Δικαιοσύνη κατά παραγγελία σε Ρωσία και Τουρκία

Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, πρέσβης επί τιμή (Αίγιο0).

Στις 3 Δεκεμβριου 2021, η εξ υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, με 35 ψήφους, έθεσε σε λειτουργία την διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκιας για την άρνηση των Αρχών να ελευθερώσουν τον Οσμάν Καβάλα.

Πρόκειται για διαδικασία επί παραβάσει.

Στη 1 Φεβρουαρίου 2022, η Επιτροπή παραπέμπει την Τουρκία στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του Καβάλα.

Στις 11 Ιουλίου 2022, αποφαίνεται ότι η Τουρκία παρέβη την υποχρέωσή της, να συμμορφωθεί στην απόφαση (10/12/19), η οποία καλούσε την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει την κράτηση του Καβάλα και να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωσή του. Η απόφαση αυτή είναι το τελευταίο βήμα στην διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επόμενο βήμα είναι να αποφασίσει η Επιτροπή Υπουργών για τα μέτρα, που θα λάβει. Μετά από 2 χρόνια ακόμα σκέπτεται!

Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει κι άλλες υποχρεώσεις της, όπως την καταβολή 90 εκατ. ευρώ συν τόκους στην Κυπριακή Δημοκρατία, για αποζημίωση για την εισβολή, σύμφωνα με απόφαση του ΕΔΑΔ (12/5/2014)… και οι υπουργοί σκέπτονται.

Αντίθετα με την Τουρκία, το Συμβούλιο της Ευρώπης έδρασε, με αστραπιαία ταχύτητα, ως προς τη Ρωσία.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 άρχισε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, όπως τη χαρακτηρίζει η Μόσχα.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2022, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να αναστείλει την Ρωσική Ομοσπονδία από το δικαίωμα να έχει εκπροσώπους εκεί και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Στις 15 Μαρτίου η Μόσχα ανακοινώνει αποχώρησή της από το Συμβούλιο.
Στην περίπτωση της Ρωσίας, οι υπουργοί δεν σκέφτηκαν, καν, απλά εξετέλεσαν τις εντολές των ΗΠΑ, οι οποίες δεν δόθηκαν ποτέ για την περίπτωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Με αυτόν τον τρόπον χάνεται ένας άλλος Διεθνής Οργανισμός, που είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είχε βοηθήσει, πολύ, στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα το 1974.