Επείγοντα στο Νοσοκομείο Ρίου: Τριάντα περιμένουν κρεβάτι

Χθες λίμναζαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 30 ασθενείς που περίμεναν να βρεθεί κρεβάτι για να νοσηλευτούν. Οι περιγραφές που έκανε, εκ μέρους των χειρουργών, ο καθηγητής και διευθυντής του χειρουργικού τομέα, Μίνως Τυλλιανάκης, έρχονται να ενισχύσουν τα νέα στοιχεία που παραθέτει σήμερα η «Π».

κρεβάτι

Πανελλήνιο θέμα έγινε η επιστολή του χειρουργικού τομέα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών που φιλοξένησε χθες η «Πελοπόννησος» και περιέγραφε τις δύσκολες συνθήκες λειτουργίας που εμποδίζουν ακόμα και την άμεση αντιμετώπιση τραυματιών και επειγόντων περιστατικών.

Το δημοσίευμα της «Π» απασχόλησε και στελέχη του υπουργείου Υγείας που ζήτησαν περισσότερη ενημέρωση με στόχο τη λήψη μέτρων.

Οι περιγραφές που έκανε, εκ μέρους των χειρουργών, ο καθηγητής και διευθυντής του χειρουργικού τομέα, Μίνως Τυλλιανάκης, έρχονται να ενισχύσουν τα νέα στοιχεία που παραθέτει σήμερα η «Π».
Από προχθές λιμνάζουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΠ 30 ασθενείς (χειρουργικοί, παθολογικοί, κ.ά.) αναμένοντας να βρεθεί κλίνη για να νοσηλευτούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συμπολίτη που έφτασε στα γραφεία της «Π». Αφορά νεαρό άτομο που μεταφέρθηκε Δευτέρα πρωί στο νοσοκομείο με ισχυρότατους πόνους και διαγνώστηκε με σκωληκοειδίτιδα που έχρηζε άμεσης επέμβασης. Ωστόσο δεν υπήρχε διαθέσιμο χειρουργικό τραπέζι ούτε διαθέσιμη κλίνη, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί χθες στην κλινική από τα επείγοντα και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε χειρουργηθεί. Ωστόσο από την πρώτη στιγμή είχε τεθεί σε κατάσταση προετοιμασίας που σημαίνει και νηστείας, για δύο 24ωρα.

Χθες το απόγευμα ώρα 7.45 επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), Δημήτρη Ζιαζιά, ο οποίος εφημέρευε στο ΠΓΝΠ.

«Αυτή τη στιγμή εφημερεύω αν έρθετε εδώ θα μετρήσετε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 30 ασθενείς που περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι για να νοσηλευτούν. Κι αυτό συμβαίνει ενώ βρισκόμαστε μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τι θα συμβεί τον Οκτώβριο και τον χειμώνα;».

Το παραπάνω είναι συνέπεια των αυξημένων περιστατικών κορονοϊού που έχουν ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν όλες οι κλινικές. Κάτι που περιέγραφε στην επιστολή του και ο κ. Τυλλιανάκης. «Το ΠΓΝΠ και ο ”Αγιος Ανδρέας” είναι τα βασικά νοσοκομεία της ευρύτερης περιφέρειας για όλα τα σοβαρά περιστατικά.

Αν κατακλυστούν από περιστατικά κορονοϊού τι θα γίνει με τους άλλους ασθενείς; Δεν είναι καινούργια αυτή η κατάσταση. Και στο προηγούμενο κύμα τα δύο αυτά νοσοκομεία έγιναν νοσοκομεία κορονοϊού και άφησαν ακάλυπτους όλους τους άλλους ασθενείς δεν όφειλε το υπουργείο και η τοπική διοίκηση της υγείας να λάβουν μέτρα; Οι 30 ασθενείς που λιμνάζουν στα ΤΕΠ δείχνει ότι δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ
κρεβάτιΗ «Π» απευθύνθηκε για το θέμα των χειρουργείων στον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη. «Σαφώς πρόκειται για σοβαρότατο θέμα το οποίο μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ. Κάνουμε διαρκή προσπάθεια για την αύξηση των χειρουργείων. Αυτό το συζητήσαμε και στη σύσκεψη που είχαμε στο ΠΓΝΠ. Δυστυχώς δεν ζούμε μία κανονικότητα και ο όποιος σχεδιασμός μας ανατρέπεται από την πανδημία.

Βλέπετε το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό, τους οποίους προφανώς δεν μπορούμε να αφήσουμε ακάλυπτους. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τα χειρουργεία αλλά η πανδημία καθορίζει κάθε βήμα μας».

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΑΤΣΙΚΟΣ
κρεβάτιΟ διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΠ, καθηγητής ουρολογίας, Ευάγγελος Λιάτσικος, δήλωσε στην «Π»: «Αυτή τη στιγμή παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, έχουμε καταφέρει με τη συνεργασία όλων και τη στήριξη της διοίκησης, να κρατάμε τα χειρουργεία σε ένα καλό επίπεδο. Ολοι μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρουμε στους ασθενείς μας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Από τις 8 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 6. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί είναι ένας καλός αριθμός κι αυτό οφείλεται στην τεράστια προσπάθεια όλων και της διοίκησης του νοσοκομείου και της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας».

 

 

ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ

Η αποχώρηση του εξειδικευμένου προσωπικού από κρίσιμα τμήματα, όπως η ΜΕΘ, προκαλεί σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Ζιαζιάς από τη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ αποχωρούν 15 νοσηλευτές και άλλοι 10 από τη ΜΕΘ του «Αγίου Ανδρέα».

κρεβάτι«Αντιλαμβάνεστε ότι τα κενά αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν με προσωπικό τρίμηνων συμβάσεων. Οι τρεις μήνες δεν αρκούν ούτε για την εκπαίδευσή τους» τονίζει ο κ. Ζιαζιάς.
Το Σωματείο Εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα» αναφέρει ότι: «Η αναστολή εργασίας των 150 και πλέον συναδέλφων μας, έχει αρχίσει ήδη να δείχνει τα πολλά λειτουργικά προβλήματα στο νοσοκομείο μας και τις τραγικές αρνητικότατες συνέπειες στους συναδέλφους μας, που αναγκάζονται να Εργάζονται με ελλιπείς δυνάμεις στην έξαρση της πανδημίας… Ηδη πολλές προϊστάμενες αδυνατούν να βγάλουν ασφαλές πρόγραμμα υπηρεσίες, όπως η ΜΕΘ, ενώ άλλες καταρτίζουν προγράμματα με μειωμένες βάρδιες χωρίς ρεπό, με δύο έως και τρεις νύκτες την εβδομάδα από μια ήταν πριν, όπως τα ΤΕΠ, νευραλγικοί και σημαντικοί χώροι».

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο κ. Καρβέλης, μας είπε ότι έχει δοθεί εντολή στις νοσηλευτικές υπηρεσίες να μετακινείται έμπειρο προσωπικό στα κρίσιμα μέτωπα και τα κενά που δημιουργούνται θα καλυφθούν με τους νέους συμβασιούχους που θα προσληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.