Οι σημαίες νικούν τις πέτρες

Του Χρήστου Βουλδή, Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ – μέλος ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Η εικόνα που μου έμεινε στο τέλος της ανοιχτής προεκλογικής ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη στην Πάτρα, ήταν να φεύγουν μαμάδες, πατεράδες με τα παιδιά τους κρατώντας τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ, να διαβαίνουν στην πόλη ελεύθερα πηγαίνοντας να πιούν τον καφέ τους δίχως φόβο.

Δεν ξεχνάμε πως τα δυο κόμματα της εξουσίας δεν απέτρεπαν, αντίθετα παρακινούσαν τους αγανακτισμένους πολίτες να πετούν πέτρες στις σημαίες της χώρας, στα σύμβολα της Δημοκρατίας, στα στελέχη και υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ.

Τελικά οι σημαίες, οι αξίες και οι ιδέες νικούν τις πέτρες. Με υπομονή, επιμονή και αγώνα ο πράσινος ήλιος ανατέλλει.

Είχα ακούσει κάποτε τον μεγάλο μας στιχουργό, Λευτέρη Παπαδόπουλο, να λέει κάτι που κι εγώ έχω διαπιστώσει, πως τίποτα στην Ελλάδα δεν αγαπήθηκε όσο το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Θα συμπλήρωνα για τα τελευταία χρόνια πως τίποτα δεν λοιδορήθηκε όσο το ΠΑΣΟΚ.

Tο 2004 το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε μια Ελλάδα που άκμαζε και θεμελίωνε την προοπτική της στο μέλλον. Μια Ελλάδα της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, της Εγνατίας οδού, της Αττικής οδού, του μετρό της Αθήνας, του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, του συνήγορου του πολίτη, της βοήθειας στο σπίτι, των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολίτων.

Η ΝΔ ήρθε στην εξουσία για να καταφέρει να καταχρεώσει την Ελλάδα, δίχως να φτιάξει ούτε ένα γεφύρι, να εκτοξεύσει το χρέος από τα 170 στα 320 δις μέσα σε μόλις μια πενταετία. Τα χρήματα κατά τη συνήθη πρακτική μοιράστηκαν σε ημετέρους. Μια κυβέρνηση που κύρια απασχόληση είχε να κόβει κορδέλες, άφησε έλλειμμα 15,6 % του ΑΕΠ το 2009 (36 δις).

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκκωφαντική παντοτινή σιγή για τη διακυβέρνηση Καραμανλή της ΝΔ και ένα παλλόμενο νταούλι που ποτέ δεν έβγαλε ήχο, πρόσφερε κυβερνώντας μια αντιλαϊκή πολιτική, υιοθετώντας πρακτικές της δεξιάς, ελέγχου της ενημέρωσης και της δικαιοσύνης. Εκανε το ΟΧΙ… ΝΑΙ, ποδοπατώντας τη Δημοκρατία.

Επιστροφή της ΝΔ στην κυβέρνηση, αμετανόητης και αναβαπτισμένης στην κολυμπήθρα της σιωπής του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθείας αναθέσεις, ρουσφέτια, οικονομική ενίσχυση των καναλιών και ωραιοποίηση της εικόνας. Αλαζονεία και παρακολουθήσεις. Επιτελικό αναποτελεσματικό προσωποπαγές κράτος και κατά τα άλλα διαφήμιση και αντιπολιτευτικό μιντιακό φίμωτρο. Πλουτισμός των ισχυρών σε βάρος των αδυνάμων. Υπονόμευση της δημόσιας υγείας και καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Θα ήθελα από τα δύο μεγάλα κόμματα περισσότερη Δημοκρατία, ενώ αυτά εξάντλησαν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια ελέγχου όλων των μορφών εξουσίας. Η στήριξη του ελληνικού λαού που απολαμβάνουν οφείλεται στον φόβο και στον εξαναγκασμό, στην πελατειακή αντίληψη.

Η έλλειψη διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας δεν είναι κάτι αθώο, οδηγεί σε εθνική παρωδία, που με τη σειρά της γεννά εθνικές τραγωδίες.

Η νοοτροπία του ραγιαδισμού που καλλιεργείται με τα χαρτζιλίκια και τα επιδόματα δεν ενισχύει το πνεύμα ανεξαρτησίας και ελευθερίας. Απεναντίας επενδύουν στη φτώχεια και στην ανέχεια των πολιτών, ενισχύουν το παρακάλι και δημιουργούν ένα στρατό ικετών.

Δεν σημαίνει ότι ξεχνώ ή πως δεν γνωρίζω όταν σέβομαι την υποχρέωση του διαλόγου. Εχω το θάρρος της γνώμης μου και τη σύνεση της μη βίας. Δεν κατάφεραν να μας οδηγήσουν σε αντιδημοκρατικά ολισθήματα. Αντιστεκόμαστε και παλεύουμε με σεβασμό στην αντίθετη γνώμη.

Το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή θα περάσει τις συμπληγάδες πέτρες του δικομματισμού, ενωμένο, σθεναρό και από τη Δευτέρα θα αναδειχθεί ο Ν. Ανδρουλάκης πρωταγωνιστής ενός νέου πολιτικού διαλόγου με σεβασμό στη λαϊκή βούληση.
.