Ο Χότζας στην Ελλάδα του 2021

Το κύριο άρθρο της «Π» ασχολείται με το θέμα των μεταγωγών των κρατουμένων από τις φυλακές Αγίου Στεφάνου,

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να είναι μια ιστορία του Χότζα, αλλά αφορά τον 21ο αιώνα και την περιοχή μας.

ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ αντιτίθενταν στην εμπλοκή τους σε μεταγωγή κρατουμένων από και προς τις Φυλακές Αγίου Στεφάνου, με ενδιάμεσο σταθμό δικαστικές υπηρεσίες, αστυνομικά τμήματα, ιατρεία. Το καθηκοντολόγιό τους είναι ήδη πολύ φορτωμένο ενώ προέκυψε και η ανησυχία για τον κόβιντ; Πέτυχαν απεμπλοκή. Ποιος θα αναλάβει το καθήκον αυτό; Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

ΟΠΩΣ αναμενόταν, ξεσηκώθηκαν με τη σειρά τους οι τελευταίοι. Για τους ίδιους λόγους. Δεν επαρκούν αριθμητικά για τις υποχρεώσεις της υπηρεσίας. Αν επωμιστούν και τη μεταγωγή, ο βίος τους θα γίνει αβίωτος.

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι στην Ελλάδα ο κόσμος του δημοσίου ρέπει στη δραματοποίηση της υπηρεσιακής του καθημερινότητας, έστω και αν μετα-μνημονιακή συρρίκνωση του δημόσιου τομέα κατέστησε πλείστες υπηρεσίες προβληματικές. Εν προκειμένω όμως, πρόκειται για κλασική τραμπάλα που έχει σαν αφετηρία της τα μεγάλα κενά των αστυνομικών και δικαστικών υπηρεσιών. Ολοι έχουμε δίκιο σ’ αυτή τη χώρα -σάμπως ο ιδιωτικός τομέας δεν πάσχει από ολιγανθρωπία;- αλλά πλέον είναι πολύ δύσκολο να το βρει κανείς.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΝΣΗΜΟ;

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θεσπίζει το «πρώτο ένσημο», μέσω του οποίου θα στηρίξει την πρόσληψη νέων χωρίς προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα που θα αποδώσει καρπούς. Το ζήτημα είναι τι γίνεται με το «δεύτερο ένσημο»: Η αγορά εργασίας να προσφέρουν ευκαιρίες στους νέους να ριζώσουν σε μια δουλειά ή σε ένα επαγγελματικό αντικείμενο και να μη τους διαχειρίζονται ως αναλώσιμο προσωπικό μιας χρήσης ή να τους καθηλώνουν σε βάλτο χωρίς προοπτική εξελιξιμότητας. Δεν αναπτύσεται κανένα υγιές οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο εάν δεν δίνει στους πολίτες μακρά προοπτική, εργασιακή συνείδηση, ψυχική σύνδεση με τη δουλειά τους και εν τέλει λόγους να υπολήπτονται το σύστημα στους κόλπους του οποίου λειτουργούν.