Σήμερα η επίσκεψη Τσαβούσογλου – Πολλές ερμηνείες

Με στόχο να ξεκλειδώσει μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρεθεί αύριο αρχικά στο Μέγαρο Μαξίμου και εν συνεχεία στο υπουργείο Εξωτερικών όπου θα τον περιμένει ο Νίκος Δένδιας.

Αυτό είναι και το καλό σενάριο της επίσκεψης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στη χώρα μας καθώς θα προηγηθεί σήμερα «ιδιωτική» επίσκεψη του στη Θράκη.

Η ΕΜΜΟΝΗ

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η παρουσία Τσαβούσογλου και κυρίως όσα πει στα μειονοτικά χωριά, να προκαλέσει τη σπίθα που θα βάλει φωτιά στις αυριανές συναντήσεις.

Η εμμονή της Αγκυρας στην ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, όπως εκδηλώνεται τους τελευταίους μήνες, είναι ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα στις συζητήσεις των δύο πλευρών και η σχετική αναφορά του κ. Τσαβούσογλου κατά τις κοινές δηλώσεις με το Νίκο Δένδια στην Αγκυρα ήταν ένας από τους λόγους που προκάλεσαν την αυστηρή τοποθέτηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Στην Αθήνα διαβάζουν με διπλό τρόπο την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και δηλώνουν προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια. Από τη μια θεωρούν πως η Αγκυρα έχει κάθε κίνητρο να θέλει να «κλείσει» μέτωπα στην παρούσα συγκυρία. Αλλωστε είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι δύο ηγέτες να συναντηθούν τετ-α-τετ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ ακολουθεί και μια Σύνοδος Κορυφής που θα επαναξιολογήσει συνολικά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Από την άλλη, δεν αποκλείουν το σενάριο η Αγκυρα να επιδιώξει ένα διπλωματικό τζαρτζάρισμα, που θα έδινε πόντους στην πληττόμενη πολιτικά κυβέρνηση Ερντογάν. Ισως και μια άτυπη ρεβάνς για τα όσα έγιναν στην Άγκυρα.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Λίγο πριν την άφιξη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε. είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Για να το πω διαφορετικά, μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα».

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Οσον αφορά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη στην οποία θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σήμερα τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι «εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, ούτε τίποτα να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας, όπως όλοι οι έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι και ευρωπαίοι πολίτες. Αλλωστε αν έχει οποιαδήποτε αμφιβολία η Αγκυρα αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Η Αθήνα είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμεί να επικεντρωθούν οι συναντήσεις στην θετική ατζέντα και να υπάρξουν βήματα προόδου στις σχέσεις των δύο χωρών και όχι πισωγυρίσματα στο περσινό θερμό καλοκαίρι. Κατά την επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα η ελληνική πλευρά κατέθεσε έναν κατάλογο 15 μέτρων που θα μπορούσαν να προωθηθούν, ενώ άλλα 8 πρόσθεσε η τουρκική.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι εν λόγω πτυχές συνεργασίας επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην επανενεργοποίηση διαφόρων κοινών επιτροπών και ομάδων εργασίας που στόχο έχουν την ενίσχυση και διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου (οδικώς, σιδηροδρομικώς και διά θαλάσσης), τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, του περιβάλλοντος, των τηλεπικοινωνιών, καθώς και την εν γένει επιχειρηματική συνεργασία. Η υπόθεση της δεύτερης γέφυρας των Κήπων, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης και η σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης είναι ορισμένα ειδικότερα μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν.

Του

Γιάννη Καντέλη