Μονονδένδρι: Τα προβλήματα και οι λύσεις

Ο Παναγιώτης Τσιλίρας είναι τοπικός σύμβουλος Μονοδενδρίου – Παράταξη «σπιράλ».

Πλήθος κατοίκων της κοινότητας Μονοδενδρίου έθεσαν, πρόσφατα, σειρά θεμάτων, που δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους, ως απόρροια λαθεμένων ή ελλιπών παρεμβάσεων. Η συλλογή υπογραφών και η πίεση, προς κάθε κατεύθυνση, θα πρέπει να κινητοποιήσει κάθε αρμόδιο και τον Δήμο Πατρέων.

Μετέχοντας, ανελλιπώς, στις συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου και στις δημόσιες συζητήσεις, αφουγκράζομαι την αγωνία και τις διαμαρτυρίες της και παραθέτω την υπάρχουσα κατάσταση και τις προτεινόμενες λύσεις.

Τα τελευταία έτη, το παραλιακό μέτωπο Ροϊτίκων – Μονοδενδρίου – Βραχναιίκων έχει γίνει αδιαμφισβήτητος πόλος έλξης Πατρινών κι όχι μόνο μιας και αποτελεί έναν κοντινό προορισμό (10χλμ. από την Πάτρα), με φυσικό πράσινο και πληθώρα καταστημάτων εστίασης.

Οι δομές, όμως, σε συνδυασμό με την αυξητική τάση μόνιμων κατοίκων, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες, ιδίως κατά τα σαββατοκύριακα, τις αργίες και τους θερινούς μήνες.

Η εξυπηρέτηση (γραμμή Νο 5) του Αστικού ΚΤΕΛ, τα δρομολόγια του οποίου έχουν περιοριστεί, έχει σταματήσει από τον παραλιακό δρόμο κι από Αγυιά – Καμίνια του Προαστιακού, που όμως πραγματοποιεί στάση στα Βραχναίικα. Επομένως, κάτοικοι και επισκέπτες του Μονοδενδρίου θα πρέπει είτε να περπατήσουν μισή ώρα προς και από τους σταθμούς είτε να εξασφαλίσουν μέσο έως εκεί.

Υπαίθριοι χώροι δωρεάν στάθμευσης δεν υφίστανται και οι ιδιωτικοί χώροι καταστημάτων δεν επαρκούν για εξυπηρέτηση πελατών τους. Αλλά κι όπου υφίστανται δεν προτιμώνται από οδηγούς, οι οποίοι σταθμεύουν στην παραλιακή ζώνη, στην πλευρά του αιγιαλού, αλλά και του κρασπέδου πάνω στα πεζοδρόμια.

Η κακή συνύπαρξη πεζών με αυτοκίνητα και δίκυκλα, που κινούνται αρκετά αυθαίρετα, θέτουν σε κίνδυνο επιβαίνοντες και πεζούς. Χαρακτηριστικό, αλλά όχι μοναδικό το ατύχημα (Ιούλιος 2023) όταν ΙΧ έχασε τον έλεγχο και κατέληξε στη θάλασσα, σε παρακείμενο εστιατόριο. Χώρος για περίπατο ή ποδήλατο ανύπαρκτος.

Η μετακίνηση για τα ΑμΕΑ και γονείς με παιδιά σε καρότσια είναι αδιαμφισβήτητα απαγορευτική.

Ταυτόχρονα, η διέλευση παρεμποδίζεται κι από τα καταστήματα, που τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα, γλάστρες και ζαρντινιέρες στο πεζοδρόμιο, μπροστά τους. Αυτή η συνήθεια είναι καθόλα απαγορευτική.

Η κατάσταση υφίσταται τα τελευταία 10 χρόνια και συνεχώς διογκώνεται, με σοβαρότατους κινδύνους, δεδομένου ότι είναι παντελώς αδύνατη η άφιξη ασθενοφόρου, πυροσβεστικού καθώς και η άμεση διαφυγή σε έκτακτη ανάγκης

Αρμόδιοι για την επίλυση των θεμάτων είναι: ο Δήμος, ο οποίος έχει υποχρέωση να διαπιστώνει καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνει την Αστυνομία και την Κτηματική, για λήψη. Η Αστυνομία και το Λιμενικό.

Επίσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί παρεμπόδισης ελεύθερης πρόσβασης κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, είναι αντικείμενο ελέγχου των αρμοδίων και επιφέρει επιβολή προστίμου.

Για τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενόψει Πάσχα και καλοκαιρινής περιόδου προτείνεται:

– Επικοινωνία με το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας (συγκοινωνιολόγο) για διευθέτηση της κινητικότητας και αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας.

– Τοποθέτηση απαραίτητης σήμανσης.

– Παρουσία της Τροχαίας, τις ώρες αιχμής.

– Ελεγχοι του Δήμου για τήρηση της νομοθεσίας.

Στόχος είναι, όμως, η εύρεση μακροπρόθεσμης λύσης για να διευθετηθεί το πρόβλημα, οριστικά. Σκοπός είναι «να βοηθηθεί αυτός που πνίγεται να βγει τελείως από το νερό κι όχι για να ξεπεράσει το επόμενο κύμα».

Οι προτάσεις μας είναι:

– Περιοδική διακοπή ή περιορισμός της κυκλοφορίας, αργίες και θερινούς μήνες.

– Ανάθεση μελέτης σε συγκοινωνιολόγο και η έγκρισή της από τη Δημοτική Επιτροπή, που θα εξασφαλίζει πρόσβαση στους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης κατοίκων και καταστημάτων.

– Θέσεις στάθμευσης για μόνιμους κατοίκους.

– Να εντατικοποιηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ.

– Να επισπευσθεί η μίσθωση χώρου στάθμευσης και να δοθεί οικονομικό κίνητρο.

– Να δρομολογηθεί η δημιουργία στάσης του Προαστιακού.

– Να επεκταθεί η Ζώνη Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Πατρέων και στο παραλιακό μέτωπο Μονοδενδρίου – Βραχναιίκων.