Γιορτή της μητέρας: Πότε και πώς καθιερώθηκε

Κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου τιμάται στην Ελλάδα η γιορτή της Μητέρας.

 

γιορτή

Η Γιορτή της Μητέρας είναι ετήσια γιορτή προς τιμήν της μητέρας, της μητρότητας, καθώς και της συμβολής των γυναικών στην κοινωνία. Γιορτάζεται σε διαφορετικές ημέρες ανά τον κόσμο, συνήθως είτε τον Μάρτιο, είτε τον Μάιο.

Η σύγχρονη εορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ανν Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Τον πρώτο καιρό, στην Ελλάδα η Γιορτή της Μητέρας είχε συνδεθεί με τη γιορτή της Υπαπαντής, αφού εκείνη την ημέρα (2 Φεβρουαρίου) η ορθοδοξία τιμά την πρώτη επίσκεψη του Ιησού μαζί με την Παναγία και τον Ιωσήφ στην εκκλησία. Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, η Ελλάδα υιοθέτησε τον δυτικό εορτασμό και έτσι η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Μολαταύτα, η ορθόδοξη εκκλησία επιμένει στην ημερομηνία της 2ας Φεβρουαρίου, διοργανώνοντας κάθε χρόνο σχετικές εκδηλώσεις.