Πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων και προστασία

Της Ελένης (Λένας) Σπυράκη, αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού και υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου Αχαΐας με την παράταξη “Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα” του Κώστα Καρπέτα.

Πρόβλεψη

Έχοντας διατελέσει ως στέλεχος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με μακρά επαγγελματική πορεία και αφοσίωση από το 1988 έως και το 2020, είμαι σε θέση να γνωρίζω εκ βάθους τα προβλήματα του τόπου μας, της Περιφέρειας και της Αχαΐας μας, ιδίως σε σχέση με το περιβάλλον και τα προβλήματα που ανακύπτουν από τις πλημμύρες.

Οι χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη Δυτική Ελλάδα είναι αναρτημένοι από το 2018! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα, ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου του 2022 (προειδοποιητική επιστολή – 258 ΣΛΕΕ- INFR(2021)2254), καθώς δεν εφαρμόζει την υποχρέωσή της να παρέχει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, ως όφειλε σύμφωνα με την Οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ).

Συγκεκριμένα από το 2013 μέχρι το 2018 διετέλεσα Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου συνεργαστήκαμε με την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την κατάρτιση των χαρτών διαχείρισης υδάτινου δυναμικού και των χαρτών πλημμύρας. Οι φορείς ενημερώνονται εξ αρχής συνεχώς για την εφαρμογή αυτών στα έργα που θα επιλέγουν για χρηματοδότηση, χωρίς μεγάλη ανταπόκριση.

Στις λάθος πρακτικές έρχεται να προστεθεί η ένταση του κλιματικού φαινομένου. Δυστυχώς, φαίνεται από τις προβλέψεις των επιστημόνων ότι η κλιματική κρίση θα αυξήσει κατά πολύ τη συχνότητα και ένταση τέτοιων φαινομένων, κάνοντας έτσι πιο επιτακτική την ανάγκη να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.

Από τη θέση της Περιφερειακής Συμβούλου Αχαΐας με την παράταξη ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΠΕΤΑ, εφόσον μου δοθεί αυτή η δυνατότητα, με τις γνώσεις και την εμπειρία μου θα εργαστώ με συνέπεια και άκοπα, ώστε η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ να ακολουθήσει τις προτεραιότητες των Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και να προλάβει νέες μεγάλες καταστροφές από την κλιματική αλλαγή. Βασικό μας μέλημα να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κλιματική αλλαγή, στηρίζοντας τις οργανώσεις πολιτών της Κοινωνίας μας που δουλεύουν για την ενημέρωση των πολιτών για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Ελάτε να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ μαζί το μέλλον του τόπου μας και του περιβάλλοντός μας!