Η απάντηση Φαρμάκη σε Πελετίδη: Φυσικό αέριο φθηνό, ασφαλές και για όλους

Η Περιφέρεια θα επιδοτήσει και τις συνδέσεις, εξηγεί ο Νεκτάριος Φαρμάκης στον Κώστα Πελετίδη. Ο περιφερειάρχης καθησυχάζει τον δήμαρχο με απαντητική του επιστολή.

Φαρμάκη
  • Υγροποιημένο αέριο (LNG) για 5.747 νοικοκυριά της Πάτρας σε πρώτη φάση,
  • χρηματοδότηση που ενισχύει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους με μηδενικά τέλη σύνδεσης,
  • αλλά και επέκταση του αγωγού υψηλής πίεσης από την Κορινθία προς τη Δυτική Ελλάδα προκειμένου να υπάρχει άφθονο αέριο για όλους και επέκταση των δικτύων σε όλες τις περιοχές.

Αυτά είναι τα κεντρικά σημεία της επιστολής που, σύμφωνα με κύκλους της Περιφέρειας, έστειλε ο Νεκτάριος Φαρμάκης προς τον Κώστα Πελετίδη, σε απάντηση της επιστολής του Δημάρχου προς τον Περιφερειάρχη πριν μερικά 24ωρα.

Ο κ. Φαρμάκης, αναφέρει πως ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές το έργο κατασκευής των τοπικών δικτύων σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο (και τροφοδότησης με LNG) ως ανεπαρκές για να καλύψει το σύνολο των αναγκών της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ότι αποτελεί ταυτόχρονα μία αρχή προκειμένου να εισέλθει και η περιοχή στην «εποχή του φυσικού αερίου».
Επίσης, παραθέτει το ιστορικό των ενεργειών της Περιφερειακής Αρχής, η οποία πέτυχε τον διπλασιασμό των συνολικών οικιακών χρηστών στις τρεις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας (9.662 αντί για 5.302 και 5.747 αντί για 3.747 ειδικά για την Πάτρα), ενώ για άλλη μία φορά εκφράζει την λύπη του για το γεγονός πως ο Δήμαρχος Πατρέων δεν υπέγραψε το σύμφωνο συνεργασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ της ΔΕΔΑ και του συνόλου των τοπικών φορέων, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Πάντως, σημειώνει ότι εξακολουθεί να προσβλέπει στη συνεργασία και τη συνδρομή του Δήμου, δεδομένου ότι όπως αναφέρει, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να υπερβαίνει πολιτικές και άλλες διαχωριστικές γραμμές, υπηρετώντας την κοινωνία.

 

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
Αναιρώντας, επί της ουσίας, τις αιτιάσεις του δημάρχου περί φθηνού καυσίμου ειδικά για τις οικονομικά αδύναμες λαϊκές οικογένειες, ο Περιφερειάρχης σημειώνει πως το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο όχι μόνο φθηνότερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και πως ο σχεδιασμός της Περιφέρειας είναι τέτοιος που ακριβώς στοχεύει στην διευκόλυνση της πρόσβασης στο φυσικό αέριο σε όλους τους πολίτες και ειδικά, τους πιο ευάλωτους.
«Η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό από εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία ενώ στην χρηματοδότηση που παρέχει η Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ, πέραν της κατασκευής των δικτύων περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση των τελών σύνδεσης για την σύνδεση των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων με το δίκτυο του φυσικού αερίου και μάλιστα σε ποσοστό 100%! Μάλιστα, ακόμα και σε ό,τι αφορά τα έξοδα εγκατάστασης του οικιακού εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για το φυσικό αέριο, ήδη καταβάλλουμε προσπάθεια ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση προγραμμάτων επιχορήγησης ενεργειακών αναβαθμίσεων, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης.
Ακόμα, ο περιφερειάρχης επιβεβαιώνει ότι ο χώρος εγκατάστασης των δεξαμενών αποθήκευσης του αερίου θα χωροθετηθεί στη Βιομηχανική Περιοχή προκειμένου να μην εγείρεται καμία ανησυχία ασφάλειας κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ σημειώνει ότι η όδευση του δικτύου εντός Πάτρας θα σχεδιαστεί από τη ΔΕΔΑ – και θα συζητηθεί με τον Δήμο – ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα δείξουν οι καταναλωτές. Σημειώνεται, επίσης, ότι λόγω της χωροθέτησης των δεξαμενών στη ΒΙΠΕ, οι διελεύσεις των βυτιοφόρων θα γίνονται πλέον μέσω της εθνικής οδού, χωρίς τα οχήματα να διέρχονται από τους δρόμους της πόλης.

 

Ο ΑΓΩΓΟΣ
Τέλος, ο κ. Φαρμάκης αναφέρεται και στη μεγάλη επιτυχία της περιφερειακής αρχής να διεκδικήσει την επέκταση του αγωγού υψηλής πίεσης προς την Πάτρα, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που μέχρι πρότινος είχε ξεχαστεί ακόμα και ως διεκδίκηση αποτελεί σήμερα ένα σχέδιο εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ και ενταγμένο στο πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την επόμενη 5ετία».
Ολοκληρώνοντας την επιστολή του, ο κ. Φαρμάκης απευθύνει ένα ακόμα κάλεσμα στον δήμαρχο της Πάτρας. «Σας καλώ να συμβάλετε και εσείς, ώστε η Πάτρα, μαζί με το Αγρίνιο και τον Πύργο να αποτελέσουν τους τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί και θα πραγματοποιηθεί το κοινό μας όραμα για μία νέα, καλύτερη και πιο φιλική στην κοινωνία και το περιβάλλον, ενεργειακή εποχή στον τόπο μας. Η υλοποίηση των τοπικών δικτύων είναι μόνο το πρώτο βήμα για το μεγάλο έργο που βρίσκεται μπροστά μας και από κοινού διεκδικούμε, δηλαδή την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου» σημειώνει, προσθέτοντας ότι είναι στη διάθεση του Δημάρχου και κάθε φορέα για περαιτέρω ενημέρωση, αλλά και νέα κοινή σύσκεψη με τη ΔΕΔΑ.