Πρώην Χαρτοποιία Λαδόπουλου: Εργολάβος «κολοσσός» για την ανάπλαση και λειτουργία της

Στις 30 Μαΐου ανοίγουν οι φάκελοι για την επιλογή των σχημάτων που θα συμμετάσχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο.

Πρώην

Εκλεισε, χθες, η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το μεγάλο έργο της ανάπλασης της πρώην Χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα, με σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η αποσφράγιση των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) την Τρίτη 30 Μαΐου και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος» μεταξύ των σχημάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, περιλαμβάνεται μια πολύ μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, καθώς η ανάπλαση Λαδόπουλου, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα μετά από αυτήν της Αττικής Ριβιέρας.

Το συνολικό κόστος του έργου είναι 67.333.512 ευρώ (με τον ΦΠΑ) και η σύμβαση θα διαρκέσει κατά μέγιστο 27 χρόνια από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ, ενώ η συνολική προθεσμία περάτωσης του έργου μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του εκτιμάται σε 3 έτη.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως κύριος του έργου, προσκάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα να υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του δημόσιου διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος θα γίνει με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία που ολοκληρώθηκε χθες, αφορούσε μόνο στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να φτάσουμε μετά την εξέταση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί στην επιλογή του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης, ο οποίος ανάλογα με την οικονομική και τεχνική πρόταση θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και τεχνική διαχείριση για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου.

Το ακίνητο του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου αποτελεί σημαντικό τοπόσημο για την Πάτρα λόγω της ιστορίας του, της θέσης του στον αστικό ιστό και των προοπτικών ανάπτυξης και αξιοποίησης που παρουσιάζει.

Στο ακίνητο θα βρει κανείς 44 κτίρια που χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία της χαρτοποιίας (σε τμήμα των οποίων στεγάζονται σήμερα υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων) και προσωρινό λυόμενο θέατρο που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα.

Η ανακατασκευή, ανάπλαση και συντήρηση του ακινήτου στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεδομένου ότι η τελευταία στερείται ιδιόκτητων κτιριακών εγκαταστάσεων και στην απόδοση στην κοινή χρήση χώρων πολιτισμού, παιδείας και αναψυχής, καθώς και χώρων πρασίνου.

Ο γενικός στόχος της ανάπτυξης του έργου αφορά στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου κτιριακού συγκροτήματος, που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής, θα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό τα υφιστάμενα, υψηλής αρχιτεκτονικής σημασίας κτίρια, θα συνδέεται και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό σε μια λογική ανοιχτού πάρκου, θα καλύπτει τις αυξημένες κοινωφελείς ανάγκες της πόλης και θα αξιοποιεί τις ευκαιρίες που δίνει η πρωτοπορία της πόλης στην τεχνολογία με τελικό στόχο το ακίνητο να αποτελέσει ένα ζωντανό υπερτοπικό τοπόσημο σύνδεσης της παράδοσης και της σύγχρονης οικονομίας, το οποίο θα συμβολίζει μια μετάβαση σε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο.

Οι υποχρεώσεις του επενδυτή

Στον χώρο προβλέπονται η ανάπτυξη ενός πολυχρηστικού πολιτιστικού και διοικητικού κέντρου που θα συνδέει το παραλιακό μέτωπο με την πόλη. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ανάπτυξη Διοικητικών Υπηρεσιών, πολιτιστικά κτίρια, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις (όπως ένα μουσικό σχολείο), εκθεσιακός χώρος κ.ά.

Επίσης θα περιλαμβάνονται εμπορικές χρήσεις, χώροι γραφείων αλλά και αναψυχής σε μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στη χώρα. Η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση – Next Generation EU και εν μέρει από ίδια κεφάλαια ή δανεισμό του αναδόχου.

Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης που θα επιλεγεί θα κληθεί να αναλάβει την τεχνική του διαχείριση καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αναλαμβάνει την εμπορική εκμετάλλευση χώρων. Επίσης, θα προβεί και στην εκτέλεση του συνόλου των εργασιών καθαίρεσης υφιστάμενων κτισμάτων και κατασκευής ή και της ανακατασκευής των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων, όπως και των εργασιών ανάπλασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου αυτών, ώστε οι ως άνω υποδομές να είναι πλήρως διαθέσιμες προς χρήση για τον σκοπό που προορίζονται.