Πάτρα: Περίπατος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος ΚΥ Χαλανδρίτσας στην Άνω Πόλη – ΦΩΤΟ
Πεζοπορία και ξενάγηση στην Άνω Πόλη
Μεγάλη η συμμετοχή και το ενδιαφέρον στην πρώτη περιήγηση στην Άνω Πόλη με αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της Πάτρας, που οργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας.
Η εξιστόρηση ουσιαστική και στοχευμένη από την ιστορικό ερευνήτρια και συγγραφέα βιβλίων τοπικής ιστορίας κ. Γιώτα Καΐκα Μαντανίκα περιλάμβανε την ιστορική διαδρομή από τα Μυκηναϊκά Χρόνια έως την Τουρκοκρατία/Απελευθέρωση με κέντρο το Κάστρο (αρχαία Ακρόπολη).
Στην ιστορική αφήγηση η περιγραφή του περιηγητή Παυσανία (2ος αι μΧ) οι συνοικίες Τριτάκη, Βλατερό, Εβραιομνήματα, Ταμπάχανα, Κανδριάννικα, οι δραστηριότητες της Δανιηλίδας στα Βυζαντινά χρόνια, ο Τουρκομαχαλάς, το Τάσι, το Μπεζεστένι , η Καζάρμα, το Πρόσαντες (η απόκρημνη απόληξη που χωρίζει την Άνω από την Κάτω Πόλη), η Μπολσοκάκ (Παντοκράτορος), το βρωμολάγκαδο, το Μπουγιούκ Ντερέ (λαγκάδι στη θέση της Γούναρη), ο λόφος του Στράνη, το Πούμπλικο και η Πλατεία Αγίου Γεωργίου, ο Παπαδιαμαντόπουλος και η Επανάσταση. Η Πατρινέλλα και οι φυλακές Μαργαρίτη.
Μνημεία – τοπόσημα, ο επιβλητικός Βυζαντινός Ναός του Παντοκράτορα (Κουρσούμ Τζαμί) στη θέση του αρχαίου Ναού του Ολυμπίου Διός, το Χαμάμ (που λειτουργεί παραδοσιακά ως σήμερα) το Ρωμαϊκό Ωδείο (αποκαλύφθηκε το 1889 στις εκσκαφές για την επιχωμάτωση του λιμανιού), το πρώτο Νοσοκομείο (1857) σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Hansen. Το σχέδιο της Πάτρας από το Σταμάτη Βούλγαρη (1829), με εντολή του Κυβερνήτη Καποδίστρια και η επέκταση της πόλης προς τη θάλασσα.
Αξιόλογη ιστορία με πολλές ξεχασμένες ή άγνωστες πτυχές.
Η επόμενη περιήγηση στην Κάτω Πόλη έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 10 Ιουνίου και ώρα 19.00, με σημείο συνάντησης την πλατεία Όλγας, Μνημείο πεσόντων.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί την κ. Γιώτα Καΐκα Μαντανίκα για την πρόθυμη και αφιλοκερδή ανταπόκριση και όλους όσοι συμμετείχαν.
Προσκαλεί στην επόμενη εξίσου σημαντική, ενημερωτική περιήγηση με αναφορά στην περίοδο Ακμής, το εμπόριο της σταφίδας, την ανάπτυξη του λιμανιού και τα λαμπρά οικοδομήματα, σωζόμενα ή μη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News