Κορονοϊός: «Βράζει» η Ηλεία, «καίγεται» η Αχαΐα

Ανήσυχες οι υγειονομικές υπηρεσίες από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Η Ηλεία αποτέλεσε χθες την αρνητική «έκπληξη» με 232 κρούσματα ξεπερνώντας ακόμα και την Αχαΐα.

Αχαΐα

Στα 4.608 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, αριθμός που αποτελεί νέο «μαύρο» ρεκόρ για τη χώρα. Τα 1.096 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες 402 νέες μολύνσεις και στην Κρήτη 344.

Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι στη Δυτική Ελλάδα, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, με την Αχαΐα να «χτυπάει» κόκκινο με 184 νέα κρούσματα, πλησιάζοντας το κατώφλι των κρουσμάτων ρεκόρ που είχε σημειώσει τον περασμένο χειμώνα. Η Ηλεία αποτέλεσε χθες την αρνητική «έκπληξη» με 232 κρούσματα ξεπερνώντας ακόμα και την Αχαΐα, ενώ η Αιτωλοακαρνανία βρέθηκε πολύ πιο χαμηλά με 84 κρούσματα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.466 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326 με τις εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας να είναι 293 σημειώνοντας μια ημερήσια μεταβολή 9,74%.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, η εικόνα είναι εξόχως ανησυχητική, γιατί οι κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, θα φέρει μοιραία και αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της περιοχής.

 

ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ
Χθες, στις κλινικές Covid του ΠΓΝΠ οι νοσηλευόμενοι διατηρήθηκαν σε 42, ενώ στην παιδιατρική κλινική οι νοσηλείες μειώθηκαν από 3 σε 1 και οι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ κορονοϊού παρέμειναν 6 στον αριθμό. Να υπενθυμίσουμε πως, η συντονιστική επιτροπή του ΠΓΝΠ αποφάσισε προχθές να ανοίξει μια ακόμα κλινική ΜΕΘ Covid διαβλέποντας προφανώς την όξυνση της κατάστασης όπως δείχνει η ραγδαία εξάπλωση των θετικών κρουσμάτων.
Στον «Αγ. Ανδρέα» και χθες παρέμεινε στάσιμη η κατάσταση στις νοσηλείες, με 30 ασθενείς στην κλινική Covid και 6 διασωληνωμένους στη ΜΕΘ κορονοϊού.
Αν συνεχίσουμε έτσι, η κατάσταση στις νοσηλείες αναμένεται να επιβαρυνθεί, πρόσθεσε ο κ. Καρβέλης. Οσο εξαπλώνεται η διασπορά, τόσο περισσότερους ασθενείς θα έχουμε στα νοσοκομεία, τόνισε.

 

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ RAPIS TESTS
Στο μεταξύ, η 6η ΥΠΕ και ο ΕΟΔΥ συνεχίζουν σε καθημερινή βάση τα διαγνωστικά τεστ σε διάφορα σημεία της Πάτρας. Στο Επιμελητήριο Αχαΐας σε 634 τεστ που έγιναν χθες, βρέθηκαν 11 θετικά, ενώ σε 28 που έγιναν στο ΚΥ Βόρειου Τομέα βρέθηκαν 3 θετικά.
Στον Πύργο, έγιναν 287 τεστ και βρέθηκαν 20 θετικά, δηλαδή διπλάσια κρούσματα στον μισό αριθμό δειγμάτων.
Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων  με πρωτοβουλία της 6ης ΥΠΕ και τη συνεργασία του ΕΟΔΥ σε περιοχές της Αχαΐας, εν όψει της ταχείας αύξησης των κρουσμάτων.

Για σήμερα προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (8:30 – 20:30) και στο πολυκατάστημα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, στην περιοχή του Γλαύκου (9:00 με 14:30) για το ευρύ κοινό. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι συμβάλλουν στον εντοπισμό των μη συμπτωματικών κρουσμάτων και διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με Rapid Tests.