Πάσχα: Συνταγή για μαγειρίτσα παραδοσιακή ή με μανιτάρια

H Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δίνει μια εναλλακτική συνταγή: μαγειρίτσα με μανιτάρια!

Πάσχα

Ανάσταση, εκτός από τσούγκρισμα αυγών, σημαίνει και κάτι ακόμα: μαγειρίτσα.

Το παραδοσιακό πιάτο του Πάσχα, που για κάποιους όμως δεν είναι… must. Γι’ αυτό και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δίνει μια εναλλακτική συνταγή: μαγειρίτσα με μανιτάρια!

Βήμα βήμα τι πρέπει να κάνουμε όταν θέλουμε να φτιάξουμε την παραδοσιακή μαγειρίτσα με μαρούλι και συκωτάκια.

Πρώτο και κυριότερο βήμα είναι να καθαριστούν καλά τα εντεράκια.

Πλύντε τα αρχικά πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Γυρίσετε τα και ξαναπλύντε τα. Το επόμενο βήμα είναι να τα γυρίσετε το μέσα έξω, με ένα ξυλαράκι ή ένα ξύλινο καλαμάκι ή κάτι τέτοιο. Περάστε το μέσα, φτάστε μέχρι το τέλος, γυρίστε και επαναλάβετε.

Μαγειρίτσα παραδοσιακή: Η εκτέλεση

Πάσχα
Ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10 λεπτά τα έντερα και τη συκωταριά.

Στραγγίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.

Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα λευκά μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια.

Τα σοτάρουμε για 10′ ανακατεύοντας τακτικά.

Προσθέτουμε το βραστό νερό ή ζωμό κρέατος μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά. Μπορούμε στο μαγείρεμα για τη μαγειρίτσα να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από βραστό κρέας, ζωμό εμπορίου ή νερό.

Σιγοβράζουμε τo φαγητό μας σκεπασμένο για 15-20′ για να μαλακώσουν τα υλικά.

Δένουμε με σπάγκο κουζίνας τα χοντρά κοτσάνια άνηθου σε δεματάκι και τα βάζουμε μέσα.

Προσθέτουμε το χοντροκομμμένο μαρούλι και το ελάχιστο ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα ή γλασέ).

Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα κρεμμυδιών.

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα γύρω στα 15 ‘ μέχρι να σκάσει το ρύζι.

Μετά από 15′ προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα υγρά του φαγητού.

Προσθέτετε ζωμό ή λίγο ζεστό νερό, κατά βούληση, αν θέλετε πιο αραιή σούπα.

Αφού ετοιμάσουμε το αυγολέμονο, σβήνουμε τη μαγειρίτσα για να κοπεί ο βρασμός. Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κοτσάνια άνηθου από το φαγητό.

Παίρνουμε δύο κουτάλες ζωμό από το φαγητό και σταδιακά πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα, αραιώνουμε το αυγολέμονο.

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χέρια, ώστε να πάει παντού.

Κάνουμε ένα απαλό ανακάτεμα στην μαγειρίτσα με την κουτάλα.

Ανάβουμε ξανά την εστία στο πιο χαμηλό και αφήνουμε τη μαγειρίτσα για 1΄ χωρίς όμως να πάρει βράση και χωρίς να κοχλάσει το φαγητό. Ίσα που να αρχίσει να αχνίζει από τη θερμοκρασία.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σταθεί σκεπασμένη για 10′.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει και συνταγή για μαγειρίτσα με μανιτάρια, σε περίπτωση που κάποιος είναι vegan.

Για τη μαγειρίτσα με μανιτάρια θα χρειαστούν 800 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα, ελαιόλαδο, άνηθος, καυκαλήθρες, κρεμμυδάκια φρέσκα, ταχίνι, λεμόνι, ρύζι γλασέ.

Μαγειρίτσα με μανιτάρια: Η εκτέλεση

Πάσχα
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια πολύ σχολαστικά και με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς.

Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά για τη μαγειρίτσα με μανιτάρια, το μαρούλι, τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι με το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών για 3 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό.

Προσθέτουμε το ρύζι, 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, το ψιλοκομμένο μαρούλι και τα μυρωδικά.

Από μυρωδικά ή χόρτα μπορείτε να βάλετε ό,τι σας αρέσει να τρώτε. Άνηθο, μάραθο, καυκαλήθρες, μυρώνια.

Αφήνουμε την μαγειρίτσα με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι την μαγειρίτσα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να κοπεί ο βρασμός.

Για το ταχινολέμονο, σε ένα μπολ διαλύουμε το ταχίνι σε λίγες κουταλιές χλιαρό νερό. αραιώνουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας. Ρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό από τη μαγειρίτσα και ανακατεύουμε με κουτάλι να αραιώσει τελείως.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

 

Κέρκυρα: Χωρίς παθολόγους το τριήμερο του Πάσχα το νοσοκομείο του νησιού

Ολυμπιακός: Ερυθρόλευκο «πάρτι» στο «Ελ. Βενιζέλος», αποθεώθηκαν παίκτες και προπονητής ΦΩΤΟ

Μεγάλο Σάββατο: Βροχές σχεδόν σε όλη τη χώρα, πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Πάσχα: Αυξημένη η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου από την έξοδο των εκδρομέων