Πικρή γεύση για τους αγρότες

Του Θανάση Πετρόπουλου, εωπόνος-τομεάρχης Αγροτικού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πικρή γεύση για τους αγρότες το α’ έτος εφαρμογής της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του πολυδιαφημιζόμενου, από την κυβέρνηση, Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και οι αγρότες βιώνουν τη δραματική μείωση εισοδήματος.

Οι Αμεσες Ενισχύσεις των δικαιούχων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για το 2023 ανέρχονται σε 939 εκατ. ευρώ, δηλαδή 563 εκατ. € λιγότερα από το 2022. Κι όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της ΚΑΠ στη χώρα μας.

Αλήθεια έχουμε την πολυτέλεια να υπάρχουν αδιάθετοι πόροι;

Ακόμα και από τα καθεστώτα που ενεργοποιήθηκαν, δεν διατέθηκαν: 75 εκατ. € από τη Βασική Ενίσχυση, 4,6 εκατ. € από τους Νέους Γεωργούς, 12 εκατ. € από την αναδιανεμητική ενίσχυση. Ενώ παραμένουν στο «συρτάρι» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης 245 εκατ. € από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και 425 εκατ. € από τα οικολογικά σχήματα. Τι περιμένουν;

Το 2023 δεν ενεργοποιήθηκαν 188.000 δικαιώματα ενισχύσεων, που αφορούν κυρίως κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων, απαραίτητους κατοίκους της υπαίθρου για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε δυσπρόσιτες περιοχές και μικρά νησιά.

Δεν υπάρχει δικαιολογία!

Και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται η ΚΑΠ με ακριβώς ίδιες κατηγορίες αμέσων ενισχύσεων, όπου τα χρήματα έχουν διατεθεί στους δικαιούχους αγρότες.

Γραφειοκρατία, προχειρότητα, ερασιτεχνικοί χειρισμοί, συμβιβασμοί για εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, κακός συντονισμός, ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ οδήγησαν στη συρρίκνωση των καταβαλλόμενων.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκάλεσαν διαχειριστική κρίση, εγείροντας ζητήματα λειτουργίας. Ζει ημέρες απαξίωσης.

Είναι ξεκάθαρο, υπάρχει πολιτική ευθύνη.

Η πληρωμή του προηγούμενου έτους είχε αναδείξει προβλήματα λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, που με κυβερνητικές παρεμβάσεις έχει καταστεί δυσλειτουργικό.

Το ΟΣΔΕ, από ψηφιακό εργαλείο αποτύπωσης αγροτεμαχίων με διαφάνεια για τον σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής έχει μετατραπεί στον κύριο ρυθμιστή χάραξής της.

Για λόγους διαφάνειας αναμένουμε να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν οικολογικά σχήματα, εκτάσεις που καλύπτουν και αριθμό δικαιούχων.

Αναμένουμε ξεκάθαρη απάντηση για τη διαμόρφωση της αξίας των δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια. Αναμένουμε απαντήσεις για την κατανομή των αδιάθετων δικαιωμάτων και πόρων. Αναμένουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υπολοίπων πληρωμών.

Ως ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και τα δικαιώματα των αγροτών, που απορρέουν από την ΚΑΠ της ΕΕ. Για μας παραμένει πολύτιμο εργαλείο χάραξης Ευρωπαϊκής και Εθνικής Στρατηγικής ανάπτυξης του αγροτικού χώρου.

Η εφαρμογή της θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια, τήρηση των σύννομων διαδικασιών και κατανοητή από όλους.