Ο άνθρωπος και ο Άλλος
Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».
Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για έναν άνθρωπο, πόσο μάλλον για τον Άλλο Ανθρωπο. Πάλι καλά: Τις προηγούμενες ημέρες το πανελλήνιο θέμα ήταν η μακάβρια εξαφάνιση ενός Μεσολογγίτη που έγινε διάσημος και εθνικά συμπαθής δολοφονούμενος και όχι εν ζωή. O όρος «κρεοπώλης» ουδέποτε είχε ηχήσει ως τόσο απεχθής, από τον καιρό του «χασάπη Μένγκελε», των στραοπέδων συγκέντρωσης. Αυτή τη φορά το θέμα είναι μια διαφαινόμενη υπεξαίρεση υπό το καθεστώς ανθρώπινης αδυναμίας και η κραυγαλέα αντίθεσή της προς το υπερβατικό προσωπικό μοντέλο του διαπομπευμένου πρωταγωνιστή.
Η προσωποποίηση της καλοσύνης, μια πρωτοχριστιανική μορφή, ένας αηβασίλης της κατσαρόλας, που διασταύρωνε χίπικο κοινοβιακό ακτιβισμό με ανθρωπισμό Σβάιτσερ και Φλόρενς Νάτινγκέιλ, ένα μαγειρευτό Νόμπελ Ειρήνης, έσκασε μαζί με τη φούσκα της εικόνας του, λιγότερο ηχηρά από όσο ο ιερωμένος που κατηγορήθηκε πέρυσι για σεξουαλικά και οικονομικά παραστρατήματα ως διεφθαρμένος Νώε, αλλά εξίσου αποκαρδιωτικά. Εσύ τέκνον Βρούτε; εξίσταται ο Καίσαρας εαυτός μας, ενώ λυγίζει καταματωμένος, προδομένος για μια φορά ακόμα από τα είδωλά του, που τόσο τα είχε ανάγκη, στην αγωνία του να αποκαθηλώσει το πάνθεον των συστημικών ηρώων, πολιτικούς, Νταλάρα, Πρωτοψάλτη, κλπ. Μην ανησυχείτε, ο Καίσαρας θα ξανασηκωθεί.
Απλά ήταν το μακέλλεμα της εβδομάδας εναντίον της δημόσιας ηθικής. Αϊ νιντ ε χίροου τραγουδούσε η Τάιλερ, μέχρι που βρέθηκε χίροου, για άλλον Τάιλερ, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Με εύθυμο χίροου.
Για τον Άλλο Ανθρωπο, λέγαμε. Παρέβη τον κανόνα της ειδωλολατρίας, σύμφωνα με τον οποίο οι ρωγμές στους Υποδειγματικούς απαγορεύονται. Φιλάνθρωπος και τζογαδόρος, γίνεται; Ο παράδεισος τον εκδιώκει κακήν κακώς, καθότι έφαγε από τα φρούτα, όχι του καλού και του κακού, αλλά από τα άλλα, τα ηλεκτρονικά. Ο ίδιος δεσμεύεται ότι έχει απαντήσεις, φυσικά και θα είχε, όλοι μας έχουμε απαντήσεις και ελαφρυντικά, σύμφωνα με τον νόμο της άνωσης που πρώτος εντόπισε ο Αρχιμήδης και βγήκε από τη μπανιέρα χαρούμενος και γυμνός, σύμφωνα με τον οποίο νόμο, κάθε σώμα που βουλιάζει εντός του ύδατος, αναπτύσσει αυτοαπαλλακτικά άλλοθι που τον απαλλάσσουν από τόσο βάρος όση είναι η μάζα των συνεπειών της κουτσουκέλας του.
Και τώρα διεγείρεται ο όφις της καχυποψίας και βγαίνει από το καλάθι: Εγώ πάντα το έλεγα- μας εμβάλλει τη σκέψη ο όφις- ότι τόση ανθρωπιά και υπέρβαση και δοτικότητα πάει να πει πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Αραγε η ανθρωπιά είναι η παραξενιά ή ο λάκκος; Και μήπως ο λάκκος είναι αδιάρρηκτο συνοδό γνώρισμα της θετικής ιδιαιτερότητας; Με άλλα λόγια, μήπως πρόκειται για τις ακραίες όψεις του ίδιου νομίσματος; Ποια είναι η ιδιοσυστασία της υψηλής ηθικής ποιότητας; Ποιο είναι το γονιδίωμα των αγίων; Καταλήγουμε να έχουμε ανάγκη από αγίους γιατί υστερούμε σε μια συλλογική αγιοσύνη, σε μια κουλτούρα αυτονόητης υποστήριξης του αδυνάτου, όχι επειδή το έχουμε ανάγκη εμείς για να αγιάσουμε, γνήσια ή φαρισαϊκά, αλλά επειδή το έχει ανάγκη ο αδύνατος.
Και μένει τώρα καλοκάγαθος Σαμαρείτης έκθετος διπλά, καθότι αποδείχθηκε διάτρητος ενώ υποχρεούταν να είναι ιππότης της ασφάλτου διαγωγής. Εμείς δικαιούμαστε να αμαρτάνουμε. Οι άγιοι όχι. Γελάει το σύμπαν τώρα, όχι με τον εκπεσόντα άγγελο, αλλά με τα μούτρα όσων είχαν ανάγκη να τον εξιδανικεύσουν, επειδή ο αναχωρητισμός (του Αλλου, όχι ο δικός τους), τους μαγειρεύει ηθικά άλλοθι και επιχειρήματα απαξίωσης «του συστήματος». Είχε λάκκο η φάβα, είχε και φάβα ο λάκκος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News