Εκλογές 2023: Τοπικά κομματικά στελέχη στην «Π» για τις διπλές κάλπες

Τα τοπικά επιτελεία των κομμάτων περιγράφουν τη στρατηγική τους ενόψει των εθνικών εκλογών.

εκλογές

Ενα πολύ ενδιαφέρον τρίμηνο ανοίγεται, πλέον, μπροστά μας μετά και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών για τις 21 Μαΐου και τον διαφαινόμενο β΄ γύρο στις 2 Ιουλίου.

«Είδατε πόσο διώχνει η απλή αναλογική τη ρουτίνα από τη ζωή μας;», θα σχολιάσει εύστοχα κάποιος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα ζήσουμε το επόμενο διάστημα δεν έχει ξανασυμβεί, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά.Και μπορεί η Νέα Δημοκρατία να διατηρεί (βάσει δημοσκοπήσεων) ακόμη το προβάδισμα, όμως το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών είναι τέτοιο που προμηνύει καραμπόλες, ανατροπές, ενδεχομένως και… πολύχρωμες συμμαχίες!

Να πώς απάντησαν στην «Πελοπόννησο» στελέχη των κομμάτων, στην Αχαΐα, στο ερώτημα για το τι προβλέπουν για την πρώτη και τη δεύτερη κάλπη και το ποια θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν ενόψει 21ης Μαΐου και 2ας Ιουλίου.
Ο προεκλογικός πυρετός έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα… εις διπλούν!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

εκλογές

«Η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη κάλπη πως θα είναι η κυβερνητική πλειοψηφία». Αυτό δήλωσε ο τομεάρχης Οργάνωσης της ΔΕΕΠ Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Καλό είναι να γνωρίζει ο λαός πριν από τις εκλογές το τι μέλλει γενέσθαι. Το ότι η ψήφος του είναι πολύ κρίσιμη. Οτι δεν πρέπει να δημιουργηθεί το χάος που δημιουργήθηκε στη Γερμανία ή ακόμη χειρότερα ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό που ζήσαμε στη χώρα μας το 2012. Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία ο στόχος της αυτοδυναμίας ήταν και παραμένει εφικτός. Προσωπικά, εκτιμώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αναποφάσιστων θα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία γιατί είναι η μόνη που εγγυάται τη σταθερότητα στη χώρα».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΖΟΥΛΗΣ

εκλογές

«Η χώρα θα προχωρήσει, επιτέλους, στην αναγκαία αλλαγή, μετά από μια περίοδο υποβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών, υποχώρησης των δημοκρατικών θεσμών, εκποίησης δημόσιων αγαθών και απαξίωσης της υγείας». Αυτό δήλωσε ο αν. συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζούλης. «Ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί παράγοντα αστάθειας. Επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα σε συνεχείς εκλογές, βάζοντας το δίλημμα της αυτοδυναμίας και αδιαφορώντας για την πορεία της χώρας. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής είναι η μόνη λύση σταθερότητας για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα σε τραγωδίες. Ακόμη κι αν είχαμε την επιλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης, θα προσπαθούσαμε να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας, μέσα από προγραμματική σύγκλιση, ευρείας αποδοχής, που θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα της ΝΔ και να βάλει την κοινωνία στο προσκήνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην αλλαγή, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, Απέναντι στην εκβιαστική πρόταση της ΝΔ, για συνεχόμενες εκλογές έως ότου καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία, προτάσσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμπειρία, πρόγραμμα και ζητά από τους πολίτες να δώσουν με την ψήφο τους από την πρώτη Κυριακή, την ευκαιρία σε μια κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων».

ΝΙΚΟΣ ΜΟΙΡΑΛΗΣ

εκλογές

«Εμείς σαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σεβόμαστε 100% την απλή αναλογική. Το ξεκαθάρισε, άλλωστε, και ο πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Παρότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε την απλή αναλογική, εντούτοις την αποδεχόμαστε, καθώς οφείλουμε να σεβαστούμε το Σύνταγμα». Αυτή ήταν η αρχική τοποθέτηση του προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Μοίραλη και έγινε πιο συγκεκριμένος: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις 21 Μαΐου, οπότε οι συνεργασίες κρίνονται επιβεβλημένες. Πρώτα πρέπει να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία και δεύτερον πρέπει να συμφωνήσουμε και στα πρόσωπα που θα συμπορευθούν. Πάντως, εμείς κοιτάμε την 21η Μαΐου. Αγωνιζόμαστε σαν να μην έχουμε δεύτερες εκλογές».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

εκλογές

«Το θέμα δεν είναι τι κυβέρνηση θα σχηματιστεί, αλλά ποια πολιτική θα ακολουθήσει. Κι επειδή η πολιτική της επόμενης κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένη από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, θα πρόκειται για μια κυβέρνηση αντιλαϊκή, ανεξάρτητα από το μετά από πόσες κάλπες αυτή θα προκύψει, αλλά και το ποια θα είναι η σύνθεσή της». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Το δίλημμα: ‘’Σταθερότητα ή ακυβερνησία;’’ είναι εκβιαστικό. Το πραγματικό δίλημμα είναι εάν θα είναι δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση ή ισχυρή η λαϊκή αντιπολίτευση με δυνατό ΚΚΕ και πρωτοπόρο στους αγώνες του λαού».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΪΝΙΩΤΗΣ

εκλογές

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα γίνει μια εκλογική διαδικασία. Δεν θα πάμε σε δεύτερες κάλπες». Αυτή είναι η εκτίμηση του πολιτευτή της Ελληνικής Λύσης Γιάννη Λαϊνιώτη.

«Πιστεύω ότι είναι προσυμφωνημένο να συγκυβερνήσουν και τα τρία κόμματα, με βάση τις υποδείξεις που έρχονται απ’ έξω για συνεκμετάλλευση και μοιρασιά του Αιγαίου με την Τουρκία. Προφανώς εκεί οφείλεται και η κωλοτούμπα των Τούρκων, οι οποίοι ξαφνικά μας αγάπησαν ανήμερα μάλιστα την 25η Μαρτίου!».

 

ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

εκλογές

«Προφανώς και οδηγούμαστε σε 2η κάλπη, ίσως και σε 3η μέσα στο φθινόπωρο. Θεωρώ ότι τη συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία να μην ψηφίσουν στις αρχές Ιουλίου περίπου 500.000 νέοι άνθρωποι που θα εργάζονται σεζόν στον τουρισμό μας». Αυτή είναι η εκτίμηση του μέλους της Τοπικής Οργάνωσης του ΜέΡΑ25 και υπευθύνου Νεολαίας Δυτικής Αχαΐας, Βαλεντίνου Αθανασόπουλου. «Η κυβέρνηση φοβάται τη νεολαία. Αυτή ακριβώς είναι που τους χαλάει τους υπολογισμούς στην εκλογική δύναμη. Ο ξεκάθαρος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να επενδύσει στις εκλογές στο κατακαλόκαιρο και να αποδυναμώσει το Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Δεν θα το πετύχει, όμως, γιατί οι νέοι άνθρωποι είναι οργισμένοι. Το ποτήρι ξεχείλισε με την τραγωδία των Τεμπών».