Κούβα: Η έλλειψη καυσίμων ακυρώνει την ιστορική παρέλαση της Πρωτομαγιάς

Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας ακύρωσε την παραδοσιακή παρέλαση της Πρωτομαγιάς λόγω των έντονων ελλείψεων στα καύσιμα.

Κούβα: Η έλλειψη καυσίμων ακυρώνει την ιστορική παρέλαση της Πρωτομαγιάς

Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επιβιβάζονται με λεωφορεία από όλο το νησί για να γεμίσουν την Πλατεία Επανάστασης της Αβάνας με αφορμή τους εορτασμούς για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Είναι η πρώτη φορά μετά την επανάσταση του 1959 που οι εορτασμοί ακυρώνονται για οικονομικούς λόγους. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές στα πρατήρια καυσίμων, με τους οδηγούς να περιμένουν συχνά ακόμη και μέρες ολόκληρες, ενώ σε ορισμένες επαρχίες η πώληση βενζίνης και ντίζελ γίνεται με δελτίο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος Miguel Diaz-Canel είπε ότι η Κούβα λαμβάνει μόνο τα δύο τρίτα των καυσίμων που χρειάζεται, προσθέτοντας ότι οι προμηθευτές δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Motorists spend days queuing for fuel as Cuba faces shortages
Ενώ η Κούβα έχει πρόσβαση σε αργό πετρέλαιο χαμηλής ποιότητας, το νησί που έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ δεν διαθέτει τις εγκαταστάσεις για να το επεξεργαστεί. Οι παραδόσεις αργού πετρελαίου υψηλότερης ποιότητας από τη Βενεζουέλα, τον μεγαλύτερο προμηθευτή καυσίμων της Κούβας, έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτές λένε ότι η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει και η ίδια σοβαρά προβλήματα και δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να επιδοτήσει τον σοσιαλιστή σύμμαχό της. Οι ελλείψεις έχουν προστεθεί στις καθημερινές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι Κουβανοί. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, ένας τυπικός μηνιαίος μισθός είναι 150-200 δολάρια, ενώ ένα λίτρο μαγειρικό λάδι κοστίζει 30 δολάρια.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το σοσιαλιστικό της μοντέλο που καθοδηγείται από το κράτος είναι το καλύτερο για τη χώρα και κατηγορεί για τα προβλήματα τις μακροχρόνιες κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι κουβανικές αρχές παραδοσιακά κινητοποιούν τεράστιους πόρους για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της παρέλασης της Πρωτομαγιάς, μεταφέροντας εργάτες μαζικά στην Αβάνα.

Εκτός απο φέτος η εκδήλωση είχε ακυρωθεί μόνο το 2020 και το 2021, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι τοπικές εκδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με τον κόσμο να κάνει πορεία με τα πόδια.

Ο Ulises Guilarte de Nacimiento, επικεφαλής του κύριου συνδικάτου Εργαζομένων της Κούβας, δήλωσε την Τρίτη ότι τέτοιες ενέργειες θα τονίσουν «τα εμπόδια στα αναπτυξιακά προγράμματα λόγω του οικονομικού αποκλεισμού».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ