Τσάμης: «Ο Παπαδόπουλος ως υποψήφιος ΝΔ θα ‘βγαινε βουλευτής»!

Νίκος Τσάμης. Πρόεδρος της Δημοτικής Οργάνωσης της ΝΔ Καλαβρύτων. Ή, όπως την έλεγαν οι πιο παλιοί, της Τοπικής Οργάνωσης Καλαβρύτων της ΝΔ.

Από τα Μαζέικα.

Μιλάει στην «Π» εφ’ όλης της ύλης. Και έξω απ’ τα δόντια. Και για θέματα που καίνε τον Δήμο Καλαβρύτων και για πανελλήνιου βεληνεκούς θέματα.

Αυθόρμητος, ειλικρινής, ετοιμόλογος. Απαντούσε ορθά-κοφτά, δίχως δεύτερες και τρίτες σκέψεις τις περισσότερες φορές. Σημειωτέον, δεν είναι «πρωτευουσιάνος». Δεν είναι απ’ τα Καλάβρυτα. Από Κλειτορία είναι…  


-Πόσα μέλη αριθμεί η Τοπική Δημοτική Οργάνωση Καλαβρύτων; Τι εγγεγραμμένο νεοδημοκρατικό κόσμο έχετε εκεί;

Περίπου 250 μέλη. Αλλά ενεργά, όχι απλώς στα χαρτιά. Γιατί αυτό μετράει.

-Υπάρχει διάθεση για εγγραφή και νέων μελών ή έχει παγώσει η διαδικασία, λόγω και της κατάστασης που δεν ευνοεί;

Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο κινείται η διαδικασία για εγγραφή νέων μελών πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις παρά στο μεσοδιάστημα. Οταν έρχεται η ώρα των εκλογών, όμως, και μιλάω για τις δικές μας, τις εσωτερικές εκλογές, τότε αρχίζει και η κίνηση, επειδή δικαιούται να ψηφίσει μόνο ένα ενεργό μέλος.

-Τι αίσθηση έχετε; Ο κόσμος στον δήμο είναι ικανοποιημένος με τη διακυβέρνηση της ΝΔ ή όχι;

Στο διάστημα της πανδημίας, που ήταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μάλιστα πρωτόγνωρη, η κυβέρνηση παίρνει πολύ υψηλό βαθμό. Και δεν το λέω λόγω κομματικής προέλευσης, αλλά γιατί είναι η πραγματικότητα. Σε θέματα οργάνωσης του κράτους και αντιμετώπισης προβλημάτων, έγινε το καλύτερο δυνατό και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Και εδώ στον δικό μας δήμο έγινε ό,τι καλύτερο, αφού οργανώθηκαν άμεσα εμβολιαστικά κέντρα και στα Καλάβρυτα και στην Κλειτορία.

  

-Τι παράπονα εισπράττετε εσείς, κύριε Τσάμη; Δεν μπορεί να μην εισπράττετε… Και για ποια θέματα;

Τα παράπονα τα εισπράττουν οι βουλευτές του νομού μας κυρίως. Εισπράττουμε κι εμείς μερικά και τα μεταφέρουμε. Αλλά ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, επειδή όλους μας πήρε η μπάλα και όλοι λίγο-πολύ έπαθαν ζημιά, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ιδιαίτερων και μεγάλων παραπόνων. Εντάξει, κανείς δεν ήταν και δεν είναι ευχαριστημένος με αυτή την κατάσταση, αλλά είναι κάτι πέρα απ’ τις δυνάμεις της κυβέρνησης.

-Η καραντίνα έχει κοστίσει πολύ στον δήμο σας, έτσι; Χάθηκε όλη η χριστουγεννιάτικη σεζόν, κλειστό το Χιονοδρομικό, πρόβλημα σοβαρό…

Πράγματι, το πλήγμα για την περιοχή μας είναι μεγάλο. Κλειστό το Χιονοδρομικό, κλειστά ξενοδοχεία, εστίαση, μαγαζιά, ζημιά για όλους. Για άλλους πολύ μεγάλη, για άλλους πιο μικρή. Εμεινε κόσμος άνεργος, στον αέρα… Ανασφάλεια για την επόμενη μέρα.

-Πότε βλέπετε να σηκώνει κεφάλι η περιοχή, οικονομικά;

Από το φθινόπωρο και μετά. Ετσι ελπίζω. Και στη λογική ότι δεν θα συμβεί κάτι μετά τον Σεπτέμβριο για να κλείσουμε ξανά…Γιατί αν γίνει κι αυτό….

-Γκρινιάζουν σε εσάς κάποιοι, έτσι σαν ξέσπασμα για την πικρία τους;

Όχι… Και να σας πω τι πιστεύω; Ο πολύς κόσμος καταλαβαίνει ότι αν στην περίοδο της πανδημίας ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαν διαλυθεί όλα. Δεν θα μπορούσε με τίποτα να διαχειριστεί την κατάσταση. Ενώ τώρα έγινε ό,τι καλύτερο.

Ποια είναι για εσάς τα 3-4 πιο καυτά θέματα για τον δήμο;

Το οδικό δίκτυο. Πούντα-Καλάβρυτα αλλά και σε άλλους πρώην δήμους. Ενα πολύ σοβαρό θέμα είναι με τους εκπαιδευτικούς. Η Πολιτεία δεν δίνει κίνητρα για να έρθουν καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε δήμους όπως τα Καλάβρυτα, με αποτέλεσμα να φτάνει Νοέμβριος και να καλύπτονται ακόμα κενά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Ενα ακόμα πολύ σοβαρό θέμα η ανεργία. Ολο και πιο πολύ νέος κόσμος φεύγει από τα Καλάβρυτα, αναζητώντας αλλού την τύχη του. Πρέπει να σταματήσει αυτό. Και μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Να δημιουργηθούν στον δήμο μας πυλώνες ανάπτυξης που θα μπορούσαν να κρατήσουν νέο κόσμο για δουλειά. Για παράδειγμα μια Γαλακτοκομική Σχολή ή μια σχολή χειμερινού τουρισμού, όπως έχουμε προτείνει στον κ. Θεοχάρη.

-Ποια η δική σας παρέμβασή για σημαντικά θέματα;

 Η πιο πρόσφατη παρέμβαση που έκανα έγινε προς τον κ. Καρβέλη για ενίσχυση υποδομών και στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων και στο ΚΥ Κλειτορίας. Και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ ανταποκρίθηκε άμεσα και στα δύο.

-Οι αχαιοί βουλευτές της ΝΔ είναι κοντά σας; Θα μου πείτε και ποιος είναι περισσότερο κοντά σας απ’ όλους;

Ολοι είναι κοντά στον δήμο. Και όχι μόνο οι βουλευτές, αλλά και όσοι ήταν υποψήφιοι βουλευτές. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω όμως. Ολοι ενδιαφέρονται.

-Με τον δήμαρχο έχετε καλές σχέσεις, κύριε Τσάμη;

Βεβαίως. Αψογες σχέσεις. Αλλωστε εξελέγη δήμαρχος με καθοριστική συμβολή της ΝΔ. Η ΝΔ δεν είχε δικό της υποψήφιο στις αυτοδιοικητικές του 2019 και στηρίχτηκε ο κ. Παπαδόπουλος. Ενα μεγάλο κομμάτι στελεχών, άλλωστε, της δημοτικής αρχής ανήκουν στη ΝΔ. Για παράδειγμα. Οι 4 πρώτοι αντιδήμαρχοι, ο κ. Λιακόπουλος, ο κ. Καούρης, ο κ. Δουκλιάς και ο κ. Ροδόπουλος προέρχονται από τη ΝΔ.

-Είναι ΠΑΣΟΚ ο δήμαρχος, όμως… Και με στελέχη του ΚΙΝΑΛ τα πάει καλά το κόμμα σας, έτσι δεν είναι;

Ετσι είναι. Ο δήμαρχος είναι γνωστό ότι ανήκε στο ΠΑΣΟΚ και τώρα στο ΚΙΝΑΛ, αλλά να σας πω κάτι; Αν ήταν νεότερος, εγώ πιστεύω ότι θα κατέβαινε υποψήφιος με τη ΝΔ και θα έβγαινε πανηγυρικά βουλευτής. Και όπως ξέρω, τα πάει μια χαρά και με τον κ. Μητσοτάκη και με τον περιφερειάρχη, τον κ. Φαρμάκη.

-Βλέπετε πιθανό το σενάριο τυχόν συγκυβέρνησης με το ΚΙΝΑΛ αν παραστεί ανάγκη;

Ναι, πιθανό είναι. Αρκετά πρώην στελέχη του ΚΙΝΑΛ, άλλωστε, είναι σε θέσεις κλειδιά της Κυβέρνησης, και σε υπουργικές θέσεις κάποιοι πρωτοκλασάτοι. Αν χρειαστεί, λοιπόν, νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να γίνει μια συνεργασία.

-Με τον ΣΥΡΙΖΑ αποκλείετε τέτοιο σενάριο, φαντάζομαι, έτσι δεν είναι;

Με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε κατά διάνοια. Τι συνεργασία να κάνεις με τον ΣΥΡΙΖΑ; Μέχρι και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης τα διέλυσε όλα. Εφερε έναν νόμο και διέλυσε την αυτοδιοίκηση. Δεν βλέπετε τι γίνεται την Αιγιάλεια; Ακυβέρνητη δύο χρόνια τώρα. Εξαιτίας του εκλογικού συστήματος και μόνο.

-Εκτιμάτε ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές; Τι μηνύματα έχετε;

Από τα μηνύματα που λαμβάνω εγώ, δεν βλέπω με τίποτα πρόωρες εκλογές. Και δεν βλέπω και το λόγο να γίνουν. Τραβήξαμε όλα τα δύσκολα αυτά τα δύο χρόνια. Αν δεν ήταν η πανδημία, θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Και η οικονομία, και η κοινωνία, και όλα. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να γίνουν τώρα εκλογές;.


-Αν ερχόταν επίσκεψη στα Καλάβρυτα ο Μητσοτάκης, το πρώτο πράγμα που θα του ζητάγατε;

Να κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι του για ένα έργο που θα άλλαζε όλη τη φυσιογνωμία της περιοχής, που θα απογείωνε κυριολεκτικά το δήμο μας: αναφέρομαι στην επέκταση του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου και στο Χιονοδρομικό και στα Σπήλαια Λιμνών. Να σας πω κάτι; Πρέπει να αναπτυχθεί πλέον όλος ο δήμος, όχι μόνο τα Καλάβρυτα. Η ανάπτυξη να γίνει ισορροπημένα και καθολικά. Αυτό είναι το πιο δίκαιο. Οι τρεις πρώην δήμοι έχουν μείνει πίσω. Και αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Και άμεσα.

-Από τον κ. Σταϊκούρα τι θα ζητάγατε;

Περισσότερη ενίσχυση στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Και σε χρήμα και σε διάρκεια.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Ο Νίκος Τσάμης στη μέση της φωτογραφίας, έχοντας δεξιά του τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, και αριστερά του τον υφυπουργό Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, βουλευτή Αρκαδίας ΝΔ, Κώστα Βλάση

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ