Κρήτη: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για το πτώμα στο βαρέλι

Σε άνδρα μικρότερο των 65 ετών ανήκει ο μουμιοποιημένος σκελετός που βρέθηκε μέσα σε ένα βαρέλι στις όχθες του Πλατανιανού ποταμού.

εξέταση

Σε άνδρα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, αλλά πάντως όχι μεγαλύτερο των 65 ετών, ανήκει ο μουμιοποιημένος σκελετός που βρέθηκε το πρωί της Τρίτης, μέσα σε πλαστικό βαρέλι, στις όχθες του Πλατανιανού ποταμού στο Ρέθυμνο.

Ο χρόνος θανάτου εκτιμάται ότι δεν είναι μικρότερος του ενός έτους και δεν αποκλείονται και τα δυο έτη. Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα του ιατροδικαστή Αντώνη Παπαδομανωλάκη και των συνεργατών του στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του ΠΑΓΝΗ, όπου μεταφέρθηκε ο σκελετός.

Όπως ανέφερε στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο κ. Παπαδομανωλάκης, η οδοντοστοιχία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και το οδοντόγραμμα που έγινε στο εργαστήριο μπορεί να δώσει πολύ σύντομα την ταυτότητα του θύματος εφόσον όμως είχε επισκεφθεί οδοντίατρο διότι τότε θα έχει αρχειοθετηθεί.

Στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής ελήφθη φυσικά και γενετικό υλικό για εξέταση DNA έτσι ώστε εάν εμφανιστεί συγγενής αγνοούμενου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδομανωλάκη, η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων που επίσης θα ήταν ένα σημαντικό εύρημα για την ταυτοποίηση του θύματος στην περίπτωση που υπάρχουν σε βάση δεδομένων, δεν έγινε εφικτή λόγω της αλλοίωσης των άκρων.

Υπάρχει στενή συνεργασία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, οι οποίες ενημερώνονται για κάθε επιστημονικό εύρημα, προκειμένου να διευκολυνθούν στο έργο των ερευνών τους για την υπόθεση. Ο προσδιορισμός του χρόνου θανάτου του αγνώστου άνδρα, όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική ομάδα, διευρύνει και τις έρευνες των αστυνομικών αρχών που αναζητούν στα αρχεία τους αγνοούμενους όχι του τελευταίου διαστήματος αλλά των τελευταίων δυο ετών και δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην Π.Ε. Ρεθύμνου αλλά ευρύτερα στο νησί. Χωρίς φυσικά να αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για σορό ατόμου που δεν δηλώθηκε ποτέ η εξαφάνιση του.

Στο Ιατροδικαστικό Εργαστήριο θα συνεχιστεί η εξέταση για ανακάλυψη περαιτέρω ευρημάτων που σχετίζονται με τον θάνατο του άγνωστου μέχρι στιγμήν άνδρα. Όπως για παράδειγμα ο τρόπος θανάτου του. Προφανώς πρόκειται για έγκλημα, εφόσον η σορός τοποθετήθηκε σε βαρέλι και στη συνέχεια σε κρυψώνα στην δασώδη από καλάμια παραποτάμια περιοχή. Το ερώτημα είναι ποια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες. Η ιατροδικαστική ομάδα υπό τον κ. Παπαδομανωλάκη θα είναι σε θέση τις προσεχείς ημέρες, αν όχι να δώσει ακριβή απάντηση, αλλά σίγουρα να αποκλείσει κάποια ενδεχόμενα.

Στην ερώτηση των «Ρεθεμνιώτικων Νέων» προς τον ιατροδικαστή Αντώνη Παπαδομανωλάκη πως είναι δυνατόν να διατηρηθούν έστω και κάποια χαρακτηριστικά του θύματος, μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εφόσον ο χρόνος θανάτου εκτιμάται μεταξύ ενός και δυο ετών, απάντησε ότι το πλαστικό βαρέλι εντός του οποίου είχε τοποθετηθεί η σορός και στη συνέχεια είχε σφραγιστεί με το καπάκι, λειτούργησε ως ένας θολωτός πλήρως στεγανοποιημένος τάφος που επέτρεψε τη μουμιοποίηση αναστέλλοντας με τον τρόπο αυτό την πλήρη αποσύνθεση της σορού.

Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και πολύπλοκο περιστατικό και από ιατροδικαστικής και από αστυνομικής πλευράς. «Είναι από τα περίεργα περιστατικά που δεν συναντώνται συχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαδομανωλάκης.

Πηγή: creta24