Πάτρα: Η φυλακή τρόμαξε τους διαρρήκτες!

Ο νέος νόμος… ανακούφισε την ασφάλεια Πάτρας που καταγράφει ιστορικό χαμηλό στην εγκληματικότητα

Πάτρα

Βλέπουν οι επιτελείς της Ασφάλειας Πάτρας το βιβλίο συμβάντων των δύο – τριών τελευταίων εβδομάδων και τρίβουν τα μάτια τους. Οι κλοπές και οι διαρρήξεις έχουν μειωθεί στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή σε ποσοστό που υπερβαίνει το 65%!

«Τα περιστατικά που αναγράφονται είναι σαν να αφορούν μια πόλη μόλις 10.000 κατοίκων» σχολιάζει στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ Αχαΐας.

Υπάρχουν, πάντως, εξηγήσεις γι’ αυτή την εντυπωσιακή μείωση της εγκληματικής δραστηριότητας. Πρώτος και κύριος λόγος είναι το νέο νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με την άποψη του ίδιου αξιωματικού: «Δεν μετατράπηκαν σε κακούργημα μόνο οι κλοπές και διαρρήξεις χαλκού, σιδήρου και άλλων μετάλλων. Φαίνεται ότι είναι ευεργετική και αποτελεσματική η διάταξη που ψηφίσθηκε για τους κατ’ επάγγελμα κλέφτες και διαρρήκτες. Μέχρι πρότινος οι εγκληματικές πράξεις τους ήταν πλημελημματικού χαρακτήρα. Μετατράπηκαν όμως κι αυτές σε κακούργημα και έχουν πάρει το μήνυμα οι κατά συνήθεια εγκληματίες γιατί ξέρουν πια ότι τους περιμένει η φυλακή».

Εξαιτίας των ανωτέρω λόγων, η τοπική Ασφάλεια εκτιμά ότι έχουν «λουφάξει» οι Ρομά, που διέπρατταν κλοπές και διαρρήξεις.

Η προφυλάκιση τεσσάρων ομοφύλων τους, τον περασμένο μήνα, που διέμεναν στον καταυλισμό της Εγλυκάδας, θορύβησε τους πάντες, καθώς πήραν το μήνυμα, όπως αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία, που έχει στη διάθεσή της η Ασφάλεια τον τελευταίο μήνα.

Ασφαλώς, στον «συνετισμό» τους ρόλο διαδραμάτισε και η επίσκεψη στελεχών της υπηρεσίας στον καταυλισμό προ 20ημέρου. Οι αξιωματικοί κατέστησαν σαφές στους κατοίκους ότι η αυστηροποίηση του νόμου δεν αφήνει πλέον περιθώρια να γίνονται κατ’ επανάληψη κλοπές και διαρρήξεις χωρίς σοβαρές συνέπειες, γιατί οδηγούν στη φυλακή. Φαίνεται, λοιπόν, ότι έλαβαν το μήνυμα…