου-οφέλους που βασίζεται σε αξιόπιστες πληροφορίες.
Στην Αυστρία η πληροφόρηση παρέχεται κυρίως από την επιστημονική κοινότητα, τον πολιτικό διάλογο και τις ανακοινώσεις των αρμοδίων φορέων.
Η γνώμη του μητροπολίτη του τάδε νομού, των ποδοσφαιριστών και των ηθοποιών δεν ανακοινώνεται δημοσίως, διότι δεν ενδιαφέρει. Τα ΜΜΕ ενισχύουν τον δημόσιο επιστημονικό διάλογο και δεν «αφορίζουν» όσους έχουν αντίθετη άποψη.
Οι «ινφλουένσερς» που θα πείσουν τους πολίτες καλό θα είναι να είναι οι αρμόδιοι για το θέμα και όχι διασημότητες με πολλά like…
Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός. Στα κέντρα εστίασης και ψυχαγωγίας ζητούν ή τεστ (το μοριακό τεστ εδώ είναι δωρεάν και μπορείς να το κάνεις παντού, σε κάθε γειτονιά) ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης.

* Ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος είναι δικηγόρος στη Βιέννη.