Αχαΐα: Ανεβαίνει και πάλι η τιμή του καρπουζιού, ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τις αυξομειώσεις

Το καρπούζι εκτός θερμοκηπίου έχει ήδη μεγάλη ζήτηση, ενώ ανεβαίνει παράλληλα η τιμή κιλού

καρπουζιού

Τα καρπούζια τα καλά είναι τώρα, όμως η αλήθεια είναι ότι θα τα χρυσοπληρώσουμε! Κι όχι μόνον εμείς, αλλά και οι Ρουμάνοι, οι Πολωνοί, οι Αγγλοι, οι Γερμανοί κι όπου αλλού στον κόσμο ταξιδεύει ο «Κίτρουλλος ο εριώδης» όπως είναι η επιστημονική του ονομασία.

Η αύξηση στην τιμή του καρπουζιού εκτός θερμοκηπίου έχει να κάνει με την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Και οι συνεχείς μεταβολές -κυρίως προς τα επάνω- στην τιμή του κιλού του καρπουζιού έχει να κάνει με δύο λόγους, αφενός με τη διαθέσιμη ποσότητα και αφετέρου με τις καιρικές συνθήκες. Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει κι έναν τρίτο λόγο, τον πληθωρισμό, αλλά η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση του εποχικού καρπουζιού περισσότερο ρόλο παίζει ο καιρός, καθώς το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο των Ελλήνων δεν είναι προστατευμένο εντός θερμοκηπίου, με τους αγρότες να παίρνουν ρίσκα -και λόγω κλιματικής αλλαγής- προχωρώντας στη σχετική παραγωγή από νωρίς την άνοιξη.

καρπουζιούΟ πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, σχολίασε στην «Πελοπόννησο»: «Στα μέσα Απριλίου, η τιμή του κιλού ήταν στα 70 λεπτά. Σταδιακά έπεσε μέχρι τα 28 λεπτά κι αυτήν τη στιγμή η τάση είναι και πάλι ανοδική, καθώς βρισκόμαστε στα 40 λεπτά. Αυτό το είδος καρπουζιού δεν έχει σχέση με του θερμοκηπίου, είναι άλλη ποιότητα και γι’ αυτό είναι περιζήτητο, με πάρα πολλές εξαγωγές στην Ευρώπη. Από τη διαθέσιμη ποσότητα και τον καιρό θα εξαρτηθεί η τιμή του. Οταν έχει π.χ. κακοκαιρία στο εξωτερικό, δεν καταναλώνεται. Γι’ αυτό βλέπουμε να ισχύουν και τιμές χρηματιστηριακές. Τη μια μέρα η τιμή κιλού είναι στα 20-30 λεπτά και μετά από 5 ημέρες στα 15 ή στα 50».