Προχωρούν κανονικά παλιό Σινεμά Σαγέικων – Σχολαρχείο Ανω Αχαΐας

Στη συνεδρίαση της Οικοπνομικής Επιτροπής, την Δευτέρα (10.30 π.μ.) θα παραληφθούν επίσημα και θα εγκριθούν οι μελέτες για δύο σημαντικά έργα, την ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του παλιού κινηματογράφου Κριμπά στα Σαγέικα ως χώρους πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων και την ανακατασκευή του Παλαιού Σχολαρχείου στην Ανω Αχαΐα.    

> Το πρώτο έργο αφορά  σε χώρο που τις παλιότερες δεκαετίες είχε αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους, δηλαδή τα χρόνια που ο κινηματογράφος αυτός έφερνε κόσμο από τα γύρω χωριά και που έσπευδε να παρακολουθήσει ταινίες εγχώριων και ξένων παραγωγών, με πρωταγωνιστές τους σταρ της εποχής. Πρόκειται για έναν κινηματογράφο που μεγάλωσε γενιές και γενιές και συνδέεται για πολλούς με τις καλύτερες παιδικές και εφηβικές τους αναμνήσεις. Το έργο έχει  προϋπολογισμό 105.000 ευρώ και θα φιλοξενήσει διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με  αίθουσα άνω των 150 καθισμάτων που θα παραχωρείται σε συλλόγους, κυρίως της Δημοτικής Κοινότητας Μόβρης και εκτιμάται ότι θ’ αποτελέσει αφετηρία για καλυτέρευση της ποιότητας ζωής σε περιοχή ιδιαίτερα υποβαθμισμένη.

> Το δεύτερο παίρνει σάρκα και οστά, με γνώμονα της δημοτικής αρχής ότι ο πολιτισμός κατέχει καίρια θέση στο σχεδιασμό της, για αρμονική και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου. Ο δήμος θα προσχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με ανακατασκευή του ιστορικού κτηρίου, το οποίο μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 2008 έμεινε ξεχασμένο. Πρόκειται για πέτρινο – εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς, αντιπροσωπευτικό και μοναδικό δείγμα πολιτισμού της εποχής του μεσοπολέμου της περιοχής. Ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς μιλά για ένδειξη σεβασμού σ’ ένα εμβληματικό κτίριο και υποχρέωση να διαφυλαχθεί η πολιτιστική κληρονομιά, παράλληλα με την διαμόρφσωη ενός ακόμα πόλου ανάδειξης, για οικονομική και τουριστική ανάπτυξη!».