Τα αναδρομικά των συνταξιούχων να μην ξεχαστούν… τελικά

Του Γιάννη Σπανού, Οικονομολόγος, φοροτεχνικός, λογιστής

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι το ΣτΕ έχει αποφασίσει από το 2020 να μην καταβληθούν τα αναδρομικά του ενδεκαμήνου Ιούνιος/2015 – Μάιος/2016 ύψους περίπου 2,5 δις εκατομμύρια ευρώ καθώς και οι αντίστοιχες περικοπές των επικουρικών συντάξεων σε 1.300.000 συνταξιούχους γιατί ίσως κλονιστούν τα οικονομικά του κράτους αν δοθούν και μάλιστα με τη μια (σε μια δόση).

Από το 2020 μέχρι και σήμερα έχουν περάσει 2 1/2 χρόνια και από ότι διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα η σημερινή κυβέρνηση το σκέφτεται πλέον θετικά να το προχωρήσει.

Το όλο ζήτημα προκλήθηκε επειδή η απόφαση του ΣτΕ δικαίωσε την καταβολή των αναδρομικών μόνο σε 300.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που είχαν ασκήσει αγωγές, ενώ για 1.300.000 συνταξιούχους που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι 31/7/2020 έχουν αποσβεσθεί δια νόμου οι αξιώσεις τους (!).

Είναι εύκολα κατανοητό εμπεριέχει και το συναίσθημα της αδικίας γιατί μιλάμε για ακριβώς τις ίδιες περικοπές. Το τελευταίο διάστημα έχουν καμφθεί οι αρνητικές κυβερνητικές δηλώσεις και παρ’ όλες τις δημοσιονομικές επιφυλάξεις που διατυπώνονται, το θέμα μάλλον θα λυθεί με θετικό τρόπο. Η κυβέρνηση εξετάζει να δοθεί πολιτική λύση για την απόδοση των αναδρομικών αυτών για όλους τους συνταξιούχους.

Το ζήτημα αυτό έχει αναθερμανθεί το τελευταίο διάστημα γι’ αυτό άλλωστε και ο Πρωθυπουργός, κύριος Μητσοτάκης, δεν απέκλισε το ενδεχόμενο της θετικής λύσης αφού εξετασθεί πλέον η «δημοσιονομική δυνατότητα» ή γίνουν αναφορές των θεσμών για κινδύνους εκτροπής.

Κατόπιν αυτών υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι το ζήτημα που αφορά τα αναδρομικά των 11 αυτών μηνών, αναδρομικά επικουρικών, και καταβολές δώρων εορτών θα βρουν την λύση τους.

Επί των οικονομικών πλέον ένας υπολογισμός του μέσου όρου του ύψους των χρημάτων μπορεί να φθάσει τις 2.000 έως 2.300 ευρώ για κάθε συνταξιούχο και να δοθεί έστω σε 2 ή 3 ετήσιες δόσεις.

Το ζήτημα πρέπει να λυθεί πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου μια που αφορά υπόθεση παρελθόντος και μάλιστα υπόθεση των ετών 2015-2016 που προέκυψε στην προηγούμενη κυβέρνηση που το κλίμα της εποχής εκείνης ήταν εντελώς ακατάλληλο να λυθεί μια και οι «χωροφύλακες» του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής μπαινόβγαιναν στο HILTON κρατώντας το «σπαθί τους» και κάθε φορά κάτι έκοβαν και έφευγαν. Τέλος πάντων. Τώρα ευτυχώς μαζεύτηκαν τα «αίματα» και η κατάσταση στην χώρα έστρωσε και σε λίγο θα βγει μπροστά όπως δείχνουν τα πράγματα.

Αναμένουμε λοιπόν με σχετική… αδημονία (!) την πολιτική απόφαση.