«Ελληνικό φαινόμενο»

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Σε μια από τις συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, ανώτερο στέλεχος των σιδηροδρόμων, πιστό στη γραμμή ότι και τα δυστυχήματα είναι μέσα στη ζωή, πρόβαλε τη φιλοσοφημένη άποψη ότι άνθρωποι χειρίζονται τα συστήματα. Συνεπώς, με τον ανθρώπινο παράγοντα δεν μπορείς να τα βάλεις.

Η άποψη αυτή προβλήθηκε με ιδιαίτερο νόημα από διαύλους που απηχούν τις κυβερνητικές θέσεις, σύμφωνα με τη γραμμή ότι το έγκλημα δεν πρέπει να αγγίξει ηθικά και πολιτικά την κυβέρνηση ως αποτέλεσμα δικών της αδυναμιών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ανάγοντας το δυστύχημα σε συνέπεια της βαθύτερης προβληματικής πραγματικότητας του «ελληνικού φαινομένου», με το οποίο αναμετράται αποφασιστικά, ορκισμένος να τα καταφέρει.

Η γραμμή αυτή αποπνέει πολιτικό επαγγελματισμό που αγγίζει τα όρια του κυνισμού, αλλά πολιτική και κυνισμός πάνε πακέτο από γεννησιμιού των κοινωνιών.

Αλλά επειδή η κυβέρνηση είναι φαν του ορθολογισμού, οι παραδοχές αυτές μας λένε ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι το επόμενο γκραν δυστύχημα. Ολο και κάποιος ελεγκτής στον Πύργο του Βενιζέλος θα ακούει ποδόσφαιρο, αντί να παρακολουθεί τα σήματα των πιλότων. Ο ορθολογισμός όμως, συνεκτιμώντας το ανθρωπιστικό ζητούμενο (δεν θέλουμε δυστυχήματα καθόλου), οδηγεί στην παρακάτω αίσθηση:

Αφού, επομένως, όλο και κάποιος σταθμάρχης θα είναι αμελής ή ανίκανος ή αφηρημένος, ποιο επικουρικό μέτρο έχετε υιοθετήσει ώστε να διπλοτσεκάρετε ότι δεν οδηγούνται δύο τρένα το ένα καταπάνω του άλλου; Διότι εάν δεν έχετε προβλέψει κανένα μέτρο, ενώ την ίδια στιγμή αποδεικνύεστε υποψιασμένοι πάνω στο ενδεχόμενο της πατάτας στη χαμηλή κλίμακα, τεκμαίρουμε ότι συμβιβάζεστε με το ενδεχόμενο της καταστροφής και δεν ενδιαφέρεστε να την αποτρέψετε. Κατά συνέπεια, είστε τουλάχιστον ηθικά υπόλογοι. Ενδεχομένως και ποινικά: Αυτό θα κληθεί να το εξετάσει ο τακτικός δικαστής, ελέγχοντας την αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στη δική σας αμέλεια και το τραγικό συμβάν. Αιτιώδης συνάφεια- θεμελιώδης αρχή του ποινικού δικαίου- είναι η ανελαστική σχέση μεταξύ μιας κατάστασης ή πράξης και ενός συμβάντος. Σε χτύπησα- πέθανες. Σε εγκατέλειψα- πνίγηκες. Εν προκειμένω: Ενώ γνωρίζω ότι μια αμέλεια μπορεί να σκοτώσει 57 ανθρώπους, δεν μεριμνώ ώστε να ελέγχεται εάν συντρέχει η αμέλεια αυτή ή τα πράγματα πάνε καλά, κάτι που είναι πανεύκολο στην εποχή της κινητής τηλεφωνίας, πολλώ δε μάλλον εάν μια νύχτα Καθαρής Δευτέρας δεν είναι πενήντα τα τρένα που ανεβαίνουν από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, 3-4 τηλεφωνήματα σε κάθε βάρδια απαιτεί το τσεκάρισμα, ενώ ενδιάμεσα παίζουμε τάβλι.

Στη γειτονιά μας, Παπαφλέσσα και Ευμήλου, οι υπάλληλοι του προαστιακού κατεβάζουν τη χειροκίνητη μπάρα δύο φορές ανά ημίωρο. Με δεδομένο ότι το έχουν κάνει, η κίνηση οχημάτων και πεζών διακόπτεται, χάριν του συρμού. Αλλά επειδή οι άνθρωποι ξέρουν τι θα πει «η κακιά η ώρα», έχουν και το νου τους για δέκα δευτερόλεπτα, για να βεβαιωθούν ότι δεν πετάγεται κανείς στις γραμμές. Αν αυτή η στοιχειώδης ανθρώπινη μέριμνα είχε ισχύσει τη νύχτα του 2023, οι 57 δυστυχείς θα ετοιμάζονταν σήμερα για το Καρναβάλι. Με απλά λόγια: Αφού δεν έχουμε ακόμα τηλεειδοποίηση, με ποιο τρόπο τσεκάρουμε ότι τα τρένα κινούνται σωστά στις γραμμές; Αν δεν προβλέψαμε κανέναν τρόπο, πάει να πει ότι σε τελευταία ανάλυση, ώχου καημένε, αυτή τη δουλειά θα κάνουμε; Το «ελληνικό φαινόμενο» δεν είναι μόνο ο τραγικός σταθμάρχης, είναι και ο αδιάφορος τεχνοκράτης και ο αλαζών υπουργός.