Η Πάτρα στον ρυθμό της «ιδιωτικοποίησης του νερού» – Κινητοποίηση του Δήμου σήμερα

Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

 

Η Πάτρα στον ρυθμό της «ιδιωτικοποίησης του νερού» - Κινητοποίηση του Δήμου σήμερα

Σε νέα φάση κινητοποιήσεων περνά από σήμερα Δευτέρα 20/03/2023, ο Δήμος Πατρέων σχετικά με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και μεταξύ άλλων αναμένεται να υπαχθούν οι ΔΕΥΑ της χώρας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Τόσο ο Δήμος Πατρέων όσο και η ΔΕΥΑΠ με τους εργαζόμενούς της έχουν καταγγείλει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί δια της πλαγίας, την ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων.
Σήμερα, στις 11:30 το πρωί, την ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, διοργανώνεται κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Ο Δήμος τονίζει ότι το νερό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και να φτάνει στον λαό φθηνό, ελεγμένο και ποιοτικό. Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία έργα υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με κρατική χρηματοδότηση. Να εγκριθούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ΔΕΥΑ και να καλυφθούν τα κενά, που αυτή τη στιγμή ειδικά στη ΔΕΥΑΠ φτάνουν τις 214 θέσεις.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΡΩΡΟ

Θέση για το θέμα του νερού πήρε και η δημοτική παράταξη του Γ. Ρώρου, υπενθυμίζοντας την ψηφισμένη πρόταση για δημιουργία διαδημοτικού φορέα διαχείρησης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου. Αυτή η πρόταση δεν υλοποιήθηκε ποτέ, «με αποτέλεσμα, η Νέα Δημοκρατία να παραδώσει τη διαχείριση του φράγματος σε ιδιώτη δίνοντας σε εργολάβο αρκετά εκατομμύρια για τα επόμενα χρόνια. Η αδιέξοδη πολιτική Πελετίδη οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού». Η παράταξη κατέθεσε ψήφισμα κατά του νομοσχεδίου και ζητά την άμεση ψήφισή του, καθότι το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη 22 Μαρτίου, ενώ το νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση την Τρίτη.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ

Το απόγευμα του Σαββάτου, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας πραγματοποίησε συμβολική δράση με την ανάρτηση πανό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στο Φράγμα Πείρου – Παραπείρου. Στη δράση συμμετείχαν οι βουλευτές Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, αλλά και αρκετά μέλη του κόμματος στον νομό.

«Ο νόμος αυτός αποτελεί οπισθοδρόμηση στην περιβαλλοντική, κλιματική και ενεργειακή πολιτική της χώρας. Η ανοχή του μας καθιστά όλους υπόλογους απέναντι στις μελλοντικές γενεές» αναφέρει μεταξύ άλλων η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο.

Η Πάτρα στον ρυθμό της «ιδιωτικοποίησης του νερού» - Κινητοποίηση του Δήμου σήμερα

Το απόγευμα του Σαββάτου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο Φράγμα

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Για το θέμα του νερού ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας ανακοίνωσε πως συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 19.00 στην πλατεία Γεωργίου.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

Πάντως, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε πως «είναι πλέον ξεκάθαρο πως δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση του νερού, κάτι που εκφράστηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο και από τον Υπ Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα», ενώ σημείωσε επίσης πως ζητήθηκαν και ορισμένες επαναδιατυπώσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου, που προκάλεσαν και την όλη ανησυχία».

Ωστόσο, συνεχίζει να προβληματίζεται από τη μεταφορά του ελέγχου και της εποπτείας από το υπ. Περιβάλλοντος σε μία ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Παπαστεργίου θεωρεί πως ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από το υπουργείο επειδή υπάρχει αμεσότητα και συνεργασία, ενώ εκτιμά ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε μία ανεξάρτητη αρχή θα δημιουργήσει περαιτέρω καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ