Ακόμη μία νύχτα αγωνίας στη Ρόδο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Κάρυστο και Κέρκυρα

Δύσκολη αναμένεται η αποψινή νύχτα και στη νότια Εύβοια.

Ρόδο

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Ρόδος η οποία θα αντιμετωπίσει για ακόμη μία νύχτα την απειλή των πυρκαγιών που επί μία εβδομάδα έχουν κάψει πάνω από 100.000 στρέμματα γης, κατέστρεψαν οικίες και ξενοδοχεία και οδήγησαν σε εκκενώσεις δεκάδων χωριών.

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα και στη νότια Εύβοια, καθώς οι αναζωπυρώσεις οδήγησαν τη φωτιά στα πρώτα σπίτια του Πλατανιστού Καρύστου. Παράλληλα, αγνοείται ένας 41χρονος κτηνοτρόφος από την περιοχή, ο οποίος το μεσημέρι της Κυριακής, πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά, κατευθύνθηκε προς το μαντρί του και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται.

 

Τα ενεργά μέτωπα

 

Όπως φαίνεται από τον χάρτη FIRMS της NASA, τα κυριότερα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα εντοπίζονται στη Ρόδο, την Κάρυστο, το Αίγιο και την Κέρκυρα.

Ρόδο

Συνεχίζεται η μάχη στη Ρόδο

Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται από τη Ρόδο μέσω των social media με τους πυροσβέστες και τους κατοίκους να καταγγέλλουν αδυναμία άμεσης αντιμετώπισης της πύρινης κρίσης από τον κρατικό μηχανισμό, πραγματοποιώντας συνεχείς εκκλήσεις για ενίσχυση.

Τη Δευτέρα εστάλησαν νέα μηνύματα από το 112 τη Δευτέρα για εκκενώσεις χωριών, όπως ο Μάλωνας και η Μάσαρη, καθώς σημειώθηκε αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά. Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας εστάλη νέο μήνυμα εκκένωσης από το 112 και αφορά την Κάλαθο. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κάλαθο εκκενώστε τώρα προς Κολύμπια», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ανατριχιαστικά είναι τα βίντεο κατοίκων του νησιού που κυκλοφορούν στα social media και δείχνουν δασικές εκτάσεις και κατοικίες να παραδίδονται στις φλόγες, αλλά και πυκνούς καπνούς να καλύπτουν την ορατότητα.

 

 

 

 

Δύο νέες εστίες στην Κάρυστο

Το βράδυ της Δευτέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήρθαν ξανά αντιμέτωπες με ένα νέο μεγάλο μέτωπο αναζωπύρωσης στην Κάρυστο και συγκεκριμένα στον οικισμό Πλατανιστό.

Στη «μάχη» με τις φλόγες συνδράμουν και άνδρες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρύστου, κάτοικοι και εθελοντές. Συγκεκριμένα υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο μέτωπο φωτιάς πάνω από τον Πλατανιστό προς το Παλιοχώρι, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, απειλεί το χωριό.

Μήνυμα 112 εστάλη το μεσημέρι της Δευτέρας στον οικισμό Άγιοι προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα, είχε σταλεί αντίστοιχο μήνυμα για εκκένωση του Πλατανιστού. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Παράλληλα, η φωτιά που ξέσπασε στη Ριτσώνα έχει οριοθετηθεί.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και οι εθελοντές στην Κέρκυρα. Η εικόνα σε σχέση με το βράδυ της Κυριακής είναι πλέον βελτιωμένη σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Οι κυριότερες αναζωπυρώσεις από τη φωτιά στην Κέρκυρα είναι στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί, δίχως να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.