Κεφαλαία γράμματα

Tου Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Δεν ξέρουμε αν στέκει ο όρος «πολιτισμένο ποδοβολητό», αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν σε ένα συνέδριο καταφθάσει ο Υπουργός, με το Υ κεφαλαίο, αναγνωρίσιμη οντότητα, περιστασιακή- όσο κρατάει η θητεία του- δεσπόζουσα ηγεσία σε ένα περίπλοκο σύστημα πολλαπλών αμοιβαίων εξαρτήσεων με πυραμιδωτή μορφή, όπως ισχύει στον τομέα της Υγείας, με Υ κεφαλαίο, σε μια χώρα σαν τη δική μας, που ισορροπεί υπέροχα ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό και τον φατριασμό: Αυτή είναι η σημερινή συνθήκη του πολιτικού και διοικητικού μας συστήματος. Στον τομέα της Υγείας, πρωτίστως, με Υ κεφαλαίο, είπαμε.

Κάθε που εμφανίζεται ο Υπουργός, φσσσστ, θροϊζουν κοστούμια και φορέματα της
ποικιλόμορφης συνοδείας και του ακροατηρίου που ενεδρεύουν για την άφιξη και τη συνεδρία και πυκνώνουν οι διακριτικές αλλά και ευδιάκριτες πατημασιές από τα
ασθμαίνοντα βήματα. Εννιάμισι φορές στις δέκα, πρόκειται για ένα ανθρωποσύστημα παραγόντων. Προ πάντων υγεία, λέει ο κόσμος. Ξέρετε από αυτά, κόσμος είστε κι εσείς, δεν είστε κανένα ρομαντικό κορόιδο.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι τόνοι ήταν ασθενικοί, ο σφυγμός της κινούμενης κυψέλης κάπως αραιός και υπόκωφος, αν είχε πρόσωπο το χρώμα θα πρόδιδε έλλειψη αιμοσφαιρίνης και ερυθροπεταλίων: Η κυβερνητική πλειοψηφία, στον άξονα από οροφή έως βάση, εκδηλώνει μια υποχώρηση αυτοπεποίθησης, σφρίγους και της καθιερωμένης έπαρσης που διέπει τους εξουσιαστές και τους χαρούμενους εξουσιαζομένους. Ακούγονται ακόμα οι σειρήνες των ασθενοφόρων από το ολέθριο σύμπλεγμα των αμαξοστοιχιών, το δυστύχημα έχει βαρύνει τα φτερά και τα σώματα. Η κατάσταση δεν είναι πολιτικά και επικοινωνιακά διαχειρίσιμη ούτε ψυχολογικά απορροφήσιμη. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη πίστευε πως είναι η
δύναμη που αλλάζει τη χώρα και ότι ο μεταρρυθμιστικός οίστρος θα επιβάλει εκλογικά αποτελέσματα με μια αναπόδραστη, μεταδοτική δυναμική. Συνετρίβη στα Τέμπη στο αφήγημα; Οπωσδήποτε κλονίστηκαν άσχημα οι βεβαιότητες και λασπώθηκε το άστρο, καθώς η αντιπολίτευση αλλά και οι αντίπαλοι κοινωνικοί πυρήνες βρήκαν από το πουθενά το επιχείρημά τους.

Είναι το δυστύχημα και τα αίτιά του λόγος για να αλλάξει κανείς την κυβέρνηση; Όχι, εφόσον η διαθέσιμη εναλλακτική δεν είναι η επιτομή της ασφάλειας και της εγγύησης, όπως δίδαξε το παρελθόν, εάν συζητάμε με όρους εξουσιαστικής διπολιτικότητας. Όμως η κοινωνία δεν μπορεί να αρκεστεί στην παραδοχή αυτή, άλλωστε η ΝΔ, κατόπιν της καταστροφής των Τεμπών, δεν μπορεί να πάρει όρκο ότι στη θέση του ανεπαρκούς σταθμάρχη δεν θα βρισκόταν αύριο ένας ανεπαρκής αξιωματούχος της πυροσβεστικής ή της τροχαίας σε μια πυρκαγιά στο επόμενο Μάτι. Ούτως ή άλλως η σφοδρότητα της συμφοράς, όπως και το υπόβαθρό της, είναι τέτοια που απαιτούν επιλογές που θα παράγουν ουσιαστικά πολιτικά αποτελέσματα. Εάν αυτός που εν τέλει ενοχοποιείται δεν είναι ο Α ή ο Β εναλλακτικός εξουσιαστής, αλλά το σύστημα συνολικά, φαντάζει ως πιθανότερο, είτε δια της ψήφου είτε δια της αποχής, το εκλογικό σώμα να προκαλέσει
δραστικές αναθεωρήσεις στο σύστημα της κυβερνητικής εξουσίας, υποχρεώνοντας τα κόμματα σε συνέργειες. Αυτές, βέβαια, δεν έπεται ότι θα μας θωρακίσουν- πολλώ δε μάλλον αφού στις συνέργειες απλά διανέμονται οι θώκοι και δεν εξυγιαίνονται απαραιτήτως οι νοοτροπίες και τα πελατειακά σούρτα φέρτα- όμως δεν έχει άλλο όπλο ο κόσμος. Και επιπλέον, κάτι πρέπει να πει στην κάλπη γι’αυτά τα δόλια τα Τέμπη.

Η τάση αυτή θα ανασχεθεί εάν τα κόμματα πείσουν ότι διδάχθηκαν. Η ΝΔ αυτό προσπαθεί να κάνει- αν και η υποψηφιότητα Καραμανλή δεν είναι και πολύ βοηθητική, και είναι απορίας άξιον το πείσμα του- ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που πολιτεύθηκε με κρατημένους και μετριοπαθείς τόνους, το καινούργιο που σκέφτηκε να κάνει είναι η θεραπεία του μετώπου Πολάκη, με Π κεφαλαίο, πάντα. Δεν είναι βέβαια ο Πολάκης το ζήτημα, ο ίδιος το μόνο που κάνει είναι να ποτίζει το χώμα στο οποίο φύτρωσε, το ζήτημα είναι ότι δεν δείχνεις πρόθεση να αλλάξεις αυτό που δεν άρεσε σ’ αυτούς που δεν σε θέλουν.