Καλάβρυτα: Υμνος εις την Ελευθερίαν: Ένα σημαντικό έργο σε έναν εμβληματικό χώρο

Πρόκειται για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ενταγμένη στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

Ελευθερίαν

Σε έναν εμβληματικό χώρο, το Ηρώο Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821 Καλαβρύτων, θα παρουσιαστεί το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουλίου ένα εμβληματικό έργο, ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική Νικολάου Μάντζαρου, από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με την Μικτή και την Παιδική Χορωδία της Πολυφωνικής, την μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη στην απαγγελία και τον αρχιμουσικό Αλκη Μπαλτά στη διεύθυνση.

Πρόκειται για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ενταγμένη στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης – αρμόδιος για τις επετειακής εκδηλώσεις Ανδρέας Φίλιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα το πρωί πρόκειται για μια συναυλία γεμάτη συμβολισμούς καθώς θα πραγματοποιηθεί στο μοναδικό μνημείο αγωνιστών που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, απέναντι από την Αγία Λαύρα και με φόντο την μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων. Μάλιστα, ο κ. Φίλιας την χαρακτήρισε αν όχι την πιο σημαντική, ίσως από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος μίλησε για την μεγάλη σημασία που έπαιξαν τα Καλάβρυτα και η Αγία Λαύρα στην Επανάσταση του 1821, αλλά και στο πώς δημιουργήθηκε το Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας που χρειάστηκε 50 χρόνια για να ολοκληρωθεί. «Θα ζήσουμε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός, με 250 καλλιτέχνες περίπου επί σκηνής. Πάνε από τον λόφο αυτό θα απευθύνουμε χαιρετισμό σε όλους τους Ελληνες, θα γιορτάσουμε, θα τιμήσουμε τους ήρωες και θα δείξουμε πως είμαστε ενωμένοι για το αύριο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως αμέσως μετά την συνέντευξη μαζί με τον κ. Φίλια θα μεταβούν στην Αθήνα ώστε να παραδώσουν στην πρόεδρο της Επιτροπής του 1821 Γιάννα Αγγελοπούλου την πρόσκληση. Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε και στη μεγάλη συμβολή του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, ο οποίος με δική του χορηγία που έφτασε σε ύψος το 1 εκατ. ευρώ ανέλαβε την ανακατασκευή του Ηρώου ώστε την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί η συναυλία.

Την πεποίθησή του ότι θα είναι μία πετυχημένη συναυλία δεδομένων των συντελεστών της εξέφρασε ο πρόεδρος της Πολυφωνικής Γιάννης Κόττορος, τονίζοντας πως πρόκειται για μια εμβληματική εκδήλωση και χαρακτηρίζοντας την Πολυφωνική Χορωδία ως την ναυαρχίδα των χορωδιών.

«Επαναλαμβάνουμε το όραμά μας που είναι να ενώνουμε τόπους και ανθρώπους αλλά μαζί με τους ανθρώπους μεταφέρουμε ιδέες, οράματα, κουλτούρα και πολιτισμό» σημείωσε από την πλευρά της η Σοφία Στάμου, Διευθύντρια επικοινωνίας της Ολυμπίας Οδού, χορηγού της διοργάνωσης, τονίζοντας πως στόχος της εταιρίας είναι να συνδέεται με οτιδήποτε αναπτυξιακό και πολιτιστικό έχει σχέση με τον άξονα, ενώ κλείνοντας τον κύκλο των ομιλητών ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολυφωνικής Χορωδίας Σταύρος Σολωμός, αναφέρθηκε στα βαθιά και σημαντικά νοήματα του έργο, αναφέροντας συγκεκριμένους στίχους, ενώ έκλεισε λέγοντας πως πρόκειται για μια βραδιά καθοριστική.

Σημειώνεται πως μία «δίδυμη» συναυλία αυτής της 23ης Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Μεσολόγγι, ενώ είναι σημαντικό πως πρόκειται για την πρώτη φορά που το έργο «Υμνος εις την ελευθερίαν» θα παρουσιαστεί εκεί.