«Βάλαμε θεμέλια μιας νέας εποχής»: Ο Χρήστος Μπούρας για τη Σχολή στην Αρχαία Ολυμπία

Η επιλογή της έδρας για τη Σχολή Ολυμπιακών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία δεν είναι τυχαία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.

Βάλαμε Χαμόγελα κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας από όλους τους συντελεστές

«Στην καρδιά της Αρχαίας Ολυμπίας, εδώ όπου η φλόγα του πνεύματος, του αθλητισμού και της αρετής άναψε για πρώτη φορά, εμείς ανάβουμε ξανά τον πυρσό της γνώσης».

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για την ίδρυση Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία.

«Το μνημόνιο συνεργασίας είναι η αρχή μιας ακαδημαϊκής πρόκλησης με φιλόδοξες προσδοκίες. Σήμερα πιστεύουμε ότι βάζουμε τα θεμέλια μιας νέας εποχής. Δημιουργούμε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στην ιστορία του Πανεπιστημίου μας. Με μεγάλη χαρά και τιμή συμμετέχουμε στην οικοδόμηση των προϋποθέσεων για την ίδρυση μιας νέας σχολής, ένα βήμα που σηματοδοτεί την ανανέωση και την εξέλιξή μας στον χώρο της ακαδημαϊκής πραγματικότητας», ανέφερε ο Χρ. Μπούρας, ο οποίος στάθηκε στο κοινό όραμα που μοιράστηκε με τον Γιώργο Γεωργιόπουλο, πρώην δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο έτυχε της ένθερμης αποδοχής από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρο Κούβελο και φυσικά της στήριξης του νυν δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Αρη Παναγιωτόπουλου.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα διεθνές κέντρο όπου θα αναπτύσσεται προβληματισμός, συζήτηση και πρακτική εφαρμογή σε θέματα, όπως η ελληνική παιδεία και πολιτισμός, η αθλητική επιστήμη, η ολυμπιακή παιδεία και η προαγωγή των ολυμπιακών ιδεωδών και αξιών» τόνισε ο Χρ. Μπούρας και πρόσθεσε: «Η επιλογή της έδρας για τη Σχολή Ολυμπιακών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία δεν είναι τυχαία. Η Αρχαία Ολυμπία, ένας τόπος με βαθιά ιστορική και πνευματική σημασία, αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ιδιαίτερων αυτών προγραμμάτων σπουδών. Εδώ, στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα αναζητήσουμε έμπνευση από το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα θα κατευθύνουμε το βλέμμα μας προς το μέλλον. Η συμβολική αυτή τοποθεσία μάς δίνει την ευκαιρία να συνδεθούμε με τις ρίζες του Ολυμπισμού, να αναδείξουμε τη σημασία των αρχαίων ιδεωδών και να εξερευνήσουμε τον ρόλο τους στον σύγχρονο κόσμο. Η παρουσία μας στην Αρχαία Ολυμπία θα ενισχύσει την ακαδημαϊκή μας ταυτότητα και θα προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για έρευνα, διδασκαλία και εμπειρία μάθησης».

Βάλαμε

Η στιτγμή της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας από τον Χρήστο Μπούρα

Και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών έκλεισε με το εξής μήνυμα: «Η Σχολή Ολυμπιακών Σπουδών μπορεί να γίνει παγκόσμιος πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη και διάδοση του Ολυμπισμού και των αξιών του. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι έτοιμο να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο. Αυτό που αναμένουμε είναι η Πολιτεία να ενστερνιστεί τις απόψεις μας, υιοθετώντας το φιλόδοξο εγχείρημα και με απόφασή της να δημιουργήσει ‘’ειδική γραμμή στήριξης’’ έτσι ώστε να συντρέξουν οι συνθήκες για άμεση λειτουργία της σχολής».