Ίδρυση Τράπεζας Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας από την Co2gether για την καταπολέμηση της φτώχειας και την σπατάλη τροφίμων

Η συμβολή της κεντρικής Τράπεζας Τροφίμων Ελλάδας ήταν καθοριστική τόσο στην ίδρυση όσο και στην ανάπτυξη της Τράπεζας Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας.

Τράπεζας

Η ίδρυση της Τράπεζας Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας από την Co2gether αποτελεί ορόσημο για το κοινωνικό γίγνεσθαι στην Περιφέρειά μας. Όχι μόνο γιατί θα δίνει τρόφιμα σε ιδρύματα, κοινωφελής οργανισμούς και συμπολίτες μας αλλά γιατί θα εκπαιδεύει και θα ευαισθητοποιεί την κοινότητα ξεκινώντας από το σχολείο, συνεχίζοντας στο πανεπιστήμιο και γενικότερα σε όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η συμβολή της κεντρικής Τράπεζας Τροφίμων Ελλάδας ήταν καθοριστική τόσο στην ίδρυση όσο και στην ανάπτυξη της Τράπεζας Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας. Ο επικεφαλής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Τράπεζα Τροφίμων, Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της φτώχειας Παναγιώτης Βουρλούμης εστίασε στην συμβολή του εθελοντικού θεσμού  των Τραπεζών Τροφίμων στην Ελλάδα πριν περίπου 30 χρόνια με την Ίδρυση της Τράπεζας Τροφίμων στην Αθήνα από τον ΑΒ Βασιλόπουλο. Επίσης, ο κ.Βουρλούμης τόνισε την ανάγκη ίδρυσης μίας τέτοιας δομής στην Πάτρα και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η περιφέρειά μας αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά φτώχειας και ανεργίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τράπεζα Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων και η ιδρύτρια της Co2gether, Μαρία Ζαφειροπούλου συμμετέχει στην ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας Community of Practices του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.  Τον συντονισμό των εγκαινίων πραγματοποίησε η Κατερίνα Αλεξοπούλου, Δημοσιογράφος – Υπεύθυνη επικοινωνίας της Co2gether.Σ

Τράπεζας

Μέσω της Τράπεζας Τροφίμων θα συλλέγονται τρόφιμα μακράς διάρκειας από μεγάλες αλυσίδες supermarket, τοπικές επιχειρήσεις τροφίμων αλλά και πολίτες, τα οποία στη συνέχεια θα προσφέρονται  σε δομές, ιδρύματα και δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας οικονομικά ασθενείς και άπορους συμπολίτες μας που διαμένουν στην Περιφέρεια μας και έχουν αξιολογηθεί κατ’οίκον από το εξειδικευμένο προσωπικό της Co2gether.

Στην Τράπεζα Τροφίμων έχουν ήδη φτάσει με χορηγία του Ιδρύματος Ανδρέα Μετζελόπουλου τρόφιμα που καλύπτουν περίπου 400 οικογένειες,  αλάτι για 200 νοικοκυριά από την εταιρεία αλάτι Χιών και 100 κιλά αλεύρι από την εταιρεία Μύλοι Κεπενού, που μεταφέρθηκαν δωρεάν από την μεταφορική εταιρεία ΚΑΙΜΑΚΑΣ. Τα προϊόντα  θα συντηρούνται σε ψυγείο και ψυγειοκαταψύκτη, που χορηγήθηκαν από τις αλυσίδες supermarket AB Βασιλόπουλος και ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

Τις δύο επόμενες εβδομάδες ετοιμάζονται αποστολές τροφίμων σε 4 Δήμους της Περιφέρειάς μας. Επίσης, παράλληλα με την αποστολή τροφίμων, η Co2gether αποστέλλει υγειονομικό υλικό για ιδρύματα, κοινωνικούς οργανισμούς και ευπαθείς πολίτες του κάθε δήμου. Η συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων είναι σημαντική. Οι παρουσίες του Δήμαρχου Ερυμάνθου κ. Θεόδωρου Μπαρή, του πρόεδρου του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων κ.Τουλγαρίδη, της Αντιδημάρχου Αιγειάλιας  Πρόνοιας, Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας κα. Βασιλακοπούλου Καρτσωνάκη και του Αντιδήμαρχου Καθαριότητας, Πράσινου και Πολιτικής Προστασίας κ. Καραΐσκου, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Δήμου Αμφιλοχίας κα. Χαρδαλιά και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Θεοχάρη τονίζουν την ανάγκη αλλά και βούληση συνεργασίας με τη νέα δομή της Co2gether.

Τράπεζας

Στα εγκαίνια επίσης παρευρέθηκε ο Πανοσιολογιότατος πάτερ Παϊσιος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου, τονίζοντας ότι αυτή η συνεργασία θα ωφελήσει μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας μέσα από τα συσσίτια που διοργανώνει η Μητρόπολη Πατρών.

Με γνώμονα την πολύτιμη συνεργασία με την Co2gether και την προσφορά σε απαραίτητο υγειονομικό υλικό στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας και σε Δομές των Καλαβρύτων, η κα Άννα Μαστοράκου, εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, τίμησε τα εγκαίνια με την παρουσία της, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου κ. Ανδρεάς Φίλιας.

Τέλος, στα εγκαίνια βρέθηκαν με σκοπό να ενημερωθούν για το έργο της Τράπεζας Τροφίμων υπεύθυνοι από τις αλυσίδες supermarket και εταιρείες ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Ανδρικόπουλος, My Market και Creta Farm. Παράλληλα, με την παρουσία τους στήριξαν τη νέα προσπάθεια η εφημερίδα “Πελοπόννησος” και η “ERGOLOGIC” Εργολογική Πληροφορική.

Η Βάλια Ζήνα, υπεύθυνη της Τράπεζας Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας καλεί όλους τους πολίτες και πιθανούς χορηγούς να συνεισφέρουν στο έργο. Ας ελπίσουμε πως μία νέα εποχή αλληλεγγύης και μείωσης της σπατάλης τροφίμων ξεκινά!

Τράπεζας Τράπεζας