Σεισμός στο Κρανίδι, αισθητός στην Αττική – «Νωρίς» για τους σεισμολόγους εάν είναι ο κύριος

Ο σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Ακολούθησαν δυο μετασεισμοί.

Σεισμός σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης 16/01/2024, στην Αργολίδα με το  επίκεντρο να εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά του Κρανιδίου σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

To Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο υπολογίζει τον σεισμό στα 4,8 Ρίχτερ.

Σεισμός στο Κρανίδι, αισθητός στην Αττική - «Νωρίς» για τους σεισμολόγους εάν είναι ο κύριος

Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Είχαν προηγηθεί νωρίτερα μέσα στη νύχτα μικρότερης έντασης σεισμοί.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.

Σε αναμονή οι σεισμολόγοι 

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Αθανάσιο Γκανά, στην ΕΡΤ, ο σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά του Λεωνιδίου, στη μέση περίπου του Αργολικού Κόλπου. «Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, πρέπει να περιμένουν για να δούμε. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι (σ.σ. αν είναι ο κύριος σεισμός), πρέπει να περιμένουμε. Το βάθος του ρήγματος είναι μεγάλο, μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, δεν έχουμε όμως ιστορικό. Η περιοχή ενώ έχει μεγάλα ρήγματα, δεν έχει σεισμικόττητα».

Χρειαζόμαστε χρόνο, επέμεινε ο κ. Γκανάς, ενώ είπε ότι έγιναν δύο μετασεισμοί σε κοντινή περιοχή από το επίκεντρο της τάξεως 3,1 και 3,3 Ρίχτερ και «αυτό είναι καλό»

Λέκκας: Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός

Για μια περιοχή που δεν παρουσιάζει υψηλή σεισμικότητα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας ο οποίος μιλώντας στο enikos.gr, τόνισε πως «έχουν εκδηλωθεί περίπου 6-7 σεισμοί έως τώρα. Η περιοχή του Αργολικού παρουσιάζει μια δραστηριότητα αλλά παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Σε ερώτηση για το εάν τα 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε και αξιολογούμε τα δεδομένα».

Σχετικά με τα ρήγματα της περιοχής ο κ. Λέκκας είπε ότι μέσα στον Αργολικό δεν υπάρχουν πολλά ρήγματα, είναι μια περιοχή που δεν έχει υψηλή σεισμικότητα. Περισσότερα ρήγματα υπάρχουν πιο νότια, προς το Λεωνίδιο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «κανονικά πρέπει να υπάρξει μετασεισμική ακολουθία».

 

Διαβάστε επίσης

Κορυφώνεται η αγωνία για τους δυο αγνοούμενους στην Ηλεία – Συνεχίζονται οι έρευνες, επιχειρούν δύτες της 6ης ΕΜΑΚ ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Δολοφονία Ζαμπούνη: Κλεμμένο από Ιταλία το όχημα των εκτελεστών – Πέρασε από την Πάτρα; – Συλλήψεις Αστυνομικών

Πως εξαπατήθηκε πατρινός με την αγοραπωλησία αυτοκινήτου

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ